Wat is Crémant Wijn?
Crémant is een mousserende wijn uit Frankrijk (en Luxemburg), die op dezelfde manier wordt gemaakt als Champagne, op de methode Champenoise. Net zo elegant, en misschien wel net zo lekker... Maar dan goedkoper.
Maar dit glaasje bruis is meer dan 'alleen' een goed alternatief voor Champagne, het is een klasse op zich!
Daarom, wat is Cremant en welke soorten zijn er?
Waar komt Crémant vandaan?
Onze bubbel wordt vernoemd naar het gebied waar hij vandaan komt. Er zijn 10 soorten Crémant uit 10 wijngebieden:
- 8 in Frankrijk
- 1 in Luxemburg
- 1 in België
Heel fijn, goede Cremant wijnen heb je al tussen de 8-12 euro :)
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
10 x Cremant Wijnregio's
Klik meteen door:
Het verschil tussen Champagne en Cremant
Champagne mag alleen Champagne heten als het ook uit het Champagne gebied komt.
Crémant wordt wel op dezelfde manier gemaakt, met een tweede gisting op fles. (volgens de Méthode Traditionelle). Maar: komt uit andere wijnregio's.
Ook zijn de rijpingseisen iets lager: minimaal 9 maanden, ipv 15 maanden bij Champagne.
Overzicht: 10 soorten Crémant + kenmerken
Wat onze bubbel extra leuk maakt: In iedere regio worden andere lokale druivenrassen gebruikt. Dat geeft unieke Crémants met uiteenlopende smaken.
Probeer ze allemaal?
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
De 10 Crémant Soorten
1. Crémant de Bourgogne
De meest bekende onder de Crémants. Gemaakt volgens de Méthode traditionnelle, meestal van Pinot Noir en Chardonnay: de druiven waar de Bourgogne wereldberoemd mee is geworden. Deze mousserende wijnen lijken het meest op Champagne.
Smaak
Fris, elegant en net iets fruitiger dan een Champagne.
De witte Crémant de Bourgognes zijn licht en fris, met aroma's als citrus, groene appel en witte bloemen.
De rosé varianten (van Pinot Noir) hebben iets meer structuur en body, met aroma's van bessen. Als ze ouder worden een fijne kruidigheid.
Druiven
Voornamelijk Chardonnay en Pinot Noir.
Aangevuld met:
- Gamay
- Pinot Blanc
- Sacy
- Pinot Gris
- Aligoté
- Melon de Bourgogne
Tip: Op zoek naar de beste Crémant de Bourgogne? Let dan op de tekst Eminent of Grand Eminent op het etiket. Deze hebben 24 en 36 maanden 'Sur Lie' rijping gehad, wat gistaroma's geeft.
2. Crémant d’Alsace
Onder Fransen de meest populaire (alledaagse) bubbel.
Crémant de Alsace kan gemaakt worden van 1 druivenras, (de druif wordt dan op het etiket genoemd), maar de meeste zijn een blend, met Pinot Blanc als de belangrijkste druif.
Smaak
Een droog, zonnig klimaat en een basis van Pinot Blanc geeft een zachte, rijpe en ronde bubbel. Vintage varianten rijpen langer, en hebben een vol karakter met hints van boter en brioche.
Druiven
- Pinot Blanc
- Auxerrois
- Pinot Gris
- Riesling
- Chardonnay
- Pinot Noir (voor prachtige 100% Pinot Noir rosés en Blanc de Noirs)
Cremant d'Alsace - Heerlijk, een persoonlijke favoriet en een grote speler. 33 van de +/-110 miljoen flessen per jaar komen hier vandaan.
3. Crémant de Limoux
Limoux claimt al 100 jaar vóór Champagne de eerste mousserende wijn te hebben gemaakt: in 1531.
Méthode Ancestrale
Er was eens een boer in Gaillac, die geheel per toeval de eerste mousserende wijn ter wereld maakte… Hij startte normaal: druiven persen en het sap laten vergisten. Suikers worden daarbij omgezet in alcohol. Zijn alle suikers omgezet? Tadaa: Dan heb je een droge wijn.
Maar... door de kou stopte de gisting te vroeg: niet alle suikers waren vergist. De wijnboer had geen idee, en bottelde de wijnen toch. Het resultaat: Een wijn met een lichte mousse (minder dan bij de méthode traditionelle) en een licht zoetje. Oeps?
Wat was er nu gebeurd? De wijn was door de suikers in de fles opnieuw gaan gisten, waardoor koolzuurgas ontstond.
Normaal ontsnapt dat, maar nu kon het nergens heen. De bubbels losten op in de wijn. Et voila: de eerste bubbel ooit.
Smaak
Heel herkenbaar aan zijn fijnere mousse, lichte zoetje en smaak van groene appel. De Limoux oerbubbel is er in wit of rosé.
Druiven
Vooral Chardonnay en Chenin Blanc.
Mauzac (lokaal bekend als Blanquette) en Pinot Noir worden gebruikt als blenddruiven.
Zie je Blanquette de Limoux op het etiket staan? Dan heb je dus een bubbel van Mauzac, gemaakt op de 'Oermethode' in handen.
4. Crémant de Loire
Smaak
Chenin Blanc geeft deze elegante bubbel unieke smaken van citroen, kweepeer, peer, honing en kamille.
Druiven
Voor wit minimaal 70% Chenin Blanc. Vaak aangevuld met Cabernet Franc en Chardonnay.
Rosé is typisch een blend van Cabernet Franc en Grolleau.
Op kleinere schaal:
- Pinot Noir
- Cabernet Sauvignon
- Pineau d’Aunis
- Orbois
- Grolleau Gris
5. Crémant de Bordeaux
Crémant de Bordeaux wordt vaak overschaduwd door de beroemde rode, witte en zoete witte wijnen uit de regio. Ze zijn daarom een stuk moeilijker te vinden buiten de Bordeaux zelf. Zeker een slokje waard als je er wel een vind!
Smaak
Bekend om zijn lichte bubbel en frisheid. De Sémillion druif geeft een delicaat, nootachtig aroma en Sauvignon Blanc geeft levendige, fruitige en bloemige tonen.
De rosé variant heeft veel rood fruit met bloemige aroma's.
Druiven
Voornamelijk Sémillon en Sauvignon Blanc. De rosé is vaak een subtiele combinatie van Cabernet en Merlot.
Aangevuld met kleinere hoeveelheden:
- Muscadelle
- Cabernet Franc
- Carmenère
- Malbec
- Petit Verdot
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
6. Crémant du Jura
90% van de Cremant 's uit de Jura regio zijn wit, voornamelijk van Chardonnay. Poulsard neemt het leeuwendeel van de 10% rosé voor zijn rekening.
Smaak
Fris, fruitig, met aroma's van citrus, appel, peer en aardbei, en soms wat verleidelijke tonen van amandel en noten.
Druiven
- Chardonnay
- Pinot noir
- Trousseau
- Poulsard
7. Crémant de Savoie
Een slokje van deze bubbel is een zeldzame traktatie! Gemaakt van voornamelijk lokale druifjes, die op enorm steile hellingen van de Alpen groeien.
Smaak
Citrus, bloemen en: Kenners waarderen deze Crémant vanwege zijn fijne mineraliteit, te danken aan het terroir van de hoge Alpen.
Druiven
- Jacquère (minimaal 40%)
- Altesse
- Chasselas
- Chardonnay
- Pinot Noir
- Gamay
8. Crémant de Die
Smaak
Wals een vrolijk glas Crémant de Die en boterachtige appel- en groene fruitsmaken komen je tegemoet. Een fijne en lichte bubbel met een mooie bleekgouden kleur.
Druiven
- Clairette
- Aligoté (tussen 10% en 40%)
- Muscat (tussen 5% en 10%)
Eerst werd deze topbubbel alleen van Clairette gemaakt, nu ook van Aligoté en Muscat. De laatste twee geven frisse aroma's van groen fruit.
9. Crémant de Luxembourg
Luxemburg, tot voor kort het enige land buiten Frankrijk waar de term Crémant mocht worden gebruikt. Deze mousserende wijn wordt gemaakt in het Luxemburgse deel van de Moezel.
Smaak
Heerlijke fris, met vaak een pittige kick van de Riesling of Rivaner druif. De Auxerrois geeft een bloemige geur en wit fruit.
Druiven
- Riesling
- Pinot Blanc
- Rivaner
- Elbling
- Auxerrois
- Pinot Noir (voor rosé)
- Chardonnay
10. Crémant de Wallonië
Dit is leuk! Sinds 2008 mogen er ook Crémants mét AOC gemaakt worden in België. Als je deze bubbels nog nooit geproefd hebt, zeker een keer doen!
Om Crémant de Wallonië genoemd te mogen worden, moeten de druiven uit het Waals-Brabant, Henegouwen, Luik, Namen of Luxemburg komen (het zuidelijke deel van België).
Smaak
Heerlijke fris, met vaak hints van groene appel en peer.
Druiven
- Chardonnay
- Pinot Blanc
- Pinot Noir
- Pinot Meunier
Aangevuld met Auxerrois, Riesling, Souvignier Gris en Johanniter.
Meer mousserende wijnkennis
En, welke is jouw favoriet? Of nog geen idee en nu zin om al deze verschillende bubbels te proberen? Bel me, organiseren we een proeverij ;)
Tot die tijd, lees gezellig verder over alle verschillende mousserende wijnsoorten - en Salud, op je gezondheid!
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Groetjes Kim
Ideeën of vragen? Roep maar! Stel ze, ik probeer je te helpen of schrijf er een blog over :)
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
Reactie schrijven
Kevin Cassaert (vrijdag, 29 maart 2024 20:38)
Beste Kim,
Wat een fantastische website heb je gemaakt. Leuk om iedere keer opnieuw je interessante blogs te lezen.
Ik kan niet echt afleiden wanneer je het artikel over crémant geschreven heb maar sinds enkele jaren bestaat er in België ook een Crémant de Wallonie.
Groeten
Kim - Wijn Wine Wein (donderdag, 11 april 2024 13:32)
Dank voor de aanvulling Kees!
Ik heb hem erbij gezet. Het was alweer enige tijd terug, dus binnenkort ook maar weer eens de cijfers doorspitten :)
Groetjes
Kim