Bruisende Bubbels #2: Classy Crémant + kaart

Champagne, maar dan goedkoper. Crémant wordt op dezelfde manier gemaakt, op de methode Champenoise. Net zo elegant, en misschien ook wel net zo lekker... 

Infographic Cremant wijn regio's - wat is Cremant

Wat is het verschil tussen Champagne en Crémant?

Champagne mag alleen Champagne heten als het ook uit het Champagne gebied komt. Crémant wordt wel op dezelfde manier gemaakt, met een tweede gisting op fles. Maar komt uit andere wijnregio's en de rijpingseisen zijn minimaal 9 maanden, ipv 15 maanden bij Champagne. 

 

In iedere regio worden andere druivenrassen gebruikt. Dat geeft unieke Crémants met uiteenlopende smaken. Probeer ze allemaal? 

 

Er zijn in totaal 9 Crémant regio's: 8  in Frankrijk en 1 in Luxemburg. 

1. Crémant de Bourgogne

Cremant de Bourgogne
Op de achtergrond: La roche de solutré, een spectaculair kalksteen rotsgebergte in het zuiden van de Bourgogne

De meest bekende onder de Crémants. Gemaakt volgens de Méthode traditionnelle, meestal van Pinot Noir en Chardonnay: de druiven waar de regio wereldberoemd mee is geworden. Deze mousserende wijnen lijken het meest op Champagne.

 

Smaak

Fris, elegant en net iets fruitiger dan een Champagne.

     

De witte Crémant de Bourgognes zijn licht en fris, met aroma's als citrus, groene appel en witte bloemen.

 

De rosé varianten (van Pinot Noir) hebben iets meer structuur en body, met aroma's van bessen. Als ze ouder worden een fijne kruidigheid.

 

Druiven

Voornamelijk Chardonnay en Pinot Noir, aangevuld met:

  • Gamay
  • Pinot Blanc
  • Sacy
  • Pinot Gris
  • Aligoté
  • Melon de Bourgogne

Tip: Op zoek naar de beste Crémant de Bourgogne? Let dan op de tekst Eminent of Grand Eminent op het etiket. Deze hebben 24 en 36 maanden 'Sur Lie' rijping gehad, wat gistaroma's geeft.


2. Crémant d’Alsace

Crémant de Alsace

Onder Fransen de meest populaire (alledaagse) Crémant. Meer dan 50% van alle Crémant wordt hier gemaakt.

 

Crémant de Alsace kan gemaakt worden van 1 druivenras, (de druif wordt dan op het etiket genoemd), maar de meeste zijn een blend, met Pinot Blanc als de belangrijkste druif.

 

Smaak

Een droog, zonnig klimaat en een basis van Pinot Blanc geeft een zachte, rijpe en ronde bubbel. Vintage Crémants rijpen langer, en hebben een vol karakter met hints van boter en brioche.

 

Druiven

  • Pinot Blanc
  • Auxerrois
  • Pinot Gris
  • Riesling
  • Chardonnay
  • Pinot Noir (voor prachtige 100% Pinot Noir rosés en Blanc de Noirs)

3. Crémant de Limoux

Cremant de Limoux wijnregio productie en druif

Limoux claimt al 100 jaar vóór Champagne de eerste mousserende wijn te hebben gemaakt: in 1531. 

 

Méthode Ancestrale

Er was eens een boer in Gaillac, die geheel per toeval de eerste mousserende wijn ter wereld maakte… Hij startte normaal: druiven persen en het sap laten vergisten. Suikers worden daarbij omgezet in alcohol. Zijn alle suikers omgezet? Tadaa: Dan heb je een droge wijn.

 

Maar... door de kou stopte de gisting te vroeg: niet alle suikers waren vergist. De wijnboer had geen idee, en bottelde de wijnen toch. Het resultaat: Een wijn met een lichte mousse (minder dan bij de méthode traditionelle) en een licht zoetje. Oeps?

 

Wat was er nu gebeurd? De wijn was door de suikers in de fles opnieuw gaan gisten. Bij de vergisting ontstaat koolzuurgas. Normaal ontsnapt dat, maar nu kon het nergens heen. Dat resulteerde in de eerste bubbel ooit.

 

Smaak

Heel herkenbaar aan zijn fijnere mousse, lichte zoetje en smaak van groene appel. De Limoux oerbubbel is er in wit of rosé.

 

Druiven

Vooral Chardonnay en Chenin Blanc.

Mauzac (lokaal bekend als Blanquette) en Pinot Noir worden gebruikt als blenddruiven.

 

Zie je Blanquette de Limoux op het etiket staan? Dan heb je dus een bubbel van Mauzac, gemaakt op de 'Oermethode' in handen. 


Limoux Crémants worden nog steeds op de 'Oermethode' gemaakt, maar nu gebeurd het koelen expres. 


4. Crémant de Loire

Cremant de Loire wijnregio druif en productie

Smaak

Chenin Blanc geeft deze elegante bubbel unieke smaken van citroen, kweepeer, peer, honing en kamille.

 

Druiven

Voor wit minimaal 70% Chenin Blanc. Vaak aangevuld met Cabernet Franc en Chardonnay.

Rosé is typisch een blend van Cabernet Franc en Grolleau. 

 

Op kleinere schaal:

  • Pinot Noir
  • Cabernet Sauvignon
  • Pineau d’Aunis
  • Orbois
  • Grolleau Gris

5. Crémant de Bordeaux

Cremant de Bordeaux druif en productie

Crémant de Bordeaux wordt vaak overschaduwd door de beroemde rode, witte en zoete witte wijnen uit de regio. Ze zijn daarom een stuk moeilijker te vinden buiten de Bordeaux zelf. Zeker een slokje waard als je er wel een vind!

 

Smaak

Bekend om zijn lichte bubbel en frisheid. De Sémillion druif geeft een delicaat, nootachtig aroma en Sauvignon Blanc geeft levendige, fruitige en bloemige aroma's.

 

Rosé Crémant de Bordeaux heeft veel rood fruit met bloemige aroma's.

 

Druiven

Voornamelijk Sémillon en Sauvignon Blanc. De rosé is vaak een subtiele combinatie van Cabernet en Merlot.

 

Aangevuld met kleinere hoeveelheden:

  • Mucadelle
  • Cabernet Franc
  • Carmenère
  • Malbec
  • Petit Verdot 

Tip! Sauvignon Blanc maakt Crémant de Bordeaux heerlijk uitbundig.


6. Crémant du Jura

Cremant du Jura druif en productie
Rook en vuur in de Jura wijngaarden - tegen de kou

90% van de Cremant 's uit de Jura regio zijn wit, voornamelijk van Chardonnay. Poulsard neemt het leeuwendeel van de 10% rosé voor zijn rekening. 

 

Smaak

Verwacht een frisse en fruitige bubbel met aroma's van citrus, appel, peer en aardbei, met soms wat heerlijke tonen van amandel en noten.

 

Druiven

  • Chardonnay
  • Pinot noir
  • Trousseau
  • Poulsard

7. Crémant de Savoie

Cremant de Savoie wijnregio productie n druif

Een slokje Crémant de Savoie is een zeldzame traktatie! Gemaakt van voornamelijk lokale druifjes, die op enorm steile hellingen van de Alpen groeien. 

 

Smaak

Herken deze bubbel aan z'n unieke frisheid, citrusaroma's en bloemen. Kenners waarderen deze Crémant vanwege zijn fijne mineraliteit, te danken aan het terroir van de hoge Alpen. 

 

Druiven

  • Jacquère (minimaal 40%)
  • Altesse
  • Chasselas
  • Chardonnay
  • Pinot Noir
  • Gamay

8. Crémant de Die

Cremant de Die wijnregio productie en druif

Smaak

Wals een vrolijk glas Crémant de Die en boterachtige appel- en groene fruitsmaken komen je tegemoet. Een fijne en lichte bubbel met een mooie bleekgouden kleur. 

 

Druiven

  • Clairette
  • Aligoté (tussen 10% en 40%)
  • Muscat (tussen 5% en 10%)

Eerst werd deze Crémant alleen van Clairette gemaakt, nu mogen ook Aligoté en Muscat gebruikt worden. De laatste twee geven hem zijn groene fruit aroma's. 

9. Crémant de Luxembourg

Cremant de Luxembourg wijnregio productie en druif

Luxemburg, het enige land buiten Frankrijk waar de term Crémant mag worden gebruikt. Deze mousserende wijn wordt gemaakt in het Luxemburgse deel van de Moezel.

 

Smaak

Heerlijke verfrissende bubbel, met vaak een pittige kick van de Riesling of Rivaner druif. De Auxxerois geeft een bloemige geur en wit fruit. 

 

Druiven

  • Riesling
  • Pinot Blanc
  • Rivaner
  • Elbling
  • Auxerrois
  • Pinot Noir (voor rosé)
  • Chardonnay

 


Meer mousserende wijnkennis

Mousserende wijn Guide
Sexy Sekt
Champagne wijn weekend weg


Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

 

En, ga je binnenkort eens een Crémant  proberen? Ik ben benieuwd wat je er van vindt! BTW, mocht je op zoek zijn naar andere, betaalbare alternatieven voor Champagne, lees dan gezellig verder over de andere mousserende wijnsoorten: Sekt bijvoorbeeld!

 

Groetjes Kim

 

Ideeën of vragen? Roep maar! Stel ze, ik probeer je te helpen of schrijf er een blog over :)


Reactie schrijven

Commentaren: 0