Wat zijn PiWi wijnen?
De moderne wijnboer heeft het zwaar. Klimaatverandering, extreem weer, en steeds meer druivenziektes maken wijnbouw moeilijk.
En dan hebben we het nog niet eens over personeelstekorten en een dalende vraag naar wijn. (Ja, echt. Ik, als wijnliefhebber, kan me dat ook bijna niet voorstellen).
Gelukkig liggen er ook kansen. Het veranderende klimaat drijft de zuidelijke wijnmakers noordelijker. Hier wordt wijnbouw steeds aantrekkelijker, waaronder ook in België en Nederland.
Plus: die noordelijke landen, praktisch als ze zijn, kiezen vaak voor druiven die beter bestand zijn tegen vocht, en ziektes die horen bij een vochtig klimaat: met name meeldauw en valse meeldauw. PiWi's!
Natuurlijk worden wijnmakers hier ook niet gehinderd door een jarenlange traditie van wijnbouw, of regels die een bepaalde druif aan een regio verbinden.
Alleen: onbekend maakt onbemind, en dat geldt zeker in de wijnwereld.
Iedereen kent Chardonnay en Sauvignon Blanc, en die worden ook gemakkelijk verkocht. Maar als je als wijnboer kiest voor een druif, gemaakt om duurzaam en beter bestand te zijn tegen ziektes, dan gaat het om namen als Sauvitage en Souvignier Gris.
Lang niet iedereen kent deze druiven, en daarom is het lastiger ze te verkopen. Terwijl ze ook gewoon heerlijke wijnen geven!
Daarom, om de wijnboer te helpen, en om deze duurzame wijnen in het zonnetje te zetten, een introductie: Wat zijn PiWi wijnen?
PiWi betekenis
PiWi is de afkorting van Pilzwiderstandsfähig, Duits voor schimmelresistent. De meeste PiWi wijnen komen uit Duitsland, waar ze onder andere aan het Freiburg Instituut ontwikkeld worden.
Deze druiven zijn gekruist om de gunstige schimmelresistente kenmerken van de ene druif, te combineren met de smaak van de ander. Zo worden er nieuwe rassen gecreëerd, die het mogelijk maken om duurzamer wijn te verbouwen.
Met bijna 3000 hectare aan Pilzwiderstandsfähige wijngaarden is Duitsland PiWi koploper, op de voet gevolgd door Oostenrijk.
De voordelen van PiWi's
Schimmelresistente (of eigenlijk: druiven die beter bestand zijn tegen schimmel) zijn duurzaam, en goed voor het klimaat.
Want, PiWi brengt:
- Gezonde druiven, met minder sproeimomenten
- Minder CO2 uitstoot
- Hogere biodiversiteit in de wijngaard, en meer levensruimte voor planten en dieren (ook door minder spuiten)
- Gezondere bodem
- Minder werk in de wijngaard, dus meer tijd voor andere zaken
- Kostenbesparing
- Meer zekerheid bij extreem weer
Bestrijdingsmiddelen en spuiten:
2-4 x bij PiWi's, tot 8-12 x bij klassieke wijndruiven
PiWi wijndruiven
De grootste namen in de PiWi wijnwereld zijn:
- Cabernet Blanc
- Solaris
- Souvignier Gris
- Muscaris
In Nederland zijn we gek op de Johanniter en Solaris druif, en ook de Regent wijnen doen het hier goed.
Zelf ben ik fan van Souvignier Gris en Muscaris, plus de Sauvitage en Sauvignac wijnen (onder andere uit Württemberg, Duitsland, en Wachau, Oostenrijk).
Benieuwd naar deze wijnen? Lees ook de wijnguides + infographic:
Cabernet Cortis (r)
Johanniter (w)
Regent (r)
Rondo (r)
Solaris (w)
Souvignier Gris (w)
Mijn Blik op de Toekomst
PiWi wijnen zijn in opkomt, en ik denk dat ze steeds groter zullen worden.
Het klimaat zal niet zomaar weer terug veranderen, en met de huidige moeilijkheden die wijnmakers ervaren in de (noordelijke) wijngebieden, gok ik dat deze druiven steeds meer aangeplant zullen gaan worden.
Over de hele wereld worden nu al in kleine hoeveelheden PiWi's aangeplant, en geëxperimenteerd welke druif het waar goed doet. Op termijn zullen die hopelijk opgenomen worden in de huidige kwaliteitswetgeving (zoals AOC, met wetgeving voor welke druiven er bijvoorbeeld zijn toegestaan in de Bourgogne). Die ontwikkeling zal langzaam gaan, vooral in de klassieke wijngebieden. In Duitsland en Oostenrijk zijn er al een paar regio's waar de PiWi's zijn opgenomen. Maar een klimaatbestendige druif: dat is natuurlijk wel heel aantrekkelijk...
Ook de smaak zal steeds beter worden (mede omdat wijnmakers ook steeds beter worden).
Waarschijnlijk over 15 jaar staan er hier overal PiWi's!
Hoog tijd om eens nader kennis te maken met deze druiven. Wanneer ga jij een PiWi wijn proberen? Of ken jij deze wijnen al?
Meer Lezen
Geschreven door Kim, wijnliefhebber, boekenwurm en reisgek.
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel wijnproefplezier :)
Groetjes Kim
Bronnen:
PIWI International
Grapes for the Future, Deutsche Weininstitut
Austrian Wine in Dept Training Manual, Updated 2024, Austrian Wine
Nederlandse Wijninfo
Wijnbouwers der lage landen
Reactie schrijven