Wat is Cabernet Franc? Wijn Guide + Infographic

Cabernet Franc Wijn Guide

Cabernet Franc - steeds vaker zelf de Hoofdrol!

Elegant, fruitig en fijn doordrinkbaar. En steeds populairder! Alles over de Cabernet Franc wijn en druif, van smaak tot wijn en spijs.

Cabernet Franc Druif

Cabernet Franc was altijd al groots. Als tweede viool naast Cabernet Sauvignon en Merlot, en als derde speler in de grootse Bordeaux blends. 

 

Topexemplaren komen echter uit de Loire, niet uit Bordeaux. Daar maken ze er al eeuwen fijne, lichte en elegante wijnen van, die opvallen door hun mooie fruit. 

 

Dat heeft de rest van de wereld ook ontdekt. De druif duikt op steeds meer plaatsen op, en je ziet hem steeds vaker in zijn eentje op het etiket pronken.


Cabernet Franc, een wijn die past bij de lente--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Cabernet Franc Smaak en Geur

Cabernet Franc smaak kenmerken

Cabernet Franc is een verfrissende en elegante rode wijn. Hij is intens aromatisch, met mooie zuren. Licht qua stijl, met toch genoeg ruggengraat.

 

De wijnen hebben veel en fijne rood fruit aroma's, van bessen en frambozen, viooltjes, soms zwarte bessen en ceder.

 

De druif Cabernet Franc heeft hoge pyrazines, de stof die verantwoordelijk is voor de geur van groene paprika en peper.

 

Die 'groene' smaak kan ook heel onaangenaam zijn, als de druiven te vroeg worden geplukt en nog niet rijp zijn. De fruitigheid verdwijnt dan, en maakt plaats voor een flink aanwezige, vegetale geur. Gelukkig weten wijnmakers dit ook, en plukken ze tegenwoordig alleen als de druiven rijp zijn. 


Schroom niet om deze delicate fruitbom (licht) gekoeld te serveren! 


Waar komt Cabernet Franc vandaan?

Cabernet Franc hectare per land
Op de achtergrond: Chateau Saumur, in de Loire

Frankrijk is met zo'n 34.000 van de ruim 54.000 hectare wereldwijd by far het grootste Cabernet Franc land.

 

Je vindt hem veel in Bordeaux, maar de betere wijnen komen uit de Loire. Hier schittert de blauwe druif in wijnen van 100% Cabernet Franc. Denk aan namen als Chinon (Hmmm, heerlijk!), Bourgueil en Saumur-Champigny. Deze wijnen ontwikkelen steeds meer complexe smaken naarmate ze rijpen.  

 

Naast Frankrijk vind je hem in Italië, de VS, Hongarije, Argentinië, Chili, Zuid-Afrika en Spanje.

 

In Italië wordt er een stevige Super Tuscan van gemaakt, terwijl ze in Hongarije en de VS een voorbeeld nemen aan de Loire.


Probeer eens een exemplaar uit Washington of Finger Lakes (in het hart van de staat New York). Zij blinken uit in hun verfijnde Cabernet Francs, die iets aan Pinot Noir doen denken. 


Explosieve groei

BK wines en Forbes spraken van een flinke groei, vooral in Brazilië (6800 hectare) en Argentinië (1400 hectare).

 

Tegelijkertijd benoemden ze een daling in Frankrijk, en een onzekerheid in het aantal hectare uit Italië. De druif die daar aangezien werd als Cabernet Franc - zou eigenlijk Carmenere of Cabernet Sauvignon zijn. 

 

Dan zouden de cijfers er opeens heel anders uit zien! Brazilië zou op de 2e plaats eindigen. Ik heb nog geen verificatie van deze bronnen kunnen vinden - maar de komende jaren zullen uitwijzen welke landen nu echt de grootste zijn in Cabernet Franc - als de druivenkoppen weer geteld gaan worden :)


Cabernet Franc staat aan de wieg van vele grootse druiven, zoals Cabernet Sauvignon


Cabernet Franc vs Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon is een kruising van Cabernet Franc en Sauvignon Blanc. En net zoals kinderen op hun ouders lijken, zie je ook veel gelijkenissen tussen deze druiven.

 

Toch heeft Cabernet Franc een heel eigen karakter. Hij rijpt eerder en is aromatischer en frisser. Hij heeft minder tannine, wat gecompenseerd wordt door de mooie zuren. De betere Loire wijnen hebben dezelfde structuur als Cabernet Sauvignon, maar dan zonder de strenge tannine en de kracht. 

 

Vaak is Cabernet Franc licht van body, terwijl Cab Sauv een echte krachtpatser is.  


Grote Bordeauxnamen als Saint-Emilion en Pomerol hebben 65-75% Merlot, en de rest Cabernet Franc. De zuurgraad en frisheid geven Merlot de ruggengraat die het soms mist.


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Wat eet je bij Cabernet Franc?

Cabernet Franc wijn spijs combinaties

Door zijn levendige zuren en frisheid gaat Cabernet Franc heerlijk samen met jong, mals lam en groene smaken als salsa verde. Anders dan Cab Sauv, die eigenlijk bij alle soorten lam past. 

 

Loire varianten zijn heerlijk bij gebraden kip, met groene erwtjes, veel tomaten, tuinbonen, jonge aardappelen (eerstelingen) en worteltjes. Maak het helemaal af met wat munt en je hebt een gouden wijn spijs combinatie. 

 

Oudere Cabernet Francs kunnen vollere gerechten aan, zoals lam met komijn of diezelfde braadpan met licht wild, bacon en citroenboter. 

Probeer ook

Fan van Cabernet Franc? Grote kans dat jij deze wijnen ook lekker vindt!

Meer lezen?

Top 25 bekendste wijnen
Tempranillo Wijn Guide
Wijn Guide Cabernet Sauvignon

Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, wijnliefhebber, boekenwurm en reisgek. 

 

En, heb ik je nog iets nieuws kunnen vertellen over deze heerlijke wijn en druif? 

 

PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Veel wijnproefplezier :)

 

Groetjes Kim


--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag met wijn proeven, gewoon thuis.

 

Meer weten over het idee achter Wijn Wine Wein? Lees meer over mij en Wijn Wine Wein

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.