Prowein 2023 - De grootste wijnbeurs ter Wereld

Prowein wijntrends

Prowein 2023 - I love Wine in Düsseldorf

ProWein: 3 dagen overspoeld worden in de wereld van de wijn. Je smaakpapillen oppoetsen, netwerken met leveranciers en klanten, je kennis bijspijkeren, en nieuwe wijntrends ontdekken. 

 

Wat waren de highlights op de beurs? 

 

Lees hier onze ervaringen van 3 dagen vol gesprekken met standhouders en beursbezoekers, wijnproeverijen en masterclasses!

Wijntrends en Ontwikkelingen op ProWein 2023

Het eerste dat opvalt? De beurs is zó groot, dat er geen overkoepelende programmering is met trends, een visie op de wijnwereld of ontwikkelingen. 

 

Iedere hal heeft een andere sfeer, bijna een eigen cultuur. De grotere wijnhuizen en wijnregio's bieden ieder hun eigen masterclasses, en soms hun eigen visie op trends. Met 13 hallen zou je bijna het overzicht kwijt raken...Indrukwekkend & Internationaal:

6000 standhouders uit 60 landen en 49.000 bezoekers uit 141 landen. 


Een samenvatting van 's Werelds Grootste Wijnbeurs

Highlights op de Beursvloer

De pareltjes en leukste vondsten van de beurs op alfabetische volgorde:

Belgische Wijn

Dit was met recht een verrassing, en zeker een hoogtepunt van ProWein. De ontdekking van wijnland België! We stonden versteld van de kwaliteit van deze wijnen, en hebben onze weg door België geproefd. 

 

Wijndomein Aldeneyck uit de Maasvallei, en Gloire de Duras sprongen er tussenuit. Beiden bedankt voor de introductie in Belgische wijnen! 

Chinese Wijn

Prowein Chinese wijn

Hier keek ik stiekem van te voren al naar uit. Ik was best nieuwsgierig naar deze Chinese wijnen van Marselan, Cabernet Gernischt en Longyan. Vol enthousiasme werd ons alles verteld over verschillende wijnregio's, en de wijnen die ze daar maken. 

 

Op de vraag: En, staat er nu veel Carmenere, of Cabernet Gernischt bij jullie aangeplant? Kreeg ik een duidelijk antwoord: 'Er staat nergens in China Carmenere aangeplant, onze druif is 100% zeker Cabernet Gernischt'... Toch twijfel ik nog steeds. 

 

Wat ik van de Chinese wijnen vond? Prima wijnen. Wel allemaal opvallend zacht van smaak met ronde tannines qua rode wijn, en zachte zuurtjes voor de witte wijn. 

Italesse

Prowein 2023 Italesse
Mousserend wijnglas met begeleiding van de bubbels

Nog zo'n leuke ontdekking. Italesse Senses tilt glaswerk naar een hoger niveau. Zij bestudeerden de kleinste aanpassingen aan de beker en rand van het glas, om zo met 11 wijnglazen de visuele aspecten, aroma's en smaken per soort wijn het allerbest naar voren te laten komen. 

 

Wij testten hun Etoilé Sparkle Excellence (Bedankt Vranken Pommery voor het on the spot leveren van de bubbels!).

 

Een wijnglas speciaal voor wijnen gemaakt op de méthode traditionnelle, met 7 brandpunten in de beker - waarlangs de bubbels om hoog komen. 

German Wines - Orangehour, Generation Riesling & Kabinett

Prowein Duitse wijn
Orange Hour

De afsluiter op de zondag: een netwerk event voor Nederlandse wijnprofessionals op de stand van het Duitse Wijninstituut. Erg leuk! 

 

Generation Riesling, een platform van jonge wijnmakers die het nieuwe, frisse gezicht van Duitsland willen zijn, deelden de stand. Wat hebben we weer een mooie wijnen mogen proeven!

 

Opvallend: Riesling wijnen zijn al tijden aan het groeien in populariteit, maar specifiek de Kabinett Rieslings zijn nu in trend volgens de wijnmakers.

 

Quote: Supposedly we're all looking for drier wines. Well... Not in German wines, not at all. At the high end of dry, let's say 6 grams of residual sugar, is becoming evermore popular. 

 

Heel opvallend hoorden we ook al zoiets op Vinexpo - dat de extra brut trend in Prosecco nergens terug te vinden is. 

Masterclasses

Masterclass prowein 2023
Masterclass The Many Facets of Valpolicella

Jezelf trakteren op een verse dosis wijnkennis. Iedere beurs volg ik altijd een paar masterclasses. Op Prowein 2023 viel mijn oog op: 

  • The Many Facets of Valpolicella
  • Monovarietal Rioja Blind Tasting - ik ging nat :)
  • PIWI Pioneer Wines for a sustainable future
  • Food pairing with Tony Askitis 

We vielen op zondag meteen met onze neus in de boter. 

 

Een tipje van de eerste Masterclass: Tijdens deze Valpolicella les mochten we een rijtje wijnen proeven, van Valpolicella DOC tot Amarone DOCG. Zo proefden we onze weg door het Valpolicella gebied en poetsten we onze kennis weer op. Top! 

Praatjes met nieuwe & bestaande leveranciers

Prowein 2023 netwerken
Louise Höpler

Het netwerken zelf, dat is al een highlight op zich!

  

Heerlijk om de dag te beginnen met een glas Oostenrijkse Riesling, terwijl Louise Höpler je bijpraat over Engelse piraten, de laatste beursroddels en geheimen van de wijnwereld. Snel door naar Grans Fassian - waar we zo'n heerlijke typische Riesling proefden mét Petrol aroma. Ja die maakte indruk... 

 

Bij Quinta da Lixa hun range rode Vinho Verdes ontdekken - omdat onze 'normale' Vinho Verdes zo goed in de smaak vallen. En ook Jose Maria da Fonseca laat ons hun volledige range aan wijnen proeven: die hebben nog veel meer leuke wijnen dan alleen diegene die we nu aanbieden! 

      

Leuk als last minute ontdekking: Château Haut Beyzac & Château des Tourtes uit de Bordeaux. Die zouden jullie nog wel eens in een wijnproeverij pakketje kunnen gaan tegen komen!


Complimenten aan de beursstaf: een staking van het lokale OV... Auch. Meteen shuttlebussen ingezet. De 1e dag waren er einde beurs toch wel flinke rijen, de 2e dag hadden ze het goed onder controle!


En verder op ProWein

World of Zero

Prowein 2023 world of zero

Erg leuk om alle verschillende alcoholvrije wijnen te proeven in de tasting bar, met een verwijzing naar de stand waar de wijnmakers stond. Er zaten best leuke exemplaren tussen!

 

Hier natuurlijk wel even de andere wijnproevers benaderd en gevraagd: Wat vinden jullie? Welke is jullie favoriet?  Iedereen deed meteen leuk mee met onze mini proefcompetitie. We proefden de verschillende favorieten, en iedereen kwam met een andere winnaar uit de bus. De conclusie? Matig enthousiasme, en nog veel verdeeldheid.

      

De verrassing qua alcoholvrije wijn kwamen we echter niet tegen in de World of Zero, maar in de Spirits hal! Twee heren uit Kopenhagen laten ons hun 0% Sparkling Tea's proeven - wat mij betreft een schot in de roos. Echt, op zoek naar een alcoholvrije wijn? Dan moet je deze 'thee' eens proberen! 

ProWein Planning - 3 dwaze Wijndagen

prowein 2023 planning

Ook naar ProWein? 

 

Tip 1 Maak een plan

Onmisbaar: Bedenk van te voren wie je wilt zien, en wat je niet wilt missen. 

 

Kijk per dag en per hal wie er aanwezig zijn. De standhouders en activiteiten per stand staan vermeld op de website van ProWein. Plannen maar!

 

Het is verleidelijk met zoveel opties, maar maak je plan ook niet TE ambitieus. Wij hebben meerdere halflege masterclasses gezien die eigenlijk volledig gereserveerd waren - omdat mensen toch niet op kwamen dagen. 

 

Tip 2 Matchmaking

Van te voren kun je je opgeven voor Matchmaking. Weet je in welke landen, regio's of wijnhuizen je geïnteresseerd bent? Dan kun je je vooraf opgeven voor Matchmaking.

 

Ga hier wel voorzichtig mee om! Wij maakten de fout teveel regio's aan te klikken - en dan wordt je letterlijk overspoeld met aanvragen voor afspraken op de beurs. Dus de tip? Kaderen, en vooraf precies aangeven waar je in geïnteresseerd bent, wat voor soort samenwerking en qua wijnen welke prijsrange, wat voor soort wijnen etc. 

 

Of: zonder matchmaking je contacten en wijnhuizen zelf benaderen. Dat doe ik de volgende keer. 

 

Het goede nieuws

Na 3 dagen hadden wij zere voetjes, maar een voldaan gevoel en toch zeker het meeste van ProWein gezien!


Meer Lezen

Wijntrends op VinExpo
Wijn trends op WBWE
Chinese wijn

Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, wijnliefhebber, fietsfanaat en reisgek.

 

Aan iedereen van en op ProWein 2023: bedankt voor de leuke beurs, en wie weet tot ooit.

 

Ik heb in ieder geval een leuke tijd gehad, en een paar mooie wijnmakers ontmoet die jullie terug kunnen gaan zien in de wijnproeverij pakketten en de Kim's Choice wijnpakketten

 

PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Veel wijnproefplezier :)

 

Groetjes Kim


--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag met wijn proeven, gewoon thuis.

 

Meer weten over het idee achter Wijn Wine Wein? Lees meer over mij en Wijn Wine Wein

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.