Smaakexplosie in een Pot: Hemelse Wijn- en Kaasfondue combinaties
Ben jij net als ik gek op kaas en wijn? Dan is kaasfondue één van de meest betoverende culinaire ervaringen! Zó lekker...
Romige, smeuïge kaas, op smaak gebracht met knoflook, wijn en kruiden. Brood of groente erbij, en dippen maar... Zálig.
De kunst van het combineren
Welke wijn past bij welke kaasfondue?
Ontdek de lekkerste combinaties en verras je smaakpapillen.
Een subtiel evenwicht van wijn en kaas versterkt zowel de wijn als de fondue. En dat is pas echt hemels!
De beste Wijn bij Kaasfondue
Bij kaasfondue zijn frisse witte wijnen, met flink wat zuren het lekkerst. Het zuur van de wijn breekt prachtig door het zware vet van de kaas, denk aan:
- Riesling
- Gruner Veltliner
- Sauvignon Blanc
De frisse tonen werken als een contrasterende wijn spijs combinatie, en complimenteren de romige textuur van de kaas.
Voor rijkere, meer uitgesproken kaasfondue, zou je ook een lichte rode wijn kunnen proberen. Het liefst met een zuurtje, zoals:
- Valpolicella Classico
- Bardolino
- Gamay
De lekkerste wijn bij kaasfondue is natuurlijk ook de wijn IN de kaasfondue.
Regionale Kaasfondue en Wijn combi's
Welke wijn het lekkerst is bij jouw kaasfondue, hangt grotendeels af van de kaas die je gebruikt.
Elke regio heeft zo zijn eigen gesmolten kaas gewoontes:
- In Frankrijk gebruiken ze Comté
- In Zwitserland Gruyère
- In Duitsland Emmentaler
- In Italië Parmigiano Reggiano of Fontina
- En in Nederland gebruiken we ook wel Goudse kaas
Daarom gaan we in op lekkere wijn bij populaire kaasfondues, en wat alternatieve, verrassende combinaties.
Zwitserse kaasfondue
Zwitserse kaasfondue, vaak van Gruyère, of een mix van Gruyère en Emmentaler is pittig en kruidig.
Op zijn lekkerst met loepzuivere witte wijnen als:
- Grüner Veltliner
- Savoie
- Picpoul
- Sauvignon Blanc uit koude klimaten
- Riesling
Mijn favoriet met de funky kruidigheid is dan toch de Riesling!
Hoeveel wijn bij kaasfondue? Gebruik niet te veel, dan wordt het waterig. Houd voor 4p zo'n 300 ml wijn, en 600 gram kaas aan.
Franse kaasfondue
Comté maakt je kaasfondue extra romig. Net zoals Comté zelf is de gesmolten variant heerlijk met Vin Jaune van de Savagnin druif, of van dezelfde druif een droge witte wijn.
Andere lekkere opties:
Italiaanse kaasfondue
Italiaanse kaasfondue met Parmigiano Reggiano is veel voller, wat zouter en rijker van smaak. Witte wijnen die het hier goed bij doen:
- Gavi
- Pinot Grigio
Hierbij vormt de vollere wijn een complimenterende wijn spijs combinatie.
Een licht gekoelde, frisse rode wijn geeft weer een hele andere smaakdimensie. Ga voor:
- Valpolicella Classico
- Beaujolais
- Bardolino
Nog zo'n belende Italiaanse fondue is Fonduta Piemontese met Fontina. Nog een stukje romiger en volller!
Probeer deze met:
- De mooie volle, en romige Arneis
- Een lichte en fruitige Pinot Noir
Duitse kaasfondue
'Duitse' kaasfondue, of gewoon een variant met veel Emmentaler (je vindt ook Emmentaler in Zwitserse kaasfondue recepten) is heerlijk zacht, en iets nootachtig van smaak.
Een frisse, fruitige witte wijn met knisperende zuren past goed.
- Riesling
- Albariño
- Grüner Veltliner
Tip: een lekkere rode wijn bij Emmentaler kaasfondue is Zweigelt!
Nederlandse kaasfondue - met de enige échte Goudse
Ga je voor Nederlandse kazen? Die zijn wat steviger, voller en iets pittig.
Daar past een mooie volle Chardonnay bij. Het liefst met weinig tot geen houtrijping, dat gaat snel overheersen.
Kies een mooie Duitse, een noord-Italiaan of een frisse Zuid-Franse of Bourgogne variant.
Of, probeer eens een mooie Chardonnay uit NL!
Alternatieve Kaasfondue's en Wijnen
Blauwe kaasfondue
Now we're talking... Dit is een ware smaaksensatie. Een fondue van blauwe kaas is intens. Combineer hem met een zoete witte wijn, zoals Sauternes en je hebt een waar plezier voor je gehemelte.
Liever geen dessertwijn?
- Ga voor een fruitige, net niet droge Riesling, bijvoorbeeld uit de Elzas.
- Verrassende combi: bubbels! Probeer een blanc de blanc Champagne of Crémant (uit de Elzas, Bourgogne, Jura, Limoux of de Loire).
Vegan kaasfondue
Ik heb ooit een keer een voortreffelijke vegan kaasfondue gehad, gemaakt van cashew noten. Nóg lekkerder met een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc of Spaanse Albariño.
Conclusie
Een avondje kaasfondue is bovenal gezellig, en erg lekker!
Kies de juiste wijn die de smaken van de kaasfondue aanvult, en je creëert een verrukkelijke avond om nooit te vergeten.
Twijfel je, of staat jouw kaasfondue er niet bij? Kies dan één van de wijnen onder het kopje 'de Beste wijnen bij Kaasfondue', of vraag om een top wijn spijs combinatie in de comments!
En, vergeet niet: in de wereld van wijn en kaasfondue zijn er geen regels, alleen heerlijke smaken om te ontdekken.
Meer Wijn Spijs
Geschreven door Kim. Wijnliefhebber, boekenwurm en reisgek.
Proost op de gezelligheid!
Het maken van wijn spijs combinaties is een avontuur op zich, dus experimenteer, geniet en ontdek je eigen perfecte combinaties. En, laat me vooral weten wat je van de wijn - kaasfondue combinatie vond!
Zelf aan de slag met wijn spijs? Dan heb ik nog meer leesvoer voor je:
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel proef en leesplezier :)
Groetjes Kim
Reactie schrijven
C. Haasbeek (vrijdag, 26 januari 2024 13:41)
Jammer dat u bij de Zwitserse kaasfondue niet de Fendant, gemaakt van de chasselas druif, vermeldt.
Dat is de wijn bij uitstek die, ik zou zeggen, elke Zwitser uit Valais enVaud bij de kaasfondue drinkt.