Verschil Chardonnay en Sauvignon Blanc
Je zit heerlijk in het zonnetje op een terras en je bestelt een glas droge witte wijn. Waarop de ober vraagt: “Wilt u een Chardonnay of een Sauvignon Blanc?".
Niet zo vreemd, dit zijn de 2 bekendste witte druivenrassen en meest gedronken witte wijnen ter wereld.
Daarnaast zijn het ook 2 totaal verschillende wijnstijlen. Maar je moet maar net weten wat het verschil is tussen deze twee. En waar je zin in hebt.
Dus, wat is het verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc?
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Chardonnay en Sauvignon Blanc: kenmerken
Chardonnay en Sauvignon Blanc. Beide witte, droge wijnen, fris en lekker, maar gemaakt van verschillende druiven. En elke druif heeft zo zijn eigen smaak, geur en kenmerken. Zo ook de Sauvignon en Chardonnay.
Chardonnay
Een veelzijdig en makkelijk druifje. Groeit zonder problemen in bijna elke grond, voelt zich thuis in bijna alle klimaten en laat zich makkelijk vinifiëren. Dat laatste is een duur woord voor ‘wijn maken’. Wijnen van Chardonnay zijn heerlijk als je ze jong drinkt, maar ook als je ze laat rijpen op eikenhouten vaten. Bekende wijnen zijn Chablis, Bourgogne en natuurlijk de mousserende wijn Champagne!
Geur en smaak
- Niet zo uitbundige geur, met iets van appel. Die appelgeur gaat vaak samen met nog een vleugje limoen, ananas, vanille of boter, afhankelijk van hoe en waar de wijn gemaakt is.
- Chardonnay wijnen zijn zacht, zwoel en veelzijdig. Ze hebben een hogere dichtheid dan Sauvignon Blanc en daarom een voller mondgevoel.
- Alle wijnen ondergaan een eerste gisting. Hierbij veranderd druivensap in alcohol, de suikers worden dan door gist omgezet in alcohol. Chardonnay wijnen krijgen vaak nog een tweede malolactische gisting, waarbij appelzuren worden omgezet in melkzuren. En daarom zijn ze vaak zachter en boterig van structuur.
- Chardonnay krijgt aroma’s van vanille, karamel en boter als de wijn op eikenhout is gerijpt.
Chardonnay smaakprofiel
Chardonnay uit koude klimaten
Koud klimaat: in de wijnwereld worden dan de regio’s bedoeld die tijdens het groeiseizoen een gemiddelde temperatuur hebben van 13-15°C. Dit zijn bijvoorbeeld Frankrijk, Noord-Italië en Nieuw-Zeeland. Druiven worden hier minder snel rijp.
Chardonnays uit koude klimaten tintelen op je tong door de hogere zuurgraad, hebben iets mineraligs en een lager alcoholpercentage. Deze wijnen herken je aan geuren van groene appel en limoen.
Chardonnay uit warme klimaten
Warm klimaat: hiermee worden de wijnregio’s bedoeld waar het hele jaar eigenlijk een constante warme temperatuur heerst.
Dit zijn landen of regio’s zoals Australië, Californië en Zuid-Italië. In warme klimaten worden de druiven rijper. De wijnen hebben dan minder zuur, meer alcohol en zijn zoeter. Deze wijnen hebben aroma’s van tropisch fruit, meloen, perzik, ananas en gele appel.
Sauvignon Blanc
Een lastiger druifje om te telen, hij groeit alleen in bepaalde omstandigheden en is ook iets lastiger te vinifiëren. Maar dat maakt hem niet minder lekker. Als Chardonnay een volle, wulpse dame is, is SB een deftige tante, een soort Dita von Teese. Bekende wijnen zijn Sancerre en Pouilly-Fumé.
Geur en Smaak
- Kruidig, pittig met een opvallend en uitbundig karakter. De wijn staat bekend om zijn frisse geuren als vers gemaaid gras, buxus en kruisbessen. Het meest opvallende aroma? Kattenpis. En inderdaad: vaak is er wel iets te bespeuren van een natgeregend buxusboompje waar net een kat tegenaan gepiest heeft. De volgende keer dat je een Sauvignon Blanc drinkt weet je dus waar je naar op zoek moet! Ik ben erg benieuwd of je het geroken hebt, dus laat vooral een reactie achter en laat het me weten.
- Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad dan Chardonnay wijnen. Dat zuurtje wordt gekoesterd in de frisse Sauvignon Blanc, en daarom wordt er eigenlijk nooit een tweede malolactische gisting toegepast.
- Deze frisse witte wijn zie je niet vaak met houtrijping, maar ze zijn er wel. Zeker een keertje proberen! Goede houtgerijpte Sauvignon Blancs komen uit de Bordeaux en uit Australië.
Even terug: Vers gemaaid gras: dat proef je toch niet in een wijn? Klopt, we hebben het hier dan over wijnaroma’s of geuren.
Wijn proeven doe je voor een groot gedeelte met je neus en wie geniet er niet van de heerlijke geur van vers gemaaid gras? Niet herkenbaar? Wrijf dan eens wat sprietjes tussen je vingers, ruik eraan, en neem daarna een slok Sauvignon Blanc.
Sauvignon Blanc uit koude klimaten
Fris en pittig. Koude klimaten leveren knisperende, droge Sauvignon Blancs met groene kruiden en geuren zoals tijm, groene paprika, gemaaid gras en buxus. Bekende koude klimaten voor Sauvignon Blanc zijn de Loire in Frankrijk en Nieuw-Zeeland. Uit Nieuw-Zeeland zijn de wijnen krachtiger en de aroma’s van passievrucht meer uitgesproken.
Sauvignon Blanc uit warme klimaten
Sauvignon Blanc kwam vroeger eigenlijk voornamelijk voor in koelere klimaten, maar er komen nu ook prachtige wijnen uit Zuid-Afrika, Australië en Californië. Deze wijnen zijn veel zachter, met meer uitgesproken passievrucht aroma’s.
Chardonnay vs Sauvignon Blanc in een Notendop
- Chardonnay wijnen hebben een lagere zuurgraad en zijn daarom zachter en voller. Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad en zijn frisser, pittiger en kruidiger.
- Chardonnay wijnen hebben meer zoet fruit zoals appel, perzik en ananas. Sauvignon Blanc heeft meer aroma’s van citrusfruit en groene geuren als gemaaid gras en buxus.
- Chardonnay wijnen worden vaker op eikenhouten vaten opgevoed en hebben daarom vaak vanille en boter geuren.
- Bij Chardonnay wordt er vaak een tweede malolactische gisting toegepast, die de zuren nog zachter maakt.
Lees ook de losse wijn guides Chardonnay en Sauvignon Blanc!
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Overeenkomsten Chardonnay en Sauvignon Blanc
Hé? Chardonnay en Sauvignon Blanc waren toch verschillend?
Klopt, maar toch hebben beide droge witte wijnen varianten die verrassend dicht bij elkaar in de buurt komen.
Een strak droge Chardonnay uit een koud klimaat, komt heel dicht in de buurt van een frisse Sauvignon Blanc.
En een Sauvignon Blanc uit een warm klimaat kan verrassend zacht zijn met geuren van tropisch fruit.
Deze Chardonnay’s en Sauvignon Blanc’s lijken op elkaar
- Voor de SB liefhebber die een Chardonnay wil uitproberen: neem Chablis uit Frankrijk.
- Voor de Chardonnay liefhebber die een SB wil proberen: neem een Late Harvest Sauvignon Blanc uit Zuid-Afrika.
Chardonnay vs Sauvignon Blanc bij Wijn Spijs combinaties
Bijzonder veelzijdige druif, die goed samen gaat met.. eigenlijk bijna alles. Voor Chardonnay’s uit koude naar warme klimaten zijn dit de beste wijn spijs combinaties:
- Oesters en andere schelpdieren
- Krab en kreeft
- Kip en romige sauzen
- Vette vis zoals zalm
- Zachte kazen
Sauvignon Blanc met zijn kruidigheid, groene geuren en pit gaat geweldig samen met alles uit de Aziatische keuken, als er maar peper en koriander in zit! Andere mooie wijn spijs combinaties:
- Groene asperges
- Gerechten met pestosaus
- Witvis zoals kabeljauw, heilbot en harder
- Sushi
- Salades met geitenkaas
Chardonnay of Sauvignon Blanc: welke wijn kies je?
Over het algemeen: Zin in een wat vollere, zachte en rijpe wijn, neem dan een Chardonnay. Meer zin in een frissere, iets drogere en pittige wijn, neem dan een Sauvignon Blanc.
Alternatieven voor Chardonnay en Sauvignon Blanc
Toch een keer wat anders proberen? Deze wijnen hebben een vergelijkbare stijl.
Chardonnay
- Viognier
- Riesling
- Pinot Blanc
Sauvignon Blanc
- Chenin Blanc
- Grüner Veltliner
- Verdejo
Meer lezen of meteen aan de slag?
Geschreven door Kim, oprichter van Wijn Wine Wein.
Ik maak wijn proeven graag makkelijk, en natuurlijk zo leuk mogelijk. Naast wijnen, heb ik een passie voor reizen, wielrennen en lezen. Ik neem je met Wijn Wine Wein graag mee op wijnreis!
PS. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
Reactie schrijven
Paula (maandag, 22 april 2019 19:01)
Fijn blog! Ik ga kijken of ik met jouw handleiding het verschil kan proeven!
Kim (maandag, 22 april 2019 21:01)
Hoi Paula, dank je wel! En is het gelukt met proeven? �
Hilderson Johny (zaterdag, 30 juli 2022 15:17)
Beste,
Wat is de minst zure en minst fruitige witte wijn,de chardonnay of viognier,of is het beter van elk (50 %),of is een Giorgio het het best,Grtjs;
Kim (dinsdag, 09 augustus 2022 10:42)
Hi Johny,
Het zal er een beetje om hangen, het scheelt welke Chardonnay en Viognier je proeft. Over het algemeen zou ik zeggen dat Viognier een lagere zuurgraad heeft, maar wat fruitiger is, en dat Chardonnay een medium zuurgraad heeft, en iets minder fruitig is.
Als je een Chardonnay kiest met een flinke houtlagering, heeft die de minste zuren en fruitigheid.
Pinot Grigio uit Noord-Italië is qua zuren vergelijkbaar met een Chardonnay, en iets minder uitgesproken - dus ook een goede optie als je daar naar op zoek bent!
Heeft dit antwoord je geholpen?
Groetjes
Inge (vrijdag, 04 november 2022 16:35)
Ik heb het geroken, de kattepis en het vers gemaaide gras. Ik kon er mijn vinger niet opleggen wat het juist was maar nu je het schrijft...ja...dat is het..:-)
Dankje
Riet. (dinsdag, 04 juni 2024 09:57)
Bij sauvignon blank worden citrusvruchten toegevoegd. Hoe weet je wanneer er bij citrusvruchten grapefruit gebruikt wordt. Er wordt nooit vermeld bij welke wijn dan ook wat er in zit. Grapefruit kan voor veel mensen een probleem zijn. Ga daarom altijd voor de chardonnay. Of kan het daar ook in verwerkt worden.
Kim - Wijn Wine Wein (dinsdag, 04 juni 2024 18:59)
Hoi Riet,
Leuke vraag! Ik lees hier eigenlijk 2 vragen:
1. Hoe weet je of er grapefruit in wijn zit? En zit er ook grapefruit in Chardonnay?
Er zit NOOIT citroen of grapefruit in wijn. Er worden geen smaakmakers of fruit toegevoegd aan wijn. Als er gesproken wordt over citrus in de wijn, dan wordt de geur bedoeld. De specifieke geur van citrus wordt veroorzaakt door een terpeen, L-limoneen. Terpenen komen van nature voor in o.a bloemen en planten, en zijn van nature aanwezig.
Ik heb hier een heel leuk artikel over geschreven, die best de diepte in gaat: https://www.wijnwinewein.nl/wijnaromas-in-wijn/#Citroen
2. Wijnwetgeving
Toevallig is er net een wet aangenomen waarbij alle ingrediënten op het etiket moeten staan. Dus in de toekomst gaan we dat wel zien!