Bobal Wijn & Druif - Lokale Spaanse Heldin
Zo onbekend, en toch de 3e wijndruif van Spanje. Hoe kan dat?
Alles over de Bobal wijn en druif, van smaak tot wijn en spijs!
Bobal Druif Kenmerken
Bobal, of Bobal Negro, is de lokale held en inheemse druivenkoningin van de regio Utiel-Requena, in de provincie Valencia.
Nu worden er hele fijne rode, en rosė wijnen van gemaakt. Maar vroeger stond hij vooral bekend als mengdruif voor bulkwijnen.
Pluspunten van Bobal
De druif heeft een dikke schil, die veel kleur geeft. Hij groeit snel, en kan goed tegen droogte, felle zon en extreme temperaturen.
Mede dankzij de dikke schil is Bobal ook goed bestand tegen ziektes, en geschikt voor biologische wijnbouw.
Buiten Spanje zie je hem bijna niet, op een paar enkele hectare in Frankrijk en Sardinië na, waar ze hem Bovale noemen.
Bobal - afgeleid van het Latijnse Bovale = stier. De vorm van de druiventros zou op een stierenhoofd lijken. En... Herken jij een stierenhoofd?
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Bobal Smaak en Geur
De diepgekleurde, bijna zwarte bessen geven mooie volle wijnen, met veel smaak. De rode wijnen zijn niet zwaar, met een medium body en frisse zuren. Opvallend zijn de zachte tannines en de rijke donkere kleur.
Bobal wijnen zijn superfruitig, licht bloemig, vaak gevolgd door leuke, interessante geuren. Herken:
- Framboos
- Kers
- Bessen
- Bramen
- Granaatappel
- Viooltjes
- Chocolade
- Zwarte Thee
- Zoethout
Naast de steeds populairdere 100% Bobal wijnen, vind je deze druif veel in blends met de Tempranillo druif.
De rosé wijnen van Bobal zijn feestelijk diepgekleurd, en hebben veel smaak. Mij maak je er wel blij mee!
Bobal Wijn Spijs
Wat eet je bij Bobal wijn? Ze gaan goed bij lichtere (fruitige) vleesgerechten en kunnen op tegen gerechten met veel verschillende smaken.
Probeer deze wijn spijs combinaties:
- Marokkaanse Tajine
- Goed gevulde couscous
- Kip à l'orange
- Broodje pulled pork
- Manchego
- Kruidige rode sauzen
- En tapa's! Of gewoon andere, verschillende soorten hapjes.
It's Bobalicious!
Meer Wijnen zoals Bobal
Ook verliefd geworden op deze soepele wijnen? Grote kans dat je deze wijnen ook lekker vindt:
- Barbera (al heeft die wel een flink hogere zuurgraad)
- Cinsault
- Dornfelder
- Gamay
- Zweigelt
Meer Wijn Guides!
Coming up: Wat is Monastrell? Wijn Guide + Infographic
Geschreven door Kim, wijnliefhebber, boekenwurm en reisgek.
Dus, hoe kan het dat Bobal zo'n grootse Spaanse druif is, en tegelijkertijd zo onbekend? Een druif die goed groeit en bestand is tegen de meeste ziektes, wordt natuurlijk graag aangeplant door wijnmakers. Maar de druif verdween in bulkwijnen, om een beetje structuur en kleur mee te geven.
Nu begint de druif in z'n eentje naam op te bouwen. Met flink terugsnoeien en moderne vinificatietechnieken worden er hele mooie wijnen van gemaakt!
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel wijnproefplezier :)
Groetjes Kim
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
Reactie schrijven