Wat is Carmenere? Wijn Guide + Infographic

Carmenere wijn infographic

Carmenere Wijn | Chileense Survivor druif met Pit

Alles over de Carménère wijn en druif, van smaak tot wijn en spijs.

Wat is Carménère?

Carmenere is een rode wijndruif. Ooit een klassiek onderdeel in Bordeaux blends, nu het paradepaardje van Chili.  

 

Verkeerd begrepen en ondergewaardeerd voor het grootste deel van zijn leven, totdat de druif de liefde vond in zijn nieuwe thuisland...

 

De druif begon groots in de Bordeaux, waar hij bibberde van de kou en waar hij het moeilijk had met vorst en schimmels. Uiteindelijk verdreef een (phyloxera) plaag hem uit Europa.  

 

Carmenere dook na jaren weer op in Chili, en wat bleek? Het warmere klimaat was precies wat deze unieke druif nodig had om zijn volledige potentieel te bereiken.



Lange tijd werd gedacht dat deze, nu wereldberoemde druif, uitgestorven was!


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Carménère Smaak en Geur

Smaak Carmenere

Carménère is lid van de Cabernet familie en deelt hun kenmerkende groene paprika geuren, veroorzaakt door pyrazines.

 

Als de druiven onrijp worden geplukt, kan deze geur in carménère wat onaangenaam en scherp zijn. Het wordt zachter wanneer de druiven volledig rijp zijn, dan komt het fruit beter tot zijn recht.

 

Carmenere is een beetje een boerse wijn, met veel pit, textuur en kruidigheid. Qua geuren herken je:

  • rood fruit - kers en framboos
  • paprikapoeder, paprika en peper aroma
  • tabak
  • gebrande koffie
  • en soms iets aards

De nationale trots van Chili was tot 1997 nog in geen velden of wegen te bekennen - in heel Chili niet. Oeps... Bleek de druif die zij als Merlot verkochten, eigenlijk Carménère te zijn!


Waar komt Carménère vandaan?

Wijngaard Carmenere Bordeaux
Wijngaard in Bordeaux, St Emilion

Nu is Carménère DE wijndruif en nationale trots van Chili. Heel verrassend: t/m 1996 kwam er officieel geen enkele Carménère wijnstok voor. In heel Zuid-Amerika niet. Vreemd. Toch?

 

Oeps. Administratiefoutje. Oorspronkelijk komt de druif uit Frankrijk, waar het een klassieke rol speelde in de Bordeauxblend. De zon aanbiddende druif had het hier lastig, rijpte een paar weken later dan Cab Sauv en Merlot, met de risico's van een koude herfst - en onrijpe druiven als gevolg. En toen vaagde de druifluis epidemie hem bijna van het wereldtoneel af. 

 

De druif leek uitgestorven. De eerste Carménère stokken kwamen gelukkig aan in Chili rond 1850, afkomstig van de voortreffelijke pre-phyloxera wijngaarden omgeving Bordeaux. Kenners identificeerden wijndruiven toen nog niet met DNA, en ook niet (alleen) aan de smaak. Nee, vooral de vorm van het blad, de grootte en de vorm en compactheid van de trossen vertelden een wijngaardenier welke druif hij teelde. 

 

En in de wijngaard lijkt Carmenere precies op... Merlot. Toen een populair druifje. 

 

Chileense wijnmakers plantten wijngaarden vol Carménère druiven afkomstig uit Bordeaux - vol in de overtuiging dat het Merlot was. 

 

Zo kon het dat Carmenere in Chili door het leven ging als Merlot. De smaak was wel anders... Of zullen de wijnmakers 'hun' Carmenere stiekem verkocht hebben als Merlot omdat dat ze wel goed uitkwam voor de prijs?

 

In 1997, inmiddels alweer dik 20 jaar terug, bleek eindelijk uit DNA onderzoek dat het om 2 verschillende druiven ging. En werd meteen duidelijk waarom de smaak van die Chileense Merlot zo anders was!

 

Carmenere werd toen officieel de trots van Chili. Ruim 3/4 staat hier nu aangeplant, gevolgd door Frankrijk en Italië.


Leuk wijnweetje: Het zou kunnen dat China's tweede druif, Cabernet Gernischt, eigenlijk Carmenere is. Als blijkt dat dat klopt, is China het 2e Carmenere wijnland! 


De naam Carménère komt van 'carmin' ofwel 'karmijnrood'. Naar de heldere, briljante kleur van de bladeren in de herfst.


Carménère Reserva - wat betekent dat eigenlijk?

Carmenere wijngaard

Chileense wijnen worden steeds beter. Tot een paar jaar terug waren ze nog prima, nu vind je complexe wijnen van hoge kwaliteit en een mooie elegantie. 

 

Dat komt net name door het enthousiasme van de Chileense wijnboeren, en de perfecte omstandigheden voor wijnbouw. Niet zozeer door de Chileense wijnwetgeving...

 

Die is namelijk niet zo streng als dat we in Europa gewend zijn. Ze hebben wijnregels, en die worden ook steeds aangescherpt. Maar die zijn nog niet heel spannend:

  • Als er een wijngebied vermeld staat op het etiket, zoals Valle del Maipo, moet ook 75% van deze wijn uit dit gebied komen.
  • Staat er een wijnhuis op het etiket? Dan moet de wijn ook werkelijk daar vandaan komen. 

En Reserva en Gran Reserva dan?

Nou, dat ligt een beetje aan de interpretatie van de wijnmaker. Vaak betekent het dat de wijn een langere houtrijping heeft gehad, of van de betere wijngaarden komt. Of allebei. 

 

Maar er is nog geen duidelijke wetgeving voor, dus in principe mag een Chileense wijnmaker dit zo p het etiket zetten.

Hoop voor Carmenere

Uitgestorven, weder opgestaan in Chili en toen... toen daalden de verkoopcijfers van de internationale Chileense ster in Europa (2022). Klanten kochten gewoon geen Carmenere meer. Het leek een onhoudbare situatie.

 

Kleinschalige wijnimporteurs moesten al samenwerken om gezamenlijk een vracht Chileense wijn de oceaan over te laten steken. Samen met een grotere vraag voor Europese wijnen, zou dat zomaar eens opnieuw het einde kunnen betekenen. 

 

Maar onze druif is een survivor. Onder druk van het veranderende, steeds warmere klimaat dook de druif weer op in... de Bordeaux. Terug op het nest! Vooral jonge en innovatieve wijnmakers zijn aan het experimenteren met de zonaanbidder, en durven ons iets anders aan te bieden dan de Merlot - Cab Sauv blend, die het nu moeilijk heeft met de steeds warmere temperaturen. 


Carmenère is een natuurlijke kruising tussen Cabernet Franc en Gros Cabernet


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Carménère Wijn Spijs

Carmenere wijn spijs

Wat eet je bij Carménère? Nou, deze wijn is door zijn rokerigheid heerlijk bij allerlei gegrilde vleessoorten. Deze flinke jongen met pit vraagt er wel om gecombineerd te worden met flink wat kruiden. 

 

Denk aan:

  • Pittige worsten als salami en Nduja
  • Stoofschotels als Goulash
  • Chili con carne
  • Lamsstoof, met komijn
  • De Indiase keuken

Carménère Fan?

Dan vind je deze wijnen, met een vergelijkbaar smaakprofiel, vast ook lekker!

Meer lezen

Top 25 bekendste wijnen
Tempranillo Wijn Guide
Wijn Guide Cabernet Sauvignon

Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, wijnliefhebber, boekenwurm en reisgek. 

 

En, heb ik je nog iets nieuws kunnen vertellen over deze heerlijke wijn en druif? 

 

PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Veel wijnproefplezier :)

 

Groetjes Kim


--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag, gewoon thuis.

 

Meer weten over mij of achter het idee van Wijn Wine Wein? Klik dan hier

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.