Nero d'Avola Wijn - Stevig, stoer en fruitig
Jaaa hier maak je mij wel blij mee! Opwindend rood, vol & krachtig, bomvol fruit. Een wijn met lef, nog zo avontuurlijk dat 'ie je nog echt kan verrassen...
Klinkt dat goed? Lees dan snel verder: alles over de Nero d'Avola wijn en druif, van smaak tot wijn en spijs.
Wat is Nero d'Avola?
Nero d'Avola, de trots van Sicilië, is een rode wijn druif, vernoemd naar het stadje Avola, vlakbij Syracusa.
De naam betekent 'Het zwart van Avola'. Waarom zwart? Omdat deze druif enorm veel kleurstoffen bevat. Hij werd vroeger zelfs alleen gebruikt als blenddruif, om wat kleur te geven aan de bekendere wijnen.
Ondertussen is de druif, geliefd vanwege zijn volle body, en tegelijkertijd zachte smaak, uitgegroeid tot grootste van Sicilië, en zie je Nero d’Avola steeds vaker alleen op het etiket staan.
Met dank aan het harde werk van wijnmakers Planeta en COS, en hun geloof in Nero d'Avola als DE druif van Sicilie, kunnen wij nu genieten van 100% Nero d'Avola wijnen.
Nero d'Avola = Het zwart van Avola
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Hoe spreek je Nero d'Avola uit?
Ne-ro DA-vOh-la
Nero d'Avola Smaak
Qua kleur diep en intens donkerrood met nog een paarse schittering.
Dan lonken stevige fruitaroma’s van pruim, kers en iets van sinaasappelschil je het glas in, gevolgd door kruidige geuren van zwarte peper, specerijen, drop en tabak.
Alle Nero d Avola wijnen zijn zeer fruitig, en vaak stevig van smaak, zacht en in balans met medium zuren en robuuste tannine.
Kan medium body hebben, maar houtrijping tilt deze wijn snel naar een hoger niveau. Geeft het een vollere body en een mooie lagering van complexe geuren en smaken.
Nero d'Avola - Vol & krachtig, bomvol fruit. Een volmaakte balans van een volle smaak en rijpe fruitigheid.
2 Stijlen Nero d'Avola
Als je veel verschillende Nero d'Avola wijnen proeft, valt meteen op dat er eigenlijk 2 verschillende stijlen zijn.
Eén is volfruitig en weelderig, met veel zwart fruit en koffie- en chocoladegeuren van de lange rijping in eikenhouten vaten.
De ander is eleganter met verfrissende rode kersen aroma's, kruidige tonen en heel weinig houtrijping (of zelfs helemaal niet).
De beste Nero d'Avola?
Die komt wellicht uit Cerasuolo di Vittoria, het enige wijngebied van Sicilië met DOCG status. Cerasuolo di Vittoria betekent kersenbodem - naar de rode kleur van de bodems - van Vittoria.
De zandgronden zorgen voor elegante, bloemige tonen in de wijn, met een frisse fruitigheid die je niet zou verwachten van zo'n warm klimaat.
Zoek voor enkele van de beste Nero d'Avola wijnen uit deze regio naar "Classico" op het etiket.
Wijnweetje: In Italië worden de meeste druiven ter wereld aangeplant. Nero d’Avola, de belangrijkste druif van Sicilië, heeft met 17.000 hectare wijngaarden toch maar een aandeel van 2% van het totale aanbod.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Wat eet je bij Nero d'Avola?
Deze karaktervolle wijn vraagt om stevige, kruidige gerechten. Denk aan ossenstaartsoep, runderstoof, picanha of buikspek.
Een traditionele Siciliaanse wijn spijs combinatie is pasta con sarde. Een authentiek lokaal pasta gerecht met verse sardientjes en een saus van venkel, anijs, rozijnen, uien en pepers.
De fruitige varianten gaan geweldig bij salades met granaatappelpitjes, vette vis, en bij de pasta con sarde.
De vollere, houtgerijpte varianten zijn fantastisch bij buikspek en runderstoof. En, het hoeft niet perse super culinair. Hamburgers en bacon brengen de fruitigheid van de wijn al prachtig naar voren!
Liever vega? Ook heerlijk bij couscous met aubergine, dadels en amandelen.
Kruiden en smaakmakers die je gerecht en wijn naar een hoger niveau tillen: granaatappelpitjes (bij de fruitige) en anijs, sinaasappelschil, laurier, salie, cacao, koffie en shitakes.
De meest aangeplante druif van eiland Sicilië, heeft nu ook de rest van Italië verovert en geeft zeer fruitige, droge rode wijnen, met een diepere kleur.
If you like... Nero d'Avola
Ook verliefd geworden op deze heerlijke druif en wijn? Grote kans dat je deze wijnen ook lekker vindt:
- Cabernet Sauvignon
- Frappato - vaak in dezelfde blend (Cerasuolo di Vittoria DOCG)
- Nerello Mascalese - voor de liefhebbers van de elegante & fruitige varianten.
- Montepulciano
- Syrah
- Calabrese, de lokale naam voor de Nero d Avola druif
Meer lezen
Geschreven door Kim, wijnliefhebber, fietsfanaat en reisgek.
Wij doken in de wereld van Nero d'Avola op wijnreis naar Sicilië - een waar wijnparadijs, en zeker aan te raden. Nerello was onze favoriete nieuwe ontdekking, maar deze wijn mag er zeker ook zijn!
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel wijnproefplezier :)
Groetjes Kim
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
Reactie schrijven