Wat is Airen? Wijn Guide + Infographic

Airen Wijn Infographic

Airén - het werkpaard van Spanje

Maak kennis met de meest voorkomende witte wijndruif ter wereld. Je hebt er misschien nog nooit van gehoord, toch is de Airen druif de ster van het Spaanse (wijn)veld. 

Airen Wijn en Druif

Jarenlang was de naam Airen op geen etiket te bespeuren, nu komt daar langzaam verandering in.

 

Spaanse wijnmakers kiezen voor kwaliteit, in plaats voor hoge opbrengsten. Met moderne technieken is Airen een dankbare druif om te telen. 

 

De Airen druif is droogtebestendig, levert trouw hoge opbrengsten, zonder al te moeilijk te zijn in de wijngaard. Ze heeft een dikke schil, waardoor ze niet gevoelig is voor blootstelling aan de zon, schimmels en beestjes. 

 

Het grootste voordeel van de witte Airen druif, is dat hij hitte- en droogtebestendig is. Erg handig in de almaar heter en droger wordende Spaanse wijngaarden. In 2010 was het aantal hectare Airen druiven nog 251.000, nu is dat al gedaald naar 218.000.


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Airen Smaak en Geur

Airen smaak kenmerken

Airen wijnen zijn lichtgeel van kleur, toegankelijk met lage zuren en wat zoet. Vrij neutraal van smaak, met aroma's van appel, ananas, en iets van banaan. 

 

Vanwege zijn hogere alcohol worden Airen druiven vaak gekweekt door druiventelers en verkocht voor de distillatie van brandy. 

 

Sommige Spaanse wijnmakers hebben de druif nieuw leven ingeblazen, en maken er nu mooie droge witte wijnen van. Lichte wijnen, niet al te uitgesproken van smaak. Ideaal voor een borrel, iedereen vind hem OK. 

 

Omdat Airen wat neutraal van smaak is, en laag in zuren wordt hij vaak geblend met Viura (Macabeo), Verdejo of Sauvignon Blanc. 

Onbekend maakt onbemind?

La Mancha, ten zuiden van Madrid. Nergens ter wereld vindt je zoveel wijngaarden, beplant met maar één druif. Honderdduizenden hectares uitgestrekte wijngaarden, met rij op rij de Airen druif. Dankzij La Mancha is Airén de meest aangeplante witte druif ter wereld.

 

Hoe lang dat nog zo blijft is de vraag...

 

Al jaren is er een sterke daling in de aanplant. De laatste 10 jaar is er al zo'n 50.000 hectare Airen gerooid. Even ter vergelijking: dat is meer dan 400 km², en veel meer dan het totale oppervlakte van de complete Bourgogne - om maar even een wijngebied op te noemen. 

 

Al is Airen dus misschien een strategische keus, omwille van het klimaat, Spaanse wijnmakers kiezen steeds vaker voor blauwe duivenrassen. Misschien omdat de consument graag wijn drinkt van druiven die ze kennen, of omdat ze mee willen liften op het succes van de Tempranillo druif - die klom op van 24e, tot het 3e meest aangeplante druivenras ter wereld. 


De meest aangeplante witte wijn druif ter wereld? Lang niet iedereen kent deze druif. Misschien komt dat omdat de meeste druiven verdwijnen in Brandy en Vermouth.


Airen Wijn Spijs Combinaties

Door het neutrale karakter leuk als frisse borrelwijn. Lekker in het Spaanse zonnetje op het terras, naast: 

  • Een tapasplank
  • Manchego 
  • Milde charcuterie
  • Tortilla

Probeer Ook

Meer wijnen zoals deze proberen? Grote kans dat je deze wijnen ook lekker vindt:

Meer lezen

Top 25 bekendste wijnen
Vermentino wijn en druif
Sauvignon Blanc vs Chardonnay

Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, wijnliefhebber, boekenwurm en reisgek. 

 

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Veel wijnproefplezier :)

 

Groetjes Kim


--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag met wijn proeven, gewoon thuis.

 

Meer weten over het idee achter Wijn Wine Wein? Lees meer over mij en Wijn Wine Wein

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.