Welke Wijn bij Barbecue – Een Overzicht
Het is zomer, tijd voor culinair barbecueën! Uiteraard mét bijpassende wijn. Zwoele zomeravonden vier je samen rondom het vuur. Maar bordjes met onherkenbaar verbrand vlees en glazen warme wijn? Dat kan niet de bedoeling zijn.
Verwen je gasten met de lekkerste gerechten en wijnen. Maar welke wijn past bij barbecue? Dat lees je hier!
Wijn bij BBQ
Bij een diner kies je wijnen die bij je gerechten passen. Maar bij een barbecue lijken we dat toch minder te doen. Waarom eigenlijk? Gemiste kans, want wijn en barbecue gaan heel goed samen.
Hoe kies je de winnende wijn voor je barbecue? Vuur en houtskool geven smaak. Veel smaak. Dat vraagt om wijn met een hoger smaakgehalte.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
It’s all about balance
Je weet dat je een goede wijn hebt uitgekozen als de wijn en het gerecht samen beter smaken dan de wijn en het gerecht los van elkaar. De juiste wijn uitkiezen doe je zo:
- Complementerend: ga op zoek naar matchende kenmerken van gerecht en wijn. Denk aan intens met intens, zuur met zuur etc.
- Contrasterend: match juist die kenmerken die recht tegenover elkaar staan, zoals zoet met pittig of zout met zoet.
Denk niet alleen aan het soort vlees dat je wilt combineren, maar ook aan de sauzen en marinades. Goede combi’s lees je hieronder.
Grill vs BBQ
Alles wat je op de barbecue gooit wordt knapperig en rokerig. Er zit nog wel een smaakverschil tussen grillen en barbecueën. Gebruik je op een barbecue met open vuur (grill) of een gesloten barbecue zoals een Green Egg of een ketelbarbecue?
Grillen: snel, hoge temperatuur & open vuur. Lekkere ingrediënten voor op de grill zijn:
- Zeevruchten
- Vis
- Groente
- Saté
- Worst
- Kip
Combineer deze barbecue gerechten met witte wijnsoorten en rosé.
Barbecueën: langzaam & lage temperaturen. Ingrediënten die zich hier goed voor lenen zijn:
- Rood vlees
- Wild
- Varken
- Langzaam gegaarde zalm.
Combineer deze barbecue gerechten met rode wijnsoorten en rosé.
Wijn bij Marinades en Kruiden
- Marinades met citroensap en verse groene kruiden: Sauvignon Blanc, Pinot Gris en Grüner Veltliner
- Aziatisch met limoen, koriander en chili: Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner en Riesling
- Peper, rook, koffie en houtsmaak: Syrah
- Rode wijn marinades: Hierbij drink je de wijn die ook in de marinade ging. Goede wijnen voor marinades zijn Merlot en Cabernet Sauvignon
Wijntips bij Barbecue Sauzen
- Knoflooksaus – Grüner Veltliner, Riesling & Viognier
- Cocktailsaus – Chardonnay, Rosé, Pinot Gris
- Barbecuesaus - Syrah
- Tzatziki – Sauvignon Blanc, Chablis
- Saté – Rosé, Gewürztraminer, Syrah
- Chilisaus – Riesling, Grüner Veltliner, Pinot Grigio, Rosé wijn
Beste Wijn bij Barbecue – De Allrounders
De beste wijn is natuurlijk gewoon die wijn waar je trek in hebt. Bovendien is het onpraktisch om zoveel wijnen te kopen. Daarom deze allrounders: kijk eens waar je het meeste van op de barbecue hebt liggen en kies daar je wijn bij.
- Chardonnay – Fris, maar zwoel en stevig genoeg om goed samen te gaan met frisse gerechten, maar ook met stevigere bbq gerechten als kip en zalm.
- Sauvignon Blanc – De stevige zuren en kruidigheid maken Sauvignon Blanc een geweldige partner voor gegrilde visgerechten met citroen, gamba’s met chili, salades, geitenkaas en andere frisse en pittige gerechten.
- Rosé wijn (Provence stijl) – Vriendelijke en makkelijke wijn met voldoende zuren die blijft staan bij gegrild en wat vetter eten, zoals varken, worst en saté.
- Pinot Noir – Misschien wel de meest food-vriendelijke wijn die er is. Gekoeld delicaat genoeg om het eten niet te overheersen. Pinot Noir is heerlijk met zeevruchten, kip, rood vlees en kaas.
- Syrah – Een pittige, kruidige wijn die heel goed samen gaat met rokerige, zwaardere vleesgerechten.
Andere stevige rode wijnen die het goed doen bij de sterkere smaken, rokerige aroma's, kruiden en marinades van de barbecue: Malbec, Tempranillo, of een mooie Rhône wijn.
4 Tips voor Wijn bij Barbecue
1. Denk aan de temperatuur
Te warme wijn bij de bbq? Dat is echt zonde! Als een wijn te warm geserveerd wordt, overheerst de smaak van alcohol. Houd de volgende temperaturen aan:
- Mousserende wijn 8 °C
- Lichte witte wijn 10 °C
- Zware witte wijn 12 °C
- Rosé 10 °C
- Lichte rode wijn 14 °C
- Zware rode wijn 18 °C
- Dessertwijn 16 °C
Geen thermometer? Koel rode wijn 15-30 min in de koelkast, en witte wijn minimaal 4 uur in de koelkast.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
2. Serveer de wijn in een glas
Heb je niet genoeg glazen, ben je bang dat je gasten je mooie wijnglazen breken of gewoon bang voor de afwas? Ik snap het.
Maar: Gewone plastic bekertjes kunnen echt niet. Als je het echt wilt, moet je het lekker doen. Alleen komt de wijn dan niet goed tot zijn recht. Dat scheelt weer een fles goede wijn, want die hoef je hier niet in te serveren...
Het liefst serveer je ze in 'echte' wijnglazen. Een compromis: plastic wijnglazen. Zorg dat je plastic wijnglas hard plastic is, en dat hij taps toeloopt.
3. Koop de juiste wijn
Duizelt het je na dit artikel nog een beetje? Begin met een goede witte, en een goede rode wijn.
Kies voor de allrounders en koop altijd 1 fles meer dan je nodig denkt te hebben. Het is zonde als je feestje eindigt omdat de bodem van je fles is bereikt! Op een zwoele zomeravond met goed eten en leuk gezelschap komt dat laatste beetje in de late uurtjes ook wel op.
4. Serveer water
Plat of bubbels: Drink water naast je wijn. De wijn gaat dan niet zo hard en je gasten ook niet.
8 x Wijn en Barbecue Recepten
Om je avond helemaal compleet te maken, heb ik nog wat recepten die echt fenomenaal zijn in de combi bbq en wijn.
Geniet!
#1 Camembert met rozemarijn | Wijntip: Chardonnay en Pinot Noir
- Camembert in houten doosje
- Aluminiumfolie
- 2 takjes rozemarijn
- Knoflook
- Rode ui
- Brood
- Jam naar keuze
Je kent ze wel, die ronde kazen in houten doosje. Heerlijk vanaf de barbecue. Helemaal met een houtgelagerde Chardonnay, die goed samengaat met de gesmolten Camembert.
Een licht gekoelde Pinot Noir is ook een uitstekende combi, de delicate wijn met zijn aardse en rokerige tonen gaat heel goed samen met zo’n kaasje van de bbq.
Bereiding:
1. Haal het deksel van de camembert
2. Snij de camembert in aan de bovenkant
3. Verdeel de rozemarijn, knoflook en rode ui in de camembert
4. Pak het doosje zonder deksel in in aluminiumfolie
5. Plaats op de barbecue en wacht tot de kaas gesmolten is
6. Dip het brood in de camembert
7. Top eventueel af met jam
#2 Oesters met limoen en peper | Wijntip: Chablis, Cava of Riesling
- Oesters
- Limoen
- Peper
Pak uit met oesters! Reserveer voor iedere gast 1 oester, en serveer met limoen en peper. Hierbij is een frisstrakke wijn met wat mineraliteit geweldig. Klassiek paar je ze met Chablis, maar ook een Cava of een Riesling is een geweldige combinatie.
Bereiding:
1. Spoel de oesters af
2. Wrik ze alvast een beetje open
3. Leg ze een minuutje of twee op de barbecue dan ploffen ze verder open
4. Server met citroen, peper en natuurlijk een verfrissend glas bubbels, Riesling of Chablis!
#3 Griekse salade met gegrilde feta | Wijntip: Sauvignon Blanc
- 1 komkommer
- 4 grote tomaten
- Eetlepel olijfolie
- Feta
- Keukenpapier
- 1 chilipeper
- 2 eetlepels oregano
- 1 eetlepel rode wijn azijn
- Zout
- Peper
Ook een feestje op je bord! Griekse salades zijn heel smaakvol en super zomers. Met een plak gegrilde feta ga je je gasten echt blij maken.
Bereiding:
1. De feta moet droog zijn voordat je hem kunt grillen. Leg de plak feta daarom op een bord met keukenpapier in de koelkast. Laat een half uur liggen, verwissel het keukenpapier en draai om voor nog een half uur in de koelkast.
2. Snij de komkommer en tomaat.
3. Maak de dressing van de olijfolie, chili, oregano, rode wijn azijn en zout en peper naar smaak. Roer alles door elkaar en giet over de salade.
4. Grill de feta op de barbecue. Heb je een visklem? Die kan je goed gebruiken! Feta moet je vaak keren anders verbrand het.
5. Serveer de salade met de gegrilde feta on top.
Zet een kan met Sangria op tafel! Heel zomers en wordt altijd gewaardeerd.
#4 Sangria
- Fles rode wijn
- Halve fles sinas
- Koffiekopje cognac
- Appel
- Sinaasappel
- Citroen
- Perzik
- Eventueel suiker
Er zijn geen regels over welke wijn je gebruikt. Spanjaarden zelf gebruiken gewoon wat ze nog hebben liggen. Belangrijker is het fruit: er mag geen zacht fruit in de Sangria, en perzik is een must.
Zelf gebruik ik geen suiker, maar voeg gewoon toe naar wat je zelf lekker vindt. Zet minimaal 2 uur van te voren in de koelkast.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
#5 Gegrilde kip met blauwschimmelkaas en abrikoos | Wijntip: Gewürztraminer
- Kippendijfilet of hele kip
- Honing
- Blauwschimmelkaas als Gorgonzola
- Abrikoos
- Zout
Dit is zo’n wijn en barbecue combi van zout en zoet. Geweldig door het zoute en pittige van de schimmelkaas en het zoete van de abrikoos. Het gerecht wordt nog lekkerder met een Gewürztraminer, een unieke wijn vanwege zijn zoetje en uitgesproken karakter.
Bereiding:
1. Marineer de kippendijfilet met honing en zout
2. Leg de kip op de barbecue en schroei op hoog vuur 1 kant gaar. Schroei tot je mooie bruine grillstreepjes hebt.
3. Draai om en top af met abrikoos en blauwschimmelkaas. De abrikoos moet licht karamelliseren en de kaas smelten.
#6 Dadels met honing, spek en geitenkaas | Wijntip: Rosé
- Dadels
- Honing
- Spek
- Geitenkaas
Heerlijk als makkelijk tussendoortje. Rol de dadels in honing en pak ze in met geitenkaas en spek. Prikker erin en op de barbecue! De honing en het spek mag licht karamelliseren.
#7 Gegrilde eendenborst met zwarte peper | Wijntip: Pinot Noir
- Eendenborstfilets
- Zout
- Peper
- Rozemarijn
Eend is heerlijk met een glas gekoelde Pinot Noir. Dit is een heerlijk stukje vlees waar weinig mensen zich aan wagen. Toch is het supermakkelijk om te maken! Zeker als je een gesloten barbecue hebt zoals een Kamado of Green Egg.
Bereiding:
1. Stel je barbecue in op 200 graden
2. Dep je eendenborstfilets geheel droog
3. Snij de filets aan de vetkant in, zie foto
4. Marineer het vleesgedeelte van de filet met zout en peper
5. Steek wat takjes rozemarijn in de filets, snijd ze desnoods even in
6. Als je barbecue op temperatuur is, plaats je de filets eerst 2 minuutjes boven open vuur
7. Draai om naar de vetkant en laat nog 2 minuutjes liggen
8. Verplaats ze naar een hoger deel van de barbecue en sluit de deksel
9. Laat de kerntemperatuur oplopen tot 52 °C.
10. Laat nog 10 minuten rusten, snijd in dunne plakken en serveer
#8 Koffie ribeye | Wijntip: Syrah
- 4 eetlepels gemalen koffie
- 1 eetlepel uienpoeder
- 1 eetlepel bruine suiker
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 eetlepel mosterdpoeder
- 1 eetlepel peper
- 1 eetlepel zout
- Dikke ribeye
Voor de barbecuekoningen. Laat het hart van de zwaardere vlees en wijnliefhebbers sneller kloppen met dit hoogstandje van ribeye en koffie.
Bereiding:
1. Maak een rub van de kruiden en masseer de ribeye in.
2. Laat minstens 1 uur marineren.
3. Het beste is om zo’n ribeye eerst langzaam te laten garen op een gesloten barbecue zoals een Kamado of een ketelbarbecue.
4. Als de ribeye een kerntemperatuur heeft van 48 graden, afgrillen op hoog vuur.
5. Laat de ribeye 10 minuten rusten en snijd hem haaks op de draad in.
Meer Lezen
Geschreven door Kim, wijnschrijfster en oprichter van Wijn Wine Wein.
Ik maak wijn proeven graag makkelijk, en natuurlijk zo leuk mogelijk. Naast wijnen, heb ik een passie voor reizen, wielrennen, lezen. En lekker eten! Met een bbq koning als vriend heb ik gelukkig niets te klagen.
Hebben jullie nog goede wijn en barbecue recepten? Laat het me weten en dan zet ik ze erbij!
Enne, misschien leuk idee: Wijnproeverij bij je barbecue? Kijk eens bij de doe het zelf wijnproefpakketten.
PS. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
Reactie schrijven
M.O. Bilawa (dinsdag, 02 augustus 2022 17:35)
Hallo Kim,
Interessante Übersicht !
Herzliche Grüße
Matthias
Kim (dinsdag, 09 augustus 2022 11:03)
Danke Matthias!