Welke wijn bij Barbecue? De lekkerste Tips

Welke Wijn bij Barbecue? De lekkerste tips

Welke Wijn Bij Barbecue? De Lekkerste Tips

Het is zomer, we hebben net een hittegolf gehad en de warme dagen zijn nog niet voorbij. Het is tijd voor culinair barbecueën... Uiteraard met wijn (in plaats van bier). Zwoele zomeravonden vier je samen rondom het vuur. Maar bordjes met onherkenbaar verbrand vlees en glazen warme wijn kan niet de bedoeling zijn. Verwen je gasten met de lekkerste gerechten en de heerlijkste bijpassende wijnen. Maar welke wijn past bij barbecue? Dat lees je hieronder!

Wijn bij BBQ

Bij een diner kies je wijnen die bij je gerechten passen. Maar bij een barbecue lijken we dat toch minder te doen. Waarom eigenlijk? Gemiste kans, want wijn en barbecue gaan heel goed samen.

 

Hoe kies je de winnende wijn voor je barbecue? Vuur en houtskool geven smaak. Veel smaak. Dat vraagt om wijn met een hoger smaakgehalte.

 

Maar… It’s all about balance. Net zoals bij je diner gaat het bij het uitzoeken van wijn voor de barbecue om balans. Je weet dat je een goede wijn hebt uitgekozen als de wijn en het gerecht samen beter smaken dan de wijn en het gerecht los van elkaar. De juiste wijn uitkiezen doe je zo:

Barbecue en wijn gerechten
  • Complementerend: ga op zoek naar matchende kenmerken van gerecht en wijn. Denk aan intens met intens, zuur met zuur etc.
  • Contrasterend: match juist die kenmerken die recht tegenover elkaar staan, zoals zoet met pittig of zout met zoet. 

 

Denk niet alleen aan het soort vlees dat je wilt combineren, maar ook aan de sauzen en marinades. Goede combi’s lees je hieronder. 

Grill vs BBQ

Alles wat je op de barbecue gooit wordt knapperig en rokerig. Er zit nog wel een smaakverschil tussen grillen en barbecueën. Gebruik je op een barbecue met open vuur (grill) of een gesloten barbecue zoals een Green Egg of een ketelbarbecue?

 

Grillen: snel, hoge temperatuur & open vuur. Lekkere gerechten van de grill zijn bijvoorbeeld zeevruchten, vis, groente, saté, worst en kip. Combineer deze barbecue gerechten met witte wijnsoorten en rosé.

 

Barbecueën: langzaam & lage temperaturen. Gerechten die zich hier goed voor lenen zijn rood vlees, wild, varken & langzaam gegaarde zalm. Combineer deze barbecue gerechten met rode wijnsoorten en rosé. 

 

Wijn bij Barbecue – Een Overzicht

Klik op het overzicht om de afbeelding te vergoten.

Overzicht Wijn bij Barbecue

Wijn bij Marinades en Kruiden

  • Marinades met citroensap en verse groene kruiden: Sauvignon Blanc, Pinot Gris en  Grüner Veltliner
  • Aziatisch met limoen, koriander en chili: Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner en Riesling
  • Peper, rook, koffie en houtsmaak: Syrah
  • Rode wijn marinades: Hierbij drink je de wijn die ook in de marinade ging. Goede wijnen voor marinades zijn Merlot en Cabernet Sauvignon

Wijntips bij Barbecue Sauzen

Wijn en BBQ
  • Knoflooksaus – Grüner Veltliner, Riesling & Viognier
  • Cocktailsaus – Chardonnay, Rosé, Pinot Gris
  • Barbecuesaus - Syrah
  • Tzatziki – Sauvignon Blanc, Chablis
  • Saté – Rosé, Gewürztraminer, Syrah
  • Chilisaus – Riesling, Grüner Veltliner, Pinot Grigio, Rosé

Beste Wijn bij Barbecue – De Allrounders

De beste wijn is natuurlijk gewoon die wijn waar je trek in hebt. Bovendien is het onpraktisch om zoveel wijnen te kopen. Daarom deze allrounders: kijk eens waar je het meeste van op de barbecue hebt liggen en kies daar je wijn bij. 

  • Chardonnay – Fris, maar zwoel en uit warme klimaten stevig genoeg om goed samen te gaan met frisse gerechten, maar ook met wat stevigere bbq gerechten als kip en zalm.
  • Sauvignon Blanc – De stevige zuren en kruidigheid maken Sauvignon Blanc een geweldige partner voor gegrilde visgerechten met citroen, gamba’s met chili, salades, geitenkaas en andere frisse en pittige gerechten.
  • Rosé uit de Provence – Vriendelijke en makkelijke wijn met voldoende zuren die blijven staan bij gegrild en wat vetter eten, zoals varken, worst en saté.
  • Gekoelde Pinot Noir – Misschien wel de meest food-vriendelijke wijn die er is. Gekoeld is hij delicaat genoeg om het eten niet te overheersen. Pinot Noir is heerlijk met zeevruchten, kip, rood vlees en kaas.
  • Syrah – Een pittige, kruidige wijn die heel goed samen gaat met rokerige, zwaardere vleesgerechten.

 

4 Tips voor Wijn bij Barbecue

1. Denk aan de temperatuur

 

Te warme wijn bij de bbq? Dat is echt zonde! Als een wijn te warm geserveerd wordt, overheerst de smaak van alcohol. Houd de volgende temperaturen aan: 

BBQ en Wijn serveertips
  • Mousserende wijn             8 °C
  • Lichte witte wijn               10 °C
  • Zware witte wijn               12 °C
  • Rosé                                    10 °C
  • Lichte rode wijn                14 °C
  • Zware rode wijn                18 °C
  • Dessertwijn                        16 °C

Geen thermometer? Koel rode wijn 15-30 min in de koelkast, en witte wijn minimaal 4 uur in de koelkast. 

 

2. Serveer de wijn in een glas

Heb je niet genoeg glazen, ben je bang dat je gasten je mooie wijnglazen breken of gewoon bang voor de afwas? Ik snap het. 

 

Toch is wijn in een plastic glas vaak lang niet zo lekker als wijn uit een wijnglas. In een later blog zal ik het nog eens hebben over de invloed van glazen op wijn, maar voor nu houd ik het kort: gewone plastic bekertjes kunnen echt niet. Als je het echt wilt, moet je het lekker doen, maar de vorm houdt de aroma’s niet vast en de wijn komt niet goed tot zijn recht. Dat scheelt weer een fles goede wijn, want de hoef je hier niet in te serveren...

 

Ben je bang voor gebroken glazen? Koop dan plastic wijnglazen. Zorg dat je plastic wijnglas hard plastic is, en dat hij taps toeloopt. Dat is dus smal aan de bovenkant en breed aan de onderkant. De Action heeft af en toe leuke staan, dus houd ze in de gaten!

 

3. Koop de juiste wijn

Duizelt het je na dit artikel nog een beetje? Je mag me altijd een berichtje sturen, dan help ik je met kiezen. Anders kan je gewoon beginnen met een goede witte en een goede rode wijn. Kies voor de allrounders en koop altijd 1 fles meer dan je nodig denkt te hebben. Het is zonde als je feestje eindigt omdat de bodem van je fles is bereikt! Op een zwoele zomeravond met goed eten en leuk gezelschap komt dat laatste beetje in de late uurtjes ook wel op. 

 

4. Serveer water

Plat of bubbels: Drink water naast je wijn. De wijn gaat dan niet zo hard en je gasten ook niet. 

8 Wijn en Barbecue Recepten

Om je bbq en wijn avond helemaal compleet te maken, heb ik nog wat recepten die echt fenomenaal zijn in de combi bbq en wijn. Geniet!

#1 Camembert met rozemarijn | Wijntip: Chardonnay en Pinot Noir

Wijn en Barbecue combi Camembert Rozemarijn met Pinot Noir
  • Camembert in houten doosje
  • Aluminiumfolie
  • 2 takjes rozemarijn
  • Knoflook
  • Rode ui
  • Brood
  • Jam naar keuze

Je kent ze wel, die ronde kazen in houten doosje. Die zijn heerlijk vanaf de barbecue, en helemaal samen met een houtgelagerde Chardonnay, die goed samengaat met de gesmolten Camembert. Een gekoelde Pinot Noir is ook een uitstekende combi, de delicate wijn met zijn aardse en

rokerige tonen gaat heel goed samen met zo’n kaasje van de bbq. 

 

Bereiding: 

1. Haal het deksel van de camembert
2. Snij de camembert in aan de bovenkant
3. Verdeel de rozemarijn, knoflook en rode ui in de camembert
4. Pak het doosje zonder deksel in in aluminiumfolie
5. Plaats op de barbecue en wacht tot de kaas gesmolten is
6. Dip het brood in de camembert

7. Top eventueel af met jam

 

#2 Oesters met limoen en peper | Wijntip: Chablis, Cava of Riesling

Wijn en barbecue recepten oesters met Chablis
  • Oesters
  • Limoen
  • Peper

Pak uit met oesters! Reserveer voor iedere gast 1 oester, en serveer met limoen en peper. Hierbij is een frisstrakke wijn met wat mineraliteit geweldig. Klassiek paar je ze met Chablis, maar ook een Cava of een Riesling is een geweldige combinatie. 

 

Bereiding:

1. Spoel de oesters af

2. Wrik ze alvast een beetje open

3. Leg ze een minuutje of twee op de barbecue dan ploffen ze verder open

4. Server met citroen, peper en natuurlijk een verfrissen glas bubbels, Riesling of Chablis!

 

 

#3 Griekse salade met gegrilde feta | Wijntip: Sauvignon Blanc

Wijntip Barbecue gegrilde Feta met Sauvignon Blanc
  • 1 komkommer
  • 4 grote tomaten
  • Eetlepel olijfolie
  • Feta
  • Keukenpapier
  • 1 chilipeper
  • 2 eetlepels oregano
  • 1 eetlepel rode wijn azijn
  • Zout 
  • Peper

Ook een feestje op je bord! Griekse salades zijn heel smaakvol en super zomers. Met een plak gegrilde feta ga je je gasten echt blij maken. 

 

Bereiding: 

 

1. De feta moet droog zijn voordat je hem kunt grillen. Leg de plak feta daarom op een bord met keukenpapier in de koelkast. Laat een half liggen, verwissel het keukenpapier en draai om voor nog een half uur in de koelkast.

2. Snij de komkommer en tomaat.

3. Maak de dressing van de olijfolie, chili, oregano, rode wijn azijn en zout en peper naar smaak. Roer alles door elkaar en giet over de salade. 

4. Grill de feta op de barbecue. Heb je een visklem? Die kan je goed gebruiken! Feta moet je vaak keren anders verbrand het. 

5. Serveer de salade met de gegrilde feta on top. 

 

#4 Sangria

Wijn en bbq sangria
  • Fles rode wijn
  • Halve fles sinas
  • Koffiekopje cognac
  • Appel
  • Sinaasappel
  • Citroen
  • Perzik 
  • Eventueel suiker

Zet een kan met Sangria op tafel! Heel zomers en wordt altijd gewaardeerd. Er zijn geen regels over welke wijn je hiervoor gebruikt. Spanjaarden zelf gebruiken gewoon wat ze nog hebben liggen. Belangrijker is het fruit: er mag geen zacht fruit in de Sangria, en perzik is echt een must. Zelf gebruik ik geen suiker, maar voeg gewoon toe naar wat je zelf lekker vindt. Zet minimaal 2 uur van te voren in de koelkast. 

 

#5 Gegrilde kippendijfilet met blauwschimmelkaas en abrikoos | Wijntip: Gewürztraminer

barbecue wijn kip
  • Kippendijfilet
  • Honing
  • Blauwschimmelkaas als Gorgonzola
  • Abrikoos
  • Zout

Dit is zo’n wijn en barbecue combi van zout en zoet. Geweldig door het zoute en pittige van de schimmelkaas en het zoete van de abrikoos. Het gerecht wordt nog lekkerder met een Gewürztraminer, een unieke wijn vanwege zijn zoetje en uitgesproken karakter. 

 

Bereiding:

1. Marineer de kippendijfilet met honing en zout

2. Leg de kip op de barbecue en schroei op hoog vuur 1 kant gaar. Schroei tot je mooie bruine grillstreepjes hebt.

3. Draai om en top af met abrikoos en blauwschimmelkaas. De abrikoos moet licht karamelliseren en de kaas smelten. 

 

#6 Dadels met honing, spek en geitenkaas | Wijntip: Rosé

  • Dadels
  • Honing
  • Spek
  • Geitenkaas

Heerlijk als makkelijk tussendoortje. Rol de dadels in honing en pak ze in met geitenkaas en spek. Prikker erin en op de barbecue! De honing en het spek mag licht karamelliseren. 

 

#7 Gegrilde eendenborst met zwarte peper | Wijntip: Pinot Noir

Wijn en Barbecue Eend en Pinot Noir
  • Eendenborstfilets
  • Zout
  • Peper
  • Rozemarijn

Eend is echt heerlijk met een glas gekoelde Pinot Noir. Dit is een heerlijk stukje vlees waar weinig mensen zich aan wagen. Toch is het supermakkelijk om te maken! Zeker als je een gesloten barbecue hebt zoals een Kamado of Green Egg. 

 

Bereiding:

1. Stel je barbecue in op 200 graden

2. Dep je eendenborstfilets geheel droog

3. Snij de filets aan de vetkant in, zie foto 

4. Marineer het vleesgedeelte van de filet met zout en peper

5. Steek wat takjes rozemarijn in de filets, snijd ze desnoods even in

6. Als je barbecue op temperatuur is, plaats je de filets eerst 2 minuutjes boven open vuur

7. Draai om naar de vetkant en laat nog 2 minuutjes liggen

8. Verplaats de filets naar een hoger deel van de barbecue en sluit de deksel

9. Laat de kerntemperatuur van de filets oplopen tot 52 graden

10. Laat de filets nog 10 minuten rusten, snijd dan in dunne plakken en serveer

 

#8 Koffie ribeye | Wijntip: Syrah

  • 4 eetlepels gemalen koffie
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel mosterdpoeder
  • 1 eetlepel peper
  • 1 eetlepel zout
  • Dikke ribeye 

Voor de barbecuekoningen. Laat het hart van de zwaardere vlees en wijnliefhebbers sneller kloppen met dit hoogstandje van ribeye en koffie. 

 

Bereiding: 

1. Maak een rub van de kruiden en masseer de ribeye in. 

2. Laat minstens 1 uur marineren. 

3. Het beste is om zo’n ribeye eerst langzaam te laten garen op een gesloten barbecue zoals een Kamado of een ketelbarbecue. 

4. Als de ribeye een kerntemperatuur heeft van 48 graden, afgrillen op hoog vuur.

5. Laat de ribeye 10 minuten rusten en snijd hem haaks op de draad in. 

 

Hebben jullie nog goede wijn en barbecue recepten? Laat het me weten en dan zet ik ze erbij!

Wijnproeverij bij je barbecue? Kijk eens bij de doe het zelf wijnproefpakketten of kijk eens bij de mogelijkheden voor een wijnproeverij op locatie!

Kim Modder oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, oprichter van Wijn Wine Wein. 

 

Kim maakt wijn proeven graag makkelijk, en natuurlijk zo leuk mogelijk. Ze is gepassioneerd over wijnen, lekker eten, wielrennen, lezen en reizen.

LinkedIn logo

Reactie schrijven

Commentaren: 0