Weissburgunder - Delicate Top Solist
De meest delicate Duitse Pinot: Weissburgunder. Dit druifje zie je vaak in z'n uppie op het etiket staan, als monocépage. Dat zegt genoeg: Hij heeft genoeg in huis om als solist de show te stelen!
Weissburgunder was ooit een OK wijn, middelmatig - en ook qua aanplant had deze druif niet veel te vertellen.
En nu? Nu wordt ze steeds beter en steeds populairder. En ja, ik snap het wel... Pinot Blancs zijn ideale eetwijnen, foodfriendly vanwege hun delicatesse en toch frisse zuren.
Ook in Duitsland voelen ze steeds meer liefde voor de Pinot Blanc, al noemen ze hem hier Weissburgunder. De afgelopen 30 jaar is het wijngaardareaal bijna 3x zo groot geworden.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Hoe spreek je Weissburgunder uit?
Weij-ss-bur-gunder
Weissburgunder Smaakprofiel
Weissburgunder kenmerken: Bij het walsen van je wijn in je glas merk je dat deze wijn vrij subtiel is van geur. Hij valt op als lichte, vrolijke wijn met veel fruit en bloemige aroma's.
Het zijn gemakkelijke, every day wijnen. Allemansvriendjes, die tegelijk nog genoeg te melden hebben.
Heerlijk geurend naar:
- Groene appel
- Peer
- Perzik
- Iets bloemigs
- Een vleugje van limoenschil en citroenrasp
- En af en toe honing en lychee
Soms worden Duitse Weisser Burgunders getrakteerd op een hele lichte houtrijping, voor net dat beetje extra body.
In Oost-Duitsland zijn de Weissburgunders iets lichter en scherper, en in Oostenrijk is Weissburgunder populair in de luxe dessertwijn Trockenbeerenauslese.
Waar komt Weissburgunder vandaan?
De Weissburgunder is de 4e grootste druif in Duitsland, vooral populair in Baden, Rheinhessen en Pfalz. Oorsponkelijk komt de wijn uit de Bourgogne, vandaar ook de naam: 'witte Bourgondiër'.
Duitsland neemt witte wijnen serieus. In 67,3% van de wijngaarden staan witte druivensoorten. Op de 4e plek van Duitse wijnen vind je de Weissburgunder.
Pinot Blanc vs Weissburgunder vs Pinot Bianco
Is een Weissburgunder hetzelfde als een Pinot Blanc? Yes. Maar er is wel een verschil in stijlen.
Weissburgunder
De Duitse versies zijn fruitiger, met meer aroma's van bloemen en steenfruit als perzik en nectarine. Ze zijn lichter en droger dan de Franse Pinot Blanc.
Pinot Blanc
Pinot Blanc uit de Alsace is ronder en voller, met een goede zuurgraad en aroma's van appel tot perzik, nootachtige amandel en kruiden, en hout. Populaire foodpairings zijn omelet en quiche.
Pinot Blanc is vaak een monocépage, en is geliefd als mousserende wijn: Cremant d'Alsace.
Pinot Bianco
Italiaanse Pinot Bianco is weer knapperiger, lichter en droger, met iets meer structuur. Typische smaken zijn: Citrus, appel, peer en bloemen. Lekker bij vis en antipasti.
In Italië zie je Pinot Bianco niet vaak als solist, maar in een blend met andere druiven. De druif is ook hier populair als bubbel: Franciacorta.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
En wat is het verschil tussen Weissburgunder en Grauburgunder?
De Grauburgunder (Pinot Gris) is een grijsroze mutatie van de blauwe Spätburgunder (Pinot Noir). Weissburgunder (Pinot Blanc) is weer een witte mutatie van Grauburgunder.
In de wijngaard zie je nauwelijks verschil tussen deze 3 druiven, totdat de druiven rijp zijn.
Weissburgunders hebben qua smaak iets meer fruit, zijn iets hoger in alcohol en hebben iets minder structuur. Ze zijn iets frisser dan Grauburgunder, met iets meer zuren, maar minder streng dan Riesling.
De enige Burgunder die gemaakt wordt van een geheel witte druif. Grauburgunder, ook wit, komt van een grijsachtige tot bruinroze druif.
Wat eet je bij Weissburgunder?
De delicate Weissburgunder past vooral goed bij zachte, enigszins stinkende kazen (Jahaa... gewassen korstkazen!). Het is een klassieke begeleider van witte asperges, en past het beste bij licht aromatische gerechten:
- Asperges
- Gewassen korstkazen
- Vietnamese loempia's
- Salade met romige dressings, sinaasappel en venkel
- Garnalencocktail
- Sushi en dim sum
- Krab en zeevruchten
- Zeebaars
If you like... Weissburgunder
Ook verliefd geworden op deze heerlijke druif en wijn? Grote kans dat je deze wijnen ook lekker vindt:
- Pinot Blanc
- Grauburgunder
- Silvaner
- Auxerrois
- Gouais Blanc
PS. Pinot Blanc, Pinot Bianco en Klevner zijn allemaal lokale namen voor dezelfde druif, dus zie je die op het etiket? Gotta try them all ;)
Ook interessant voor jou
Geschreven door Kim, wijnliefhebber en oprichter van Wijn Wine Wein.
En, wordt dit jouw nieuwe 'every day wine?' Al raad ik je dat niet aan, deze wijn is wel perfect om te drinken op feestjes of als je veel gasten krijgt, juist omdat het zo'n allemansvriend is.
Ik hoop dat je dit artikel weer met plezier gelezen hebt. Heb je nog vragen, opmerkingen of aanvullingen? Ik hoor het graag!
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel proef en leesplezier :)
Groetjes Kim
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
Reactie schrijven
Stan van asbroeck (donderdag, 19 januari 2023 13:50)
Interessant