Wijn Reis naar de Champagne streek

Wijn Weekend Weg: de Champagne streek

Op 5 uur rijden vanuit Nederland wordt s 'werelds beroemdste bubbel gemaakt: Champagne. Hier lees je alles over de 5 leukste dorpjes, welke champagnehuizen je niet mag missen en.. 21 tips voor jouw bezoek aan de Champagnestreek!

De opkomst van de Champagne streek

Champagnestreek: Mercier Wijnvat

Ieder jaar wordt er voor €4,5 miljard aan Champagne verkocht. De duurste fles? Ruim €2 miljoen. En dat terwijl de Champagnestreek maar zo’n 33.700 km² beslaat. Even ter vergelijking: Bordeaux is 4x zo groot. 

 

Hoe kon Champagne zo beroemd worden? De eerste Champagne, gemaakt door monnik Dom Perignon, werd gezien als fout: hij heeft jaren geprobeerd de bubbels uit de wijn te halen. In de jaren erna groeide Champagne uit tot wijn met wereldfaam en werd ook de monnik wereldwijd bekend.

 

Je herkent de naam misschien wel, van de meest luxe lijn van Moët, vernoemd naar de ‘uitvinder’ van de Champagne.

 

Wat ons duidelijk was na een weekend Champagne: Een aantal wijnhuizen wist al heel vroeg wat marketing was. Zo droegen zij bij aan het huidige succes van de Champagnestreek: 

 • Mercier ging al viraal in 1889: Hij reed met een wijnvat van 20 ton, groot genoeg voor 200.000 flessen, naar de wereldtentoonstelling in Parijs. Het vat werd getrokken door 24 ossen en 18 paarden. Wegen moesten verbreed worden en bruggen versterkt.
 • Heidsieck stuurde Champagne voor de Franse troepen uit naar Moskou tijdens Napoleon’s belegering van Rusland. De Champagne was bedoeld voor degene die de slag won.
 • Na Napoleon’s val kwam Frankrijk in handen van de Russen. Le Veuve Cliquot moest al haar wijnen afstaan aan de Russische troepen. Zij is bekend geworden om haar woorden: ‘Vandaag drinken ze, morgen zullen ze betalen’. Ze kreeg gelijk: Rusland was na de invasie nog 100 jaar de grootste afnemer van Champagne. 

--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Weekendje weg naar de Champagnestreek

Romantisch weekend weg? Waar beter dan in de Champagnestreek, met een picknick in de wijngaarden? Bovendien hoeft een weekend Champagne niet duur te zijn. Je kunt Michelin ster eten en naar de grote wijnhuizen gaan, en er zijn ook hele leuke, betaalbare alternatieven. Dus: where to go in Champagne? En hoe pak je dat aan? 

Wijnreis Champagne: De 5 leukste dorpjes

Champagne streek Epernay

Epernay en Reims, omringd door wijngaarden. Je kunt er elke avond heerlijk eten en je struikelt er bijna over de prachtige wijnhuizen. De omgeving is redelijk vlak en kan goed op de fiets verkend worden, wel zo makkelijk als je nog gaat proeven!

 

Bovendien is er nog veel meer te doen in de omgeving. De volgende dorpjes liggen allemaal op fiets- en rijdafstand en zijn in een weekend goed te doen.

 

Welke Champagnehuizen bezoeken?

Niet alle wijnhuizen zijn open voor publiek. Andere wijnhuizen moet je van te voren boeken, en bij sommige wijnhuizen kan je zo komen aanwaaien. Houdt deze route aan en bezoek de leukste wijnhuizen van de champagnestreek.

 

De 5 leukste dorpjes en de kosten en mogelijkheden per wijnhuis. 

1. Epernay: Le Castellane, Mercier en Moët & Chandon

2. Reims: Taittinger en Veuve Cliquot

3. Aÿ: Le Boeuf, Bollinger en Le Collet

4. Cumieres: Gabriel Boutet

5. Hautvillers: Tribaut

1. Epernay, het hart van de Champagnestreek

Champagnestreek Avenue de Champagne Epernay

De Champagnestreek ten top: Het stadje Epernay is aan alle kanten omgeven door wijngaarden. Je kunt er uren dwalen over de Avenue de Champagne. Maar het échte wonder, dat ligt onder de Avenue: 200 km+ aan uitgegraven gangen waar Champagne ligt opgeslagen! Alle grote Champagnehuizen zijn gevestigd aan deze boulevard, in prachtige herenhuizen, en ze zijn allemaal open voor publiek.

 

Bezoek Moët, Mercier en Le Castellane. Dicht bij elkaar, toch een wereld van verschil.

 

Moët & Chandon

Een van de grotere namen. Per jaar maken ze zo’n 28 miljoen flessen Champagne, waaronder ook de prestigieuze Dom Perignon. Deze Champagne maken ze alleen als ze een exceptioneel goed jaar hebben. Heel opvallend: vanaf 1999 komt deze lijn toch bijna elk jaar uit.

 

Tours met 1 glas Champagne beginnen vanaf €25 per persoon en duren ongeveer 1,5 uur. Het wijnhuis is prachtig en de kelders enorm indrukwekkend. Verwacht grote groepen en een overwegend informatieve toon. Ze zijn open van maandag tot en met zondag.  

Mercier

Champagnestreek bezoeken Epernay huis Mercier

Naast Moët & Chandon vind je Mercier. Wat ons betreft een aanrader! Let wel: het huis is super commercieel. Vaak houden wij niet zo van dit soort groot opgezette tours, maar deze was geweldig. Tijdens de tour wordt je meegenomen in het verhaal van Mercier, hoe hij een klein wijnhuis liet groeien tot wereldonderneming.

 

Mercier wilde Champagne beschikbaar maken voor de grote massa. Deze visie ademt het huis nog steeds, de ondernemersgeest spat er van af. De tour begint bij het vat van 200.000 flessen. Daarna daal je per lift 30 meter af, waar een zelfrijdende trein je meeneemt door 18 km lange kelders.

 

Een tour met 1 glas Champagne kan vanaf €18. De tour wordt gegeven met audioguides onder begeleiding van een gastvrouw. Ze zijn ook beschikbaar in het Nederlands. Open van maandag tot en met zondag.

Le Castellane

Champagnestreek Le Castellane Epernay

Wat ons betreft het beste Champagnehuis van de Champagnestreek!

 

We hebben hier de lekkerste Champagne geproefd (een Le Castellane Brut Millésimé 2009). Het is hier veel rustiger dan bij Moët & Chandon of Mercier. Wij werden met zijn tweeën rondgeleid door de kelders. De kelders maakten net zoveel indruk als bij Mercier!

 

We hadden een hele fijne gids, die bevlogen kon vertellen over Le Castellane.

 

Nog een hoogtepunt is de toren. Op 200 treden heb je een prachtig uitzicht over Champagne. Tijdens het klimmen kom je om de zoveel treden op een kleine verdieping. Op elke verdieping is er een tentoonstelling van vintage flessen, of met oude advertenties.

 

Tours starten vanaf €14 met 1 glas Champagne. De toren is gratis te bezoeken. Le Castellane is open van maandag tot en met zondag. 

--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Markt Epernay Champagnestreek Vrijdagavond Champagneproverij

 Highlights & Tips Epernay

 1. Niet missen: de Champagnekelders onder de stad
 2. De Avenue de Champagne
 3. Elke laatste vrijdag van de maand grote Champagneproeverij op de markt. Van 18:00 tot 21:00 bij Halle Saint Thibault.
 4. Restaurants: de leuke restaurantjes waar je betaalbaar kunt eten, zitten eigenlijk altijd vol, dus reserveer ruim op tijd! 
 5. Champagne van 7 druiven proeven bij Janisson-Baradon. De meeste Champagnes worden van de 3 grote druiven Chardonnay, Pinot Noir en Pinot meunier gemaakt.
 6. Huur een fiets bij de VVV voor €20 per dag. Koop een flesje eigen Champagne bij de wijnboer, wat kaas en charcuterie en picknick in de wijngaarden. Vanaf Epernay kun je naar Ay, Cumière en Hautvillers. Routes staan goed aangegeven en de omgeving is vrij vlak. Er zijn elektrische fietsen beschikbaar. Lees hieronder meer over wijnroutes. 

2. Reims, de grootste stad

Champagnestreek bezoeken Reims

Reims is het thuis van Champagnegiganten Taittinger en Veuve-Clicquot. Er is iets meer te doen dan in Epernay, zo vind je er meer restaurants en terrasjes. De restaurants zijn ook op zondag en tussen 12:00 en 14:00 open, wat toch wel fijn is als je een weekend weg bent.

 

Bezoek ook zeker de Notre Dame. Ja, je leest het goed. De kathedraal is minstens net zo mooi als die in Parijs, is gratis te bezoeken en houdt iedere avond een lichtshow.

 

Proef ook de beroemde Biscuit Rose de Reims, van bakker Fossier. Je moet wel even in de rij staan. 

Champagnestreek wijnhuis Taittinger muurschilderingen

Taittinger

Een prestigieus wijnhuis, met prachtige kelders. Misschien wel de mooiste die we gezien hebben. Het meest indrukwekkende, was de geschiedenis van de wijnkelders. Tijdens de 2e wereldoorlog zaten hier mensen verscholen die uitgesneden afbeeldingen van liefdesverklaringen en engelen hebben achter gelaten in de muren van kalk.

 

Bereidt je wel voor op grote groepen, hier laten ze de grootste groepen toe die wij gezien hebben, tot wel 30 mensen.

 

Tours met 1 glas Champagne beschikbaar vanaf €21, deze duurt een uur. Taittinger is open van maandag tot en met zondag. 

Champagnestreek wijnhuis Taittinger bezoek

Veuve-Cliquot

Veuve-Clicquot is vernoemd naar de weduwe Clicquot. Zij heeft na de dood van haar man jarenlang succesvol leiding gegeven aan het bedrijf. Zij heeft onder andere de pupitre uitgevonden, een stelling waarin de flessen de ‘remuage’ ondergaan.

 

De kelders zijn net zo mooi als bij Taittinger. Indrukwekkend aan deze kelders is vooral de trap die uit de kelders leidt. Elk jaar dat het wijnhuis een vintage, of een millésimé, uitbracht, heeft zijn eigen trede gekregen.

 

Een tour met 1 Champagne kan vanaf €28 per persoon en duurt een uur. Veuve-Clicquot is open van dinsdag tot zaterdag. Wil je meer? Je kan helemaal los met publieke proeverijen tot €128 per persoon en daarna nog privé proeverijen op maat. 

Champagne streek Notre Dame in Reims
Notre Dame in Reims

Highlights Reims:

 1. Lichtshow op de Notre Dame van 21:00 tot 21:15 en 22:00 tot 22:15
 2. Bruisender dan Epernay, restaurants ook open op zondag
 3. Taittinger, wereldberoemd wijnhuis, ook open op zondag 

3. Aÿ, Klein maar Fijn

Champagnestreek bezoeken op de fiets

Heerlijk om te verkennen als je de Route du Champagne fietst! Vanuit Epernay ben je er zo (10 min). Je fietst langs de rivier de Marne, en komt langs de wijngaarden van Moët & Chandon. Aÿ zelf is een schattig klein dorpje. 

 

Le Collet

In Reims en Épernay vind je de wijnhuizen en de kelders. Een bezoek aan een wijnhuis buiten de steden betekent dat je ook hun wijngaarden kunt bezoeken. Dat is ook meteen het leukste aan de tour bij Le Collet.

 

Het huis is de oudste coöperatie van Champagne met een rijke historie. Het herenhuis zelf ligt prachtig tussen de wijngaarden en heeft mooie kelders. 

 

Champagne streek wijngaarden Moet
Picknicken in de wijngaarden van Moet

Een bezoek aan het wijnhuis, de kelder en de wijngaard inclusief 1 glas Champagne is  €18 en duurt 1,5 uur. Ze zijn open van maandag tot zondag, reserveren is niet verplicht. De tours zijn maar twee keer per dag in het Engels, om 11:00 en 14:00. 

 

Bollinger

Een bezoek aan Bollinger moet je echt plannen. Je kunt via een derde partij reserveren, of op uitnodiging van Bollinger zelf naar binnen. Hoe kom je aan een uitnodiging? Door Bollinger te kopen.

 

Bij Limited Editions zitten codes die je kunt bijhouden in ‘club 1928’. Sommige van die codes zijn goed voor een bezoek aan de kelders, diners, en meet en greets met andere wijnprofessionals. 

 

Een tour via de derde partij kost €60 per persoon inclusief drie glazen Bollinger. Als je eenmaal binnen bent kijk je wel je ogen uit. Het huis ademt exclusiviteit. Het personeel is erg professioneel maar weet ook met humor te vertellen over de geschiedenis van het huis.

 

Conclusie: op uitnodiging echt een aanrader. Zonder uitnodiging zou ik lekker gaan genieten van de andere Champagnehuizen. 

Wijnhuis Le Boeuf Champagnestreek
Le Boeuf

Le Boeuf

Tot zover de grote champagnehuizen van de champagnestreek. Het zijn namelijk de kleine dorpjes en de minder bekende Champagnehuizen die je bezoek aan Champagne echt de moeite waard maken.

 

Hier voelt een tour nog authentiek. De Champagne is net zo lekker, en flessen worden hier al aangeboden vanaf €15.

 

Le Boeuf is zo'n kleinschalig Champagnehuis, hier is alle ruimte voor persoonlijke aandacht. Je wordt verwelkomd in een knusse ruimte met een enthousiaste medewerker die je alles kan vertellen over hun wijnen. Geen kelders.

 

Champagne proeven: €2 per glas. 

Champagnestreek Ay wijnhuis Le Collet
Le Collet

 

 

Highlights Aÿ

 1. Wijngaarden Moët & Chandon: perfecte picknick plaats!
 2. Le Collet
 3. Le Boeuf

--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

4. Cumieres, Verborgen Parel

Cumieres in de Champagne streek
Cumieres

Een klein wijndorpje aan de Marne, ook weer een klein stukje fietsen vanaf Aÿ. Hier kun je in het voor- en najaar (tot en met 15 december) een boottour boeken over de Marne. Alleen een rondvaart met commentaar over de wijngaarden en wijnhuizen kost €12 per persoon.

 

Een andere, leuke optie is de lunchrondvaart van 3 uur, inclusief 3 gangendiner. Dit kost €67 per persoon. Maar het echte hoogtepunt van dit kleine stadje in de champagnestreek is Gabriel Boutet. Een klein champagnehuis met een goed verhaal en lekkere bubbels. 

 

Gabriel Boutet

Een absoluut hoogtepunt van onze wijnreis. Gabriel Boutet wordt met veel passie geleidt door Patricia Huckel. 

Champagnestreek bezoeken Patricia van Gabriel Boutet
Patricia van Gabriel Boutet

Onder het genot van een heerlijke Champagne, wat crackers en paté vertelt ze ons het verhaal van Gabriel Boutet.

 

Hoe zij vroeger als vrouw niet in de kelders mocht komen, en hoe zij zich staande houdt als klein Champagnehuis tussen de Champagnegiganten. Ze vertelt over de druk die ze voelt omdat de grote Champagnehuizen alles opkopen, en hoe ze het elk jaar toch voor elkaar krijgt om een mooie Champagne te produceren, zelfs het jaar dat de kelders onder water stonden vanwege hoog water. 

 

Het voelt bij Patricia meteen alsof je deel uit maakt van haar Champagnefamilie.

Jazz au Caveau tip Champagnestreek bezoeken
Jazz au Caveau

Naast het wijnhuis bezoeken, kan je ook blijven om een middag te helpen in de wijngaard of voor een muzikale avond in de kelder.

 

Jazz au Caveau

Een unieke ervaring: Jazz in de Champagnekelders van Gabriel Boutet. Onder het genot van een drankje geniet je van 21:00 tot 23:00 van livemuziek van saxofonist Remy. Van te voren reserveren: €18 per persoon. 

 

Helpen in de wijngaard

Je wordt per TukTuk naar de wijngaard gebracht, waar ze je meenemen in het proces van Champagne maken. Je helpt met het oogsten, het persen en je krijgt een glaasje Champagne.

Uitzicht Champagnestreek
Uitzicht Champagne streek

Deze tour duurt 1,5 uur en kost €30 per persoon. Van te voren reserveren: maximaal 5 personen per TukTuk. 

 

Gabriel Boutet is open van maandag tot en met zondag. 

Jazzavond of Helpen in de wijngaard + bezoek aan de kelder en een glas Champagne €32 per persoon. 

 

Highlights Cumieres

 1. Champagnehuis Gabriel Boutet
 2. Boottocht,inclusief Champagneproeverij en lunch
 3. Middag helpen in de wijngaard
 4. Jazz au Caveau bij Gabriel Boutet

5. Hautvillers, de geboortestad van de Champagne

Champagnestreek klimmetje bij Hautvillers
Klimmetje

Hautvillers is de geboortestad van Champagne. Hier ontdekte monnik Dom Perignon de ‘Methode Champenoise’. Het dorpje zelf is charmant en je hebt hier het mooiste uitzicht over de Champagnestreek.

 

Je moet er wat voor over hebben. Maar Hautvillers is zeker de moeite waard. De klim omhoog per fiets is met zo’n 200 meter goed te doen. Fiets in de juiste versnelling en klimmen maar!

 

PS. Voor mij was dit klimmetje toch even afzien, gelukkig stond er boven Champagne te wachten ;) Op de route zie je ook een stukje wielrengeschiedenis: zie je die namen die op de weg staan? Dat zijn profwielrenners die hier ook gefietst hebben tijdens een tour. 

 

Champagne streek Hautvillers Le Soif
Le Soif

Kom op adem bij le Soif, een openlucht barbecue restaurant. Kies een tafeltje of plof neer in het gras en geniet van een hapje en een glas Champagne. De Fransen zelf zijn lekker aan het Jeu de boulen, en als je wilt mag je zo meedoen. Je hoeft geen Frans te spreken, met kijken en wijzen kom je een heel eind.

 

Fiets daarna naar de abdij Saint-Pierre d’Hautvillers voor het plekje met het mooiste uitzicht. 

 

Bezoek daarna het graf van Dom Perignon, die in de abdij te vinden is.

 

Tribaut

Sluit je dag af met een bezoek aan Tribaut, dit wijnhuis is van maandag tot en met zondag open en je kunt gewoon langsgaan. Geniet hier nog even van een champagneproeverij en het uitzicht aan de andere kant van Hautvillers. Tribaut biedt geen tours naar de kelder aan. Voor €12 proef je 3 Champagnes.

 

Champagne streek Champagnehuis Tribaut in Hautvillers
Genieten van Champagne en het uitzicht bij Tribaut

Daarna laat je jezelf naar beneden rollen, terug Epernay in.

 

Als het toevallig de laatste vrijdag van de maand is, zorg dan dat je je dag in stijl afsluit met de grote Champagneproeverij op de markt.

 

Overdag is de markt al leuk, maar tijdens de Champagneproeverij komen er alle Champagneproducenten hun Champagnes laten proeven. Heel Epernay loopt uit voor dit evenement. Koop wat te eten van de markt en geniet van een glaasje Champagne.

Champagnestreek Hautvillers
Hautvillers

Highlights Hautvillers

 1. Uitzicht over de Champagnestreek
 2. Graf Dom Perignon
 3. Le Soif
 4. Tribaut

 

 

 

De Champagnestreek op de fiets

Route Touristique du Champagne Cyclee
Route Touristique du Champagne Cyclee

De Champagnestreek is perfect per fiets te ontdekken. Je fietst langs historische plekjes, bijvoorbeeld delen van de route van de Tour de France.

 

Je kunt eigenlijk alle Champagnedorpjes aan doen. Fiets de ‘Route Touristique du Champagne Cyclee’. De route is goed aangegeven en volgt de rivier de Marne. De omgeving is vlak en er zijn genoeg autovrije of autoluwe wegen waar je veilig kunt fietsen. 

 

Zie de kaart met de gehele fietsroute, en de fietsroute die wij hebben aangehouden. Onze fietsroute was in totaal 25 km, met 1 klimmetje van zo'n 200 meter. 

Wijnreis Champagne Planning

Onze fietsroute Champagnestreek
Onze fietsroute

Dag 1

Ga op donderdag rijden. Stop in Reims en bezoek Veuve Cliquot. Bezoek de Notre Dame en haal Biscuit Rose de Reims bij Fossier voor je picknick morgen. Eet een hapje op één van de vele terrasjes op Place Drouet-d'Erlon. Wandel terug naar de Notre Dame en wacht tot de eerste lichtshow om 21:00. Rijd daarna naar Epernay.

 

Dag 2

Roadtrip op de fiets, picknicken in de wijngaard en afsluiten met de Champagneproeverij op de markt in Epernay. Bezoek zeker Gabriel Boutet en zorg dat je voor 12:00 boodschappen hebt gedaan voor je picknick, de winkels gaan dicht.

Champagnestreek bezoeken tips
Tips voor de Champagne streek

Dag 3

Begin de dag met een Champagne ontbijt, bijvoorbeeld bij Paul. Bezoek de Avenue de Champagne en proef de Champagne van 7 druiven bij Janisson-Baradon. Geniet s’ avonds van culinair Frankrijk bij Whynot.

 

Dag 4

Roadtrip per auto. Bezoek nog een aantal kleine wijnhuizen in de omgeving, en sla hier Champagne in. Op de terugweg kom je weer langs Reims, waar je nog langs Taittinger kunt. Daarna op naar huis…

Deze Champagnehuizen mag je niet missen

De belangrijkste conclusie over de Champagnestreek? Wat een heerlijke omgeving om eens een lang weekend weg te gaan! Als je ook die kant op gaat, mag je deze wijnhuizen in ieder geval niet missen:

 • Le Castellane
 • Gabriel Boutet
 • Mercier 

Meer Lezen

Valpolicella wijnen
Champagne wijn Infographic
Het verhaal van Veuve Cliquot


Kim Modder oprichter Wijn Wine Wein

En, ga je binnenkort op wijn weekend weg naar Champagne? Laat me weten wat je er van vond! Als er nog tips en ideeën missen, laat het me weten ;) 

 

Ik neem je met Wijn Wine Wein graag mee op wijnreis! 

 

Daarom: Lekker doorlezen over wijnreizen? Ontdek de Chianti streek, de Italiaanse wijneilanden Sardinië of Sicilië of lees hoe Marokko verrast als wijnland!

 

Meer lezen over mousserende wijnen? Klik dan snel naar de mousserende wijngids - Proost!

 

PS. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 


--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  patricia (maandag, 09 september 2019 10:01)

  Danke well

 • #2

  Annemarie Kok (vrijdag, 18 augustus 2023 09:32)

  Hi Patricia
  Wat een leuke info over de Champagne streek!
  Je hebt het over leuke betaalbare restaurantjes, heb je nog een paar leuke adresjes?
  Wij zitten in Reims.
  Kun je castelane ook reserveren?
  Dat was ook een aanrader toch?
  Groetjes Annemarie

 • #3

  Martijn (vrijdag, 12 april 2024 09:31)

  Bonjour Patricia,

  Wat een leuk en uitgebreid artikel.

  Ik heb nog een mooie tip voor een champagnehuis op 15 minuten rijden vanaf Epernay.

  Wij hebben positieve ervaringen bij Champagne Roger-Constant Lemaire in Villers sous Châtillon. Een zeer gastvrij familiebedrijf in de Marnevallei waar ze fantastische champagnes verkopen, die minimaal 4 jaar oud zijn. Voor meer info www.champagne-lemaire.fr

  Groet,
  Martijn

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag met wijn proeven, gewoon thuis.

 

Meer weten over het idee achter Wijn Wine Wein? Lees meer over mij en Wijn Wine Wein

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.