Wat is Glera? Wijn Guide + Infographic

Glera wijn infographic

Glera Druif - Plezierig, Fris en Fruitig

Glera... Nog nooit van gehoord? Toch weet je waarschijnlijk meer over deze druif dan je denkt! Want je hebt vast wel eens Prosecco gedronken, toch? Glera is de druif achter deze wereldberoemde bubbel uit Italië.

 

PS. Lees ook Bruisende Bubbels #5 Prosecco Perfetto, de Prosecco wijn guide in 10 feiten

 

Alles over de Glera wijn en druif, van smaak tot wijn en spijs!

Glera Druif Kenmerken

Glera is een witte wijndruif, in de wijngaard al vrij makkelijk te herkennen aan zijn grote trossen groengele druiven. 

 

De druif rijpt vroeg, is goed bestand tegen ziekten en plagen, en heeft een hoge opbrengst. 

 

Om de hoge zuurgraad te behouden, essentieel voor mousserende wijnen, moeten de druiven langzaam rijpen. Ook is het fijn als de wijnmaker flink snoeit, om zo een hogere kwaliteit druiven, en dus wijn, te krijgen.  



Glera ≠ Prosecco


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Glera Smaak en Geur

Glera smaak kenmerken

De Glera druif geeft wijnen met een vrij neutrale smaak, en flinke zuren.

 

Al verdwijnen de meeste druiven in de Italiaanse Prosecco bubbel, er worden ook stille wijnen van gemaakt. Deze worden vooral lokaal gedronken en zijn internationaal minder bekend.

 

Verwacht in beide gevallen een wijn met een lichte body, een bleke citroenkleur en flinke, verfrissende zuren.

 

Glera wijnen, met of zonder bubbels, staan bekend om hun lichte, fruitige en bloemige aroma's van:

  • Perzik
  • Meloen
  • Groene appel
  • Peren
  • Bloesem
  • Citroen en Limoen
  • En soms een vleugje zeep

Een generieke Champagne kan op smaak en prijs verliezen van een goed gemaakte Prosecco uit Valdobbiadene. Zeker als deze volgens de Methode Traditionnelle is gemaakt. (Dit staat apart vermeld op het etiket). 


Top Kwaliteit Prosecco

Prosecco is vaak een plezierige, frisse en fruitige doordrinkbubbel. Betekent dit dat er geen topkwaliteit Prosecco's zijn? Zeker niet. 

 

Kwaliteit begint bij DOC Prosecco, dit keurmerk geldt voor Italiaanse mousserende wijn uit de regio's Veneto en Friuli.

 

Voor de échte kwaliteitsbubbel moet je naar Valdobbiadene. Deze DOCG Prosecco's kunnen zich meten met de beste mousserende wijnen ter wereld. (DOCG = Denominazione di Origine Controllata y Garantita).

 

De koning onder de Prosecco’s komt van de Cartizze heuvel in het Conegliano Valdobbiadene gebied. Gemaakt op de méthode traditionnelle.


Australische wijnmakers vinden dat zij ook Prosecco mogen maken. Italiaanse wijnmakers vinden van niet. 


De Prosecco Oorlog: Aan wiens kant sta jij?

Vroeger heette de druif voor Prosecco ook gewoon Prosecco. 

 

Australië zag zijn eerste Glera (of Prosecco) wijnstokken in Victoria's King Valley. In de jaren 60 zette de Italiaanse migrant, Otto Dal Zotto, een wijnmaker uit het Prosecco di Valdobbiadene DOCG-gebied, voet in de vallei. Hij plantte meteen wijngaarden vol internationale en Italiaanse druivenrassen. En, vanaf 2000 introduceerde hij een liefde uit zijn voorland: Prosecco. 

 

Het Australische 'Prosecco gebied' heeft zoveel momentum gekregen dat de weg die door de vallei leidt, bekend staat als de Prosecco Road. Er staat nu zo'n 160 hectare aangeplant met de Prosecco, of eigenlijk Glera druif, die het goed doet in de koele klimaten van King Valley en Adelaide Hills.

 

De strijd van Australische wijnmakers 

Australische Prosecco-makers strijden al jaren om hun recht op het gebruik van de naam 'Prosecco'. Zij vinden dat Prosecco een druivensoort is, en dat zij daarom Prosecco op het etiket mogen zetten.

 

Maar, ze verloren - en Italië won. In 2009 werd het Italiaanse productiegebied in de EU geregistreerd als 'Prosecco DOC' en werd de druivensoort omgedoopt tot Glera.

 

Australische Prosecco-makers waren woedend. Zij mogen de naam Prosecco niet op het etiket gebruiken als ze van plan zijn deze in de EU te verkopen...

 

In Australië wordt de naam nog wel legaal op flessen gebruikt. En de strijd gaat door...

--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Glera Wijn Spijs Combinaties

Glera wijn spijs combinaties

De hoge zuren (en vaak de vrolijke bubbels) gaan goed met zoute hapjes. 

 

Zo is Prosecco een aanrader bij patat (echt lekker!), charcuterie, zoute olijven, bruschetta en andere zoute antipasti.

 

Het lichte zoetje en de fruitigheid vormen een mooi contrast met zoute hapjes zoals pecorino, prosciutto of Parmezaanse kaas.

 

De bubbels en de zuren gaan ook goed met medium-intense gerechten en pittige smaakmakers. Denk aan kip, tofu, garnalen of varkensvlees gerechten, de Thaise keuken en curry's van over de hele wereld. 

If You Like... Glera

Om de Glera-Prosecco relatie nog ingewikkelder te maken, is het ook nog zo dat er niet één Glera of Prosecco druif is, maar dat het er eigenlijk meerdere zijn. Sommigen zeggen zelfs enkele tientallen, al komt het in de praktijk neer op 3:

  • Prosecco of Glera Lunga - onder deze noemer vallen de 'stille' Glera wijnen
  • Prosecco of Glera Tondo
  • Prosecco Nostrano

Alle varianten mogen in Prosecco gebruikt worden. 

 

En dan zijn er nog de synoniemen: Serprina uit het Italiaanse Padua, en de Kroatische Teran Bijeli is ook dezelfde druif. Dus zie je dit op het etiket? Proberen!

 

Andere druiven die gelijksoortige wijnen geven:

Ribolla & Colombard

Meer Lezen

25 x wijnsoorten
Mousserende wijn Guide
Wat is Prosecco?

Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, wijnliefhebber, boekenwurm en reisgek. 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Veel wijnproefplezier :)

 

Groetjes Kim


--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    familie eddy de brabandere (dinsdag, 09 april 2024 14:26)

    Interessant, dacht dat alle prosecco's volgens de charmat methode gemaakt werden, merci voor de informatie.

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag met wijn proeven, gewoon thuis.

 

Meer weten over het idee achter Wijn Wine Wein? Lees meer over mij en Wijn Wine Wein

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.