Albariño - Witte wijnster van Galicië
Liefhebbers van frisse witte wijnen met een aangenaam zuurtje zijn er gek op: Albariño (spreek uit: al-ba-rien-jo). Deze voornamelijk Spaanse wijn is geliefd om zijn knisperende frisheid en stuivende aroma's.
Alles over de Albariño wijn en druif, van smaak tot wijn en spijs!
Mythes, Mysteries en Legendes
Bovenin Spanje, aan de onstuimige rotsige kust van de Atlantische oceaan, floreert de Albariño druif. De witte ster van de Rías Baixas, een koel en regenachtig gebied boven Portugal.
De 'Ría' is in het Spaans een rivier, in dit geval een enorme zeearm die nog diep landinwaarts verkoeling brengt. Zodat de witte Albariño z'n fijne zuren kan behouden, en het hier zo goed doet.
Alba = wit en riño = van de Rijn. Albariño: De witte (wijn) van de Rijn
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Betekenis Albariño
De naam betekent 'de witte van de Rijn'. Maar de witte van de Rijn, dat is Riesling... Ook een aromatische witte druif, hoog in zuren - maar toch compleet anders.
Het verhaal gaat de Duitse pelgrims de witte druif meebrachten naar Santiago de Compostella, de bekende bedevaart stad midden in Rias Baixas. En dat onze druif dus een afstammeling is van de Riesling druif.
Niet uit Duitsland dus, die witte van de Rijn
Een hardnekkige mythe, volgens de Universiteit van Santiago de Compostella. Hun studie naar de origine van 'hun' wijn suggereert dat de druif niet uit Duitsland komt, maar een evolutie is van een wilde wijnstok en al sinds de Romeinse tijd gekweekt wordt in Galicië.
DNA onderzoek had eerder al uitgewezen dat Riesling en Albarino twee compleet verschillende druiven waren.
De Universiteit van de Santiago de Compostella vergeleek het DNA met zaadjes van druiven die de Romeinen al verbouwden.
Zij stellen dat de Albarino druif een échte inheemse soort is, en afstamt van die wilde rassen van vroeger.
Albariño Kenmerken
De druiven zijn klein met dikke groene schil, en veel pitjes. In de wijn resulteert dat in een lichte amandel- of citrusachtige bitterheid door het hoge fenolgehalte van de schil.
De wijnen zijn droog, fris en levendig van smaak, en worden niet vaak op hout gerijpt. Spaanse en Portugese wijnmakers koesteren de frisheid van Albariño. Daarom werd deze wijn eigenlijk nooit opgevoed op houten vaten.
Tegenwoordig wordt er ook geëxperimenteerd met rijke, op hout gerijpte stijlen en Sur Lie gerijpte wijnen met brioche-achtige aroma's.
Albariño Smaak en Geur
Met z'n hoge zuren en stuivende aroma's heeft deze wijn wel wat van Sauvignon Blanc, al is onze Spaanse verleider niet zo kruidig of plantaardig als een typische SB.
Albariño is ook beendroog met hoge zuren, maar is daarnaast vol aromatisch. De wijnen hebben aroma's van citrusvruchten, zoals grapefruit en citroen, maar ook van rijper fruit als perziken en nectarines.
De aroma's komen je ver boven het glas al tegemoet. Groene appeltjes, meloen, peer, abrikoos, perzik - en nog veel meer intense aroma's verleiden je het glas in.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Waar komt Albarino vandaan?
Veruit de meeste Albarino komt uit 2 gebieden in Spanje en Portugal: Rías Baixas en Vinho Verde (waar ze de druif Alvarinho noemen).
Spanje
Rías Baixas is Spaans voor 'lage rivieren', vernoemd naar de 4 rivieren die het gebied doorkruisen:
- Muros y Noia
- Arousa
- Pontevedra
- Vigo
Het is een nat, koel gebied met veel regen. Geen klimaat voor bikini's, wél voor frisse witte wijnen! De druif heeft het hier dan ook prima naar z'n zin, mede door de speciale manier van wijnbouw.
De albarino druif is gevoelig voor rot en schimmel, iets waar je wel rekening mee moet houden in zo'n koud en nat gebied. Daarom worden de albarino stokken hier hoog boven de grond langs pergola's geleidt. De wind kan er dan goed doorheen waaien, en droogt de druiven na iedere fikse regenbui.
Portugal
Ook in Portugal is de druif populair, en wel in de regio Vinho Verde. Voor wie deze wijn nog niet geprobeerd heeft: zeker een keer doen!
Deze wijnen worden gemaakt van onrijpe druiven. De wijnen zijn helder, fris en droog met een licht prikje op de tong (koolzuur) en lager in alcohol, tussen de 8,5% en 11,5%.
Ook hier is het koel en zie je veel pergola wijnbouw.
Wat eet je bij Albariño?
Deze Spaanse witte wijn is fenomenaal bij alles uit de zee. Ook als het gefrituurd is! Het frisse zuurtje van de wijn snijdt dwars door de vettigheid van bijvoorbeeld Calamares.
- Een gouden wijn spijs combinatie uit Galicie: Mejillones al Albariño, oftewel mosselen in Albarino!
- Pulpo a la Gallega
- Schaal en schelpdieren
- Zeebanket en krab
- Garnalencocktail
- Fritto Misto en Calamares
- Sushi
- Salade venkel en sinaasappel
- Tapa's
Fan van Albariño?
Dan vind je deze wijnen vast ook lekker:
- Sauvignon Blanc
- Vermentino
- Vinho Verde
- Verdejo
- En... ondanks een compleet andere wijnfamilie: Riesling
Meer Lezen
Geschreven door Kim, wijnliefhebber, boekenwurm en reisgek.
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor mijn wijnupdate! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel wijnproefplezier :)
Groetjes Kim
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
Reactie schrijven
Tonia Bentivoglio (woensdag, 05 juli 2023)
Complete informatie ! duidelijk, makkelijk en leesbaar voor iedereen die van wijn houdt