Classy Crémant - Wijnguide + Kaart

Wat is Cremant

Wat is Crémant Wijn?

Crémant is een mousserende wijn uit Frankrijk (en Luxemburg), die op dezelfde manier wordt gemaakt als Champagne, op de methode Champenoise. Net zo elegant, en misschien wel net zo lekker... Maar dan goedkoper.

 

Maar dit glaasje bruis is meer dan 'alleen' een goed alternatief voor Champagne, het is een klasse op zich!

 

Daarom, wat is Cremant en welke soorten zijn er? 

Waar komt Crémant vandaan?

Onze bubbel wordt vernoemd naar het gebied waar hij vandaan komt. Er zijn 9 soorten Crémant uit 9 wijngebieden: 8  in Frankrijk en 1 in Luxemburg.



Heel fijn, goede Cremant wijnen heb je al tussen de 8-12 euro :) 


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

9 x Cremant Wijnregio's

Het verschil tussen Champagne en Cremant

Champagne mag alleen Champagne heten als het ook uit het Champagne gebied komt.

 

Crémant wordt wel op dezelfde manier gemaakt, met een tweede gisting op fles. (volgens de Méthode Traditionelle). Maar: komt uit andere wijnregio's.

 

Ook zijn de rijpingseisen iets lager: minimaal 9 maanden, ipv 15 maanden bij Champagne. 

 

Overzicht: 9 soorten Crémant + kenmerken

Wat onze bubbel extra leuk maakt: In iedere regio worden andere lokale druivenrassen gebruikt. Dat geeft unieke Crémants met uiteenlopende smaken. 

 

Probeer ze allemaal? 

 

Waar komt Cremant vandaan? Cremant Kaart


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

De 9 Crémant Soorten

1. Crémant de Bourgogne

Cremant de Bourgogne
Op de achtergrond: La roche de solutré, een spectaculair kalksteen rotsgebergte in het zuiden van de Bourgogne

De meest bekende onder de Crémants. Gemaakt volgens de Méthode traditionnelle, meestal van Pinot Noir en Chardonnay: de druiven waar de Bourgogne wereldberoemd mee is geworden. Deze mousserende wijnen lijken het meest op Champagne.

 

Smaak

Fris, elegant en net iets fruitiger dan een Champagne.

     

De witte Crémant de Bourgognes zijn licht en fris, met aroma's als citrus, groene appel en witte bloemen.

 

De rosé varianten (van Pinot Noir) hebben iets meer structuur en body, met aroma's van bessen. Als ze ouder worden een fijne kruidigheid.

 

Druiven

Voornamelijk Chardonnay en Pinot Noir.

 

Aangevuld met:

  • Gamay
  • Pinot Blanc
  • Sacy
  • Pinot Gris
  • Aligoté
  • Melon de Bourgogne

Tip: Op zoek naar de beste Crémant de Bourgogne? Let dan op de tekst Eminent of Grand Eminent op het etiket. Deze hebben 24 en 36 maanden 'Sur Lie' rijping gehad, wat gistaroma's geeft.


2. Crémant d’Alsace

Crémant de Alsace

Onder Fransen de meest populaire (alledaagse) bubbel. 

 

Crémant de Alsace kan gemaakt worden van 1 druivenras, (de druif wordt dan op het etiket genoemd), maar de meeste zijn een blend, met Pinot Blanc als de belangrijkste druif.

 

Smaak

Een droog, zonnig klimaat en een basis van Pinot Blanc geeft een zachte, rijpe en ronde bubbel. Vintage varianten rijpen langer, en hebben een vol karakter met hints van boter en brioche.

 

Druiven

  • Pinot Blanc
  • Auxerrois
  • Pinot Gris
  • Riesling
  • Chardonnay
  • Pinot Noir (voor prachtige 100% Pinot Noir rosés en Blanc de Noirs)


Cremant d'Alsace - Heerlijk, een persoonlijke favoriet en een grote speler. 33 van de +/-110 miljoen flessen per jaar komen hier vandaan. 


3. Crémant de Limoux

Cremant de Limoux wijnregio productie en druif

Limoux claimt al 100 jaar vóór Champagne de eerste mousserende wijn te hebben gemaakt: in 1531. 

 

Méthode Ancestrale

Er was eens een boer in Gaillac, die geheel per toeval de eerste mousserende wijn ter wereld maakte… Hij startte normaal: druiven persen en het sap laten vergisten. Suikers worden daarbij omgezet in alcohol. Zijn alle suikers omgezet? Tadaa: Dan heb je een droge wijn.

 

Maar... door de kou stopte de gisting te vroeg: niet alle suikers waren vergist. De wijnboer had geen idee, en bottelde de wijnen toch. Het resultaat: Een wijn met een lichte mousse (minder dan bij de méthode traditionelle) en een licht zoetje. Oeps?

 

Wat was er nu gebeurd? De wijn was door de suikers in de fles opnieuw gaan gisten, waardoor koolzuurgas ontstond.

 

Normaal ontsnapt dat, maar nu kon het nergens heen. De bubbels losten op in de wijn. Et voila: de eerste bubbel ooit.

 

Smaak

Heel herkenbaar aan zijn fijnere mousse, lichte zoetje en smaak van groene appel. De Limoux oerbubbel is er in wit of rosé.

 

Druiven

Vooral Chardonnay en Chenin Blanc.

Mauzac (lokaal bekend als Blanquette) en Pinot Noir worden gebruikt als blenddruiven.

 

Zie je Blanquette de Limoux op het etiket staan? Dan heb je dus een bubbel van Mauzac, gemaakt op de 'Oermethode' in handen. 


Limoux Crémants worden nog steeds op de 'Oermethode' gemaakt, maar nu gebeurd het koelen expres. 


4. Crémant de Loire

Cremant de Loire wijnregio druif en productie

Smaak

Chenin Blanc geeft deze elegante bubbel unieke smaken van citroen, kweepeer, peer, honing en kamille.

 

Druiven

Voor wit minimaal 70% Chenin Blanc. Vaak aangevuld met Cabernet Franc en Chardonnay.

Rosé is typisch een blend van Cabernet Franc en Grolleau. 

 

Op kleinere schaal:

  • Pinot Noir
  • Cabernet Sauvignon
  • Pineau d’Aunis
  • Orbois
  • Grolleau Gris

5. Crémant de Bordeaux

Cremant de Bordeaux druif en productie

Crémant de Bordeaux wordt vaak overschaduwd door de beroemde rode, witte en zoete witte wijnen uit de regio. Ze zijn daarom een stuk moeilijker te vinden buiten de Bordeaux zelf. Zeker een slokje waard als je er wel een vind!

 

Smaak

Bekend om zijn lichte bubbel en frisheid. De Sémillion druif geeft een delicaat, nootachtig aroma en Sauvignon Blanc geeft levendige, fruitige en bloemige tonen.

 

De rosé variant heeft veel rood fruit met bloemige aroma's.

 

Druiven

Voornamelijk Sémillon en Sauvignon Blanc. De rosé is vaak een subtiele combinatie van Cabernet en Merlot.

 

Aangevuld met kleinere hoeveelheden:

  • Muscadelle
  • Cabernet Franc
  • Carmenère
  • Malbec
  • Petit Verdot 

Tip! Sauvignon Blanc maakt Crémant de Bordeaux heerlijk uitbundig.


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

6. Crémant du Jura

Cremant du Jura druif en productie
Rook en vuur in de Jura wijngaarden - tegen de kou

90% van de Cremant 's uit de Jura regio zijn wit, voornamelijk van Chardonnay. Poulsard neemt het leeuwendeel van de 10% rosé voor zijn rekening. 

 

Smaak

Fris, fruitig, met aroma's van citrus, appel, peer en aardbei, en soms wat verleidelijke tonen van amandel en noten.

 

Druiven

  • Chardonnay
  • Pinot noir
  • Trousseau
  • Poulsard

7. Crémant de Savoie

Cremant de Savoie wijnregio productie n druif

Een slokje van deze bubbel is een zeldzame traktatie! Gemaakt van voornamelijk lokale druifjes, die op enorm steile hellingen van de Alpen groeien. 

 

Smaak

Citrus, bloemen en: Kenners waarderen deze Crémant vanwege zijn fijne mineraliteit, te danken aan het terroir van de hoge Alpen. 

 

Druiven

  • Jacquère (minimaal 40%)
  • Altesse
  • Chasselas
  • Chardonnay
  • Pinot Noir
  • Gamay

8. Crémant de Die

Cremant de Die wijnregio productie en druif

Smaak

Wals een vrolijk glas Crémant de Die en boterachtige appel- en groene fruitsmaken komen je tegemoet. Een fijne en lichte bubbel met een mooie bleekgouden kleur. 

 

Druiven

  • Clairette
  • Aligoté (tussen 10% en 40%)
  • Muscat (tussen 5% en 10%)

Eerst werd deze topbubbel alleen van Clairette gemaakt, nu ook van Aligoté en Muscat. De laatste twee geven frisse aroma's van groen fruit. 

9. Crémant de Luxembourg

Cremant de Luxembourg wijnregio productie en druif

Luxemburg, het enige land buiten Frankrijk waar de term Crémant mag worden gebruikt. Deze mousserende wijn wordt gemaakt in het Luxemburgse deel van de Moezel.

 

Smaak

Heerlijke fris, met vaak een pittige kick van de Riesling of Rivaner druif. De Auxerrois geeft een bloemige geur en wit fruit. 

 

Druiven

  • Riesling
  • Pinot Blanc
  • Rivaner
  • Elbling
  • Auxerrois
  • Pinot Noir (voor rosé)
  • Chardonnay

Meer mousserende wijnkennis

Mousserende wijn Guide
Sexy Sekt wijn guide
Champagne wijn guide


Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

En, welke is jouw favoriet? Of nog geen idee en nu zin om al deze verschillende bubbels te proberen? Bel me, organiseren we een proeverij ;) 

 

Tot die tijd, lees gezellig verder over alle verschillende mousserende wijnsoorten - en Salud, op je gezondheid!

 

PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)  

Groetjes Kim

 

Ideeën of vragen? Roep maar! Stel ze, ik probeer je te helpen of schrijf er een blog over :)


--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag, gewoon thuis.

 

Meer weten over mij of achter het idee van Wijn Wine Wein? Klik dan hier

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.