Cannonau Wijn - Proef de Rijke Smaak van Sardinië
Alles over de Cannonau wijn en druif, van smaak tot wijn en spijs!
PS. Lees ook de Grenache Wijn Guide, dezelfde druif, andere naam!
Cannonau Druif & Wijn
Cannonau is de lokale ster van het Italiaanse eiland Sardinië, en wat komen er hier een pareltjes vandaan zeg!
Deze stoere maar zwoele wijn is de ruwe versie van Grenache, een tikkeltje aromatischer. Ik ben helemaal verliefd geworden op deze wijnen tijdens onze wijnreis op het eiland.
Cannonau, of Cannonau di Sardegna is dus dezelfde druif als Grenache en Garnacha, al hebben ze wel ieder hun eigen stijl.
De Italiaanse versies zijn smakelijk en sappig, met toch een lekker ruig randje, waar ikzelf dol op ben.
Cannonau di Sardegna = Grenache = Garnacha
Cannonau Smaak en Geur
Cannonau is een licht gekleurde fruitige wijn, met een opvallend diepe smaak. Rijk aan aroma's van aardbeien en frambozen, gelaagd met delicate kruidige tonen en een vleugje witte peper.
Hij is vol van smaak en medium tot hoog in alcohol, een gemiddelde zuurgraad en zachte tannines. En een body waar je u tegen zegt. Wauw!
Er worden heerlijke Cannonau di Sardegna wijnen van gemaakt, en soms ook blends. Waarin de druif body, fruit en alcohol toevoegt.
Wat eet je bij Cannonau wijn?
Wie weet is een glaasje Cannonau in combinatie met het heerlijke Mediterraanse dieet wel het geheim van de langst levende mensen op aarde! Ja, Sardinie is één van de blue zones. Scoor een flesje, en combineer hem met één van deze bijpassende gerechten: genieten gegarandeerd!
- Pasta met tomatensaus en 'Nduja
- 'Nduja, de lokale lekkernij: een pittige, smeerbare worst
- Fregola met tomaat en champignon
- Gemengde gegrilde groente met mozzarella
- Maialetto, ook typisch Sardijns: geroosterd speenvarken van het spit met veel kruiden als mirto
- Gerechten met lam en groene kruiden
- Tajine
- Tijm en rozemarijn
- Stoofschotels
Welke kaas bij Cannonau wijn?
- Cannonau wijn is heerlijk bij harde, Sardijnse kazen zoals Pecorino sardo.
- Of, als je het aan durft: de lokale specialiteit Casu Marzu.
Casu Marzu
De verboden Sardijnse rauwmelkse Schapenkaas. Casu Marzu betekent 'rotte kaas', en dat is ook precies wat het is.
De bovenkant van de schapenkaas wordt afgesneden, waarna de kaas verder rijpt. De kaasvlieg komt op de geur af, en legt zijn eitjes in de kaas - waar maden uit komen. En juist die maden transformeren de kaas tot de Sardijnse delicatesse!
Eet hem met een stukje pane caresau, en zonder maden. Eet smakelijk!
Probeer Ook:
Ook verliefd geworden op deze wijn en druif? Dan vind je deze wijnen vast ook lekker:
Meer Lezen
Geschreven door Kim, wijnliefhebber, boekenwurm en reisgek.
Tip: mocht je je handen kunnen leggen op een flesje Giuseppe Sedilesu Cannonau di Sardegna DOC, zeker doen! Dat was onze absolute favoriet van het eiland (en de inspiratie voor de fles op de infographic 😉).
Lees ook zeker mijn artikel over onze ervaringen tijdens onze wijnreis op Sardinie, en ontdek de wijnregio's van Sardinië, de druivenrassen, beste wijnhuizen en tips voor als je ook die kant op gaat!
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel wijnproefplezier :)
Groetjes Kim
Reactie schrijven