Champagne vs Cava vs Prosecco + Infographic

Champagne vs Cava vs Prosecco
Overzicht: verschillen Champagne, Cava en Prosecco

Verschil Cava, Prosecco en Champagne

Alledrie mousserende wijn, en in een glas zien ze er (bijna) hetzelfde uit... Maar daar houdt de vergelijking ook wel op. Er zijn meer verschillen tussen Champagne, Cava en Prosecco dan je zou denken!

 

Daarom: alle verschillen tussen Champagne, Cava en Prosecco!

Overzicht: Champagne vs Cava vs Prosecco

Het snelle antwoord is simpel: Champagne komt uit Frankrijk, Cava komt uit Spanje en Prosecco komt uit Italië. Maar er is meer. De grootste verschillen?

 • Het land waar de bubbel vandaan komt
 • De druif waar hij van gemaakt wordt
 • Hoe de mousserende wijn gemaakt wordt
 • De prijs
 • En natuurlijk de smaak. 

Check de infographic voor een kort overzicht. Of lees gezellig verder, en ontdek:

 • Waarom zelfs de beste Prosecco vaak de helft van de prijs is van een niet-vintage Champagne. 
 • Hoe je een hoge kwaliteit bubbel vindt, voor een mooie prijs. 
 • En natuurlijk: de smaak per bubbel.

Welke mousserende wijn vind jij het lekkerst?


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Het belangrijkste verschil: de smaak

Champagne en Cava worden gemaakt volgens de  methode traditionnelle, met een 2e gisting op fles. Na de gisting blijven de (dode) gistcellen in de fles. Minimaal een jaar, maar vaak langer. Die gistcellen geven ‘autolytische’ aroma's van brood, toast en brioche aan de wijn.

 

Prosecco wordt bijna altijd gemaakt op de 'Methode Charmat', met een tweede gisting op tank. Makkelijker, minder tijdrovend en, daarom ook goedkoper. Geen autolytische aroma’s, het doel is om een fruitige bubbel te maken.   

Champagne

Champagne smaak

's werelds meest beroemde bubbel: Champagne. 

 

Een typische Champagne is een blend van drie druiven: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. De meeste Champagnes zijn subtiel, met een fluweelzacht mondgevoel en aroma's van appel, amandel, citroen, room en toast.

 

Onweerstaanbaar zijn de aroma's van amandelen en brioche broodjes - die komen in de wijn door de lange rijping op fles, waar de gisten hun smaak blijven afgeven. 

 

Champagne rijpt het langs van allemaal: minimaal 15 maanden! 

Hoe wordt Champagne gemaakt?
De traditionele methode, ook wel méthode champenoise

Champagne wordt gemaakt op de methode traditionelle, de meest kostbare manier van bubbels maken. Daarnaast mag het alleen uit de Champagnestreek komen, en zijn er vereisten aan de pluk, rijping, verwerking en opslag. 

 

Zo mag Champagne alleen met de hand geplukt worden, worden flessen met de hand 'gedraaid' in de kelder, en mag Champagne alleen verwerkt worden in kelders waar alleen Champagne gemaakt wordt! 

 

De verschillende stijlen, blanc de blanc, blanc de noir, en rosé hebben ieder hun eigen smaak. Welke jij het lekkerst vind? Dat weet natuurlijk alleen jij! Er zit maar één ding op: testen!

 

Hoe herken je een goede Champagne? De beste tip die ik je hier kan geven - Koop een Champagne van een klein wijnhuis. Dan is de prijs zachter dan van de grote jongens. De beste herken je aan de term 'Vintage' of  'Millésime' op het etiket, en zijn er vanaf zo'n €40,-

 

Lees meer over deze iconische bubbel: Bruisende Bubbels #7 Champagne Chique

Cava

Cava smaak

De kwaliteit van Champagne, maar zonder het prijskaartje?

 

Dan is Cava een goede optie! Die gistachtige brood aroma's in je bubbel, heerlijk. Hoe langer de wijn rijpt, hoe meer geroosterde aroma's. Cava wordt op dezelfde manier gemaakt, in Spanje noemen dit de Método Tradicional.

 

Het verschil: De rijping is vaak korter, en de Spaanse bubbel wordt van andere druiven gemaakt:

 • Macabeo
 • Xarel-lo
 • Parellada

En er is nog een belangrijk verschil: het handwerk van de methode traditionelle, is volledig vervangen door machines. 

 

Topkwaliteit Cava, de flessen die langer rijpen, is vaak goedkoper, en heeft ook die tonen van brioche, geroosterde noten als hazelnoot, en amandelen of rook. Je herkent 'm aan de termen: Vintage Gran Reserva of Cava Paraje. Helemaal top: zo'n fles Cava heb je al vanaf zo'n €20,-

 

Meer over Cava? Lees: Bruisende Bubbels #6: Cava Cravings

--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Prosecco

Prosecco smaak

Prosecco staat bekend als betaalbare doordrinkbubbel.

 

Deze bubbel wordt gemaakt van de Glera druif, en de meeste worden gemaakt op tank, zonder flesrijping. Een groot verschil met Champagne en Cava!

 

De smaak is levendig, licht zoet en fruitig. Vrolijk, gemakkelijk te drinken en ook perfect voor cocktails. 

 

Aroma's & Smaken:

 • Groene appel
 • Peren
 • Meloen
 • Perzik
 • Bloemen
 • Citroen & Limoen

Prosecco is dus vaak een plezierige, frisse en fruitige doordrinkbubbel. Betekent dit dat er geen topkwaliteit Prosecco's zijn? Zeker niet. 

 

Kwaliteit begint bij DOC Prosecco, dit keurmerk geldt voor heel de regio Veneto. Voor de échte kwaliteitsbubbel moet je naar Valdobbiadene. Herken ze aan de term ‘Rive di’ (letterlijk vertaald: heuvel uit…).

 

Deze DOCG Prosecco's kunnen zich meten met de beste mousserende wijnen ter wereld. Jahaaa... En je hebt ze al vanaf €12,- (Geen Vintage of Gran Reserva's). 


Champagne mag alleen zo heten als het uit de Champagne regio komt - boven in Frankrijk. 


Conclusie: Waarom is Champagne zoveel duurder?

Top 5 duurste Champagne ter wereld
Top 5 duurste Champagne ter wereld, rechts de duurste fles: Avenue Foch 2017

Als je ooit een fles Champagne hebt gekocht, weet je hoe duur deze bubbels zijn. Hoe kan het dat Champagne zoveel duurder is dan een Cava of Prosecco?

 

Het prijsverschil is grotendeels te verklaren door de productiemethode die wordt gebruikt. Champagne is veel tijdrovender om te maken, vraagt veel handwerk, en is dus duurder. 

 

Gelukkig zijn er wel Cava's en Prosecco's die op dezelfde manier gemaakt worden - maar ook dan wordt een deel van het handwerk, en dus personeelskosten - vervangen door machinaal werk.

 

Lees ook: Hoe wordt mousserende wijn gemaakt?  

 

Maar niet getreurd, je kunt fantastische kwaliteit bubbels vinden, voor een lagere prijs dan Champagne. Als je weet waar je op moet letten.

 

Champagne wordt namelijk ook 'gewoon' gezien als luxeproduct, daarom kan er meer gevraagd worden voor deze bubbel. Marketing ;)  


Wist je dat Champagne, Cava en de beste kwaliteit Prosecco 5-5,5 bar + hebben in de fles? Deze kun je sabreren - de rest niet. 


Meer over mousserende wijn

Mousserende wijn part #1 Sekt
Hoe wordt mousserende wijn gemaakt?
Wat is Champagne

Kim Modder, eigenaar Wijn Wine Wein en Wijnschrijver

Geschreven door Kim, wijnliefhebber, reisgek en boekenwurm. En zo nu en dan wijnschrijver!

 

En, ga je binnenkort eens een andere mousserende wijn proberen? Of wil je ze juist ALLEMAAL proberen? Bel me, organiseren we een bubbel proeverij ;) 

 

PS. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnuitjes en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Ideeën of vragen? Roep maar! Stel ze, ik probeer je te helpen of schrijf er een blog over J        

 

Groetjes Kim            


--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag met wijn proeven, gewoon thuis.

 

Meer weten over het idee achter Wijn Wine Wein? Lees meer over mij en Wijn Wine Wein

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.