Ontdek Nerello Mascalese
Als Nero d'Avola de koning van de Siciliaanse wijnen is, zou Nerello Mascalese de koningin zijn.
Deze zeldzame druif is de trots van de Etna. Ze geeft spannende, licht rode wijnen, die wel iets weg hebben van Pinot Noir.
De naam Nerello Mascalese betekent 'kleine zwarte druif van Mascali'. Een verwijzing naar de geboorteplaats van de druif, de wijngaarden rondom het dorp Mascali. Ook bekend van de meest gewelddadige vulkaanuitbarsting in de recente geschiedenis van de Etna (1928).
Vulkanische koningin
Nerello Mascalese wordt nu gezien als DE Siciliaanse druif met potentieel voor elegante bewaarwijnen. Helemaal als ze van de rijke vulkanische bodems van de Etna komen.
Maar dat is niet altijd zo geweest. Nerello Mascalese wijn is moeilijker en duurder om te maken, omdat de druif met de hand moet worden geoogst en lagere opbrengsten heeft.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Daarom kozen wijnmakers in de 20e eeuw massaal voor druiven met een hogere opbrengst.
Nerello Mascalese bleef meer dan een eeuw relatief onbelangrijk. Met één uitzondering: in de Etna regio overleefde de druif niet alleen, ze werd ook verheven tot paradepaardje.
En Hallelujah! De bijzondere Nerello Mascalese wordt wereldwijd steeds populairder, en ook in Italië zelf geniet Nerello meer respect en waardering.
Geur en smaak
Deze Italiaanse rode wijn wordt vaak vergeleken met Pinot Noir vanwege zijn body, elegantie, lichtere kleur en zuurgraad, maar Nerello smaakt iets stoerder en kruidiger.
Ze lijkt meer op druiven zoals Nerello Cappuccio (een naaste neef) en Frappato. Fruitiger, kruidiger en iets spannender.
Nerello Mascalese geeft lichte tot medium body wijnen met heldere zuren.
Er worden voornamelijk rode wijnen van gemaakt, maar je ziet ook steeds vaker interessante mousserende wijnen en rosé.
Nerello Mascalese wijnen kun je met gemak nog 10+ jaren bewaren.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Nerello Mascalese Wijn & Spijs
Op zoek naar iets dat perfect past bij deze heldere, lichte en elegante rode wijn? Kijk dan niet verder dan de tomatenrijke en op zeevruchten geïnspireerde gerechten van Sicilië.
Denk aan:
- Aubergine- en tomatengerechten, speel met kruiden als oregano, tijm, salie en koriander.
- Siciliaanse visstoofschotel
- Gegrilde sardientjes (of andere vlezige vissoorten zoals tonijn)
- Tomatenbruschetta
- Siciliaanse Nduja - pittige, smeerbare worst
- Zuid-Italiaanse pastagerechten zonder teveel poespas
- Een Italiaanse borrelplank met pittige kazen en salami zou ook lekker gaan
De Siciliaanse keuken is een paradijs voor gerechten met veel groente, kruiden en zeevruchten.
Fan van Nerello Mascalese?
Probeer dan ook eens:
- Frappato
- Pinot Noir
- Gamay
- Carignan
- Nerello Cappuccio (een neefje)
Ook lezen
En, ga je binnenkort zo'n spannende Nerello proberen? Ben benieuwd wat je er van vond!
Of ga je toch liever voor een andere wijn druif? Meer info over verschillende druifjes + infographics lees je onder 'wijndruiven'.
Veel lees, en wijnproefplezier :)
PS. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Groetjes Kim
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
Reactie schrijven