Wat is Malbec? Wijn Guide + Infographic

Malbec Wijn Infographic

Malbec Wijn - Gevoelige Zon Aanbidder

Argentinië heeft Malbec 'gered'. De nationale trots van de Argentijnen heeft Franse roots, al deed de druif het daar niet bijzonder goed...

Wat is Malbec?

Malbec is een stevige, diep paarsrode wijn met donkere fruitsmaken als pruim en kers. De meeste Malbec wijnen komen tegenwoordig uit Argentinië, al vind je zijn roots in Frankrijk. 

 

De druif wordt ook wel Auxerrois, Côt Noir of Pressac genoemd, afhankelijk van waar je je in de wereld bevindt. 

 

Niet te verwarren met de witte Pinot Auxerrois, een kruising tussen Pinot Blanc en Heunisch Weiss die ook in NL steeds meer staat aangeplant. 

 

Alles over de Malbec druif en wijn, van smaak tot wijn en spijs!Malbec = Côt = Auxerrois.


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Kenmerken Malbec Druif

De Malbec druif staat bekend om zijn inktzwarte donkere kleur. Hij is gevoelig voor ziektes, wispelturig in de wijngaard en klimaatgevoelig. Hij heeft veel zon, en een droog klimaat nodig. Dat is ook de reden dat de ooit zo populaire druif in Frankrijk het steeds lastiger kreeg - bibberende wijnstokken en natte voeten. 

Malbec Wijn Smaak en Geur

Malbec wijn smaak

Malbec staat bekend om zijn stevige bite en fruitige, bijna jamachtige smaak. Malbec wijnen hebben wat meer tannine en zuren, en een volle body. Smaken zijn onder meer:

 • Donker fruit: zwarte kers, granaatappel, pruim, framboos, bramen, blauwe bes en rozijn
 • Rode bessen
 • Koffie
 • Leer
 • Drop
 • Tabak
 • Cacao
 • Viooltjes
 • Vanille, van de houtrijping

Malbec is een echte 'terroir' vertaler, je proeft de invloeden van het klimaat en de grond waar hij op groeit terug in de wijn. Cahors wijnliefhebbers hebben het dan ook vaak over 'grind' in hun wijn. 


Waar komt Malbec vandaan?

Waar komt malbec vandaan
Op de achtergrond: Mendoza, Argentinië en de Andes

De trots van Argentinië komt oorspronkelijk uit Frankrijk, waar hij bekend is als één van de oorspronkelijke vijf Bordeaux-wijndruiven (Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec en Petit Verdot). 

 

Vanwege zijn slechte weerstand tegen schimmelziekten en plagen heeft hij het daar echter nooit geschopt tot topdruif.

 

De Franse Malbec verloor zijn populariteit snel door mislukte oogsten door een Phylloxera-epidemie (een wijngaardplaag) en strenge vorst in 1956. Franse wijnboeren rooiden de wispelturige Malbec-druif, en kozen voor de meer robuustere Merlot.

 

Al is Franse Malbec niet helemaal uitgestorven. Je vindt hem nog steeds in Zuidoost-Bordeaux, de Loire-vallei en natuurlijk in Cahors. Daar is de druif nog steeds de ster van de Cahors AOC, een stevige wijnblend van minimaal 70% Auxerrois, zoals ze de Malbec druif daar noemen. Andere lokale namen voor Malbec zijn Côt en Pressac.

 

Malbec uit Argentinië

Immigranten brachten de Malbec druif naar Argentinië (1850). De druif werd een nationaal succes, 3/4 van de Argentijnse wijngaarden staan nu vol Malbec.

 

Malbec-druiven gedijen in de zon, maar ze kunnen niet tegen hoge temperaturen. De Argentijnse wijngaarden op grote hoogte, die een droog en koeler klimaat hebben, zijn perfect voor Malbec.

 

Wijnmakers werden geïnspireerd door het succes van de mooie wijnen uit Argentinië, en nu groeit de druif over de hele wereld. En, Cahors is ook weer gestegen in populariteit!

 

Naast Argentinië en Frankrijk vind je Malbec in: 

 • Chili - Het succes in Argentinië inspireerde buurland Chili om hun eigen Malbec te verbouwen. Al wordt hij in Chili meestal gebruikt in Bordeaux blends. Grote Malbec regio's: Colchagua, Curicó en Cachapoal.
 • Ook in de VS werd de druif populair in Bordeaux blends, vooral in California, Washington en Oregon.
 • Zuid-Afrika (Bordeaux blends en 100% Malbec wijnen), Australië (vooral bulkwijnen) en Nieuw-Zeeland (Bordeaux blends). 

De Malbec druif heeft zelfs zijn eigen internationale feestdag: 17 April is Wereld Malbec Dag


2 Stijlen Malbec Wijn

Franse Malbec wijn

Franse Malbec wijn
Malbec wijnstokken bij Pont Valentré, Lot rivier, Cahors

De Malbec wijnen uit het zuidwesten van Frankrijk hebben zwaardere tannines en hogere zuren. In de wijnen herken je aroma's van grind, aarde, leer en een vleugje cassis.

 

In de Cahors geeft Malbec krachtige en volle rode wijnen, met een donkerrode, bijna zwarte kleur. De befaamde 'vin noir', ofwel zwarte wijn. De geur van rood fruit komt je al ver boven je glas tegemoet.

 

Hoe langer een Cahors wijn rijpt, hoe complexer de geur, met chocolade en drop. In z'n jonge jaren is Cahors wijn niet te drinken. Het kan een aantal jaar (lees decennia) duren voordat een Cahors wijn op dronk is, maar dan is hij ook geweldig. 

Argentijnse Malbec Wijn

Argentijnse Malbec is zwoeler, rijker van smaak met een lagere zuurgraad. De wijnen hebben veel body, en lijken altijd veel hout te hebben gehad. Al valt dat in de praktijk best mee! Argentijnse Malbec rijpt vaak zo'n 6 maanden, en heeft dan al zo'n volle, complexe smaak.

 

Grote Malbec regio's

 • Mendoza. Hier werden de eerste Malbec wijnstokken geplant, en hier komt nog steeds de beste Malbec vandaan. De grote hoogte zorgt voor iets meer zuren in de druif, en levendigere en elegantere wijnen.
 • In San Juan, de op één na grootste wijnregio, maken ze iets lichtere, fruitige wijnen die je het best jong kunt drinken. 
 • Sal. Hier liggen de hoogste wijngaarden van Argentinië. Hier ontwikkelt de traditioneel dunne Malbec-druif een dikkere schil om zich te beschermen tegen de felle zon, wat resulteert in een robuustere, tanninerijkere en smaakvollere wijn.

Vaak is blauwe kaas en wijn met veel tannine geen aanrader, maar een hamburger met wat gebrokkelde blauwe kaas is Malbec heaven!


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Wat eet je bij Malbec Wijn?

Wat eten bij Malbec wijn

In Argentinië kun je er bijna niet om heen, DE wijn spijs combinatie met 'hun' Malbec is steak. Entrecote of Picanha vers van de pampa. Traditioneel geserveerd met humitas, een maispasta in gestoomde mais bladeren. 

 

Andere Malbec wijn spijs combinaties

 • Mijn favoriet? Buikspek! De hele nacht gegaard in de oven met veel kruiden. Al is pulled pork ook een goede optie.  
 • Alles van de Barbecue
 • Kruidige varkensvleesgerechten
 • Cassoulet

Welke kaas bij Malbec wijn?

 • Geitenkaas! Geitenkaas wordt vaak geserveerd met jam, toch? Dit is een beetje hetzelfde, maar dan beter! Het zwarte fruit werkt complimenterend op de scherpe kaas. Ga voor een semi-harde, of harde geitenkaas.
 • Malbec is één van de weinige rode wijnen die het goed doet bij blauwe kaas - met het vette van de hamburger echt hemels!
 • Oudere kazen als Manchego, Taleggio, gerijpte Cheddar en scherpe ambachtelijke kazen met kruiden zijn ook een aanrader.

Vermijd combinaties met zeer zachte kazen.

Meer Wijnen zoals Malbec Ontdekken

Fan van Malbec en meer wijnen zoals deze ontdekken? Deze druiven lijken op Malbec:

Ook leuk voor jou

Top 25 bekendste wijnen
Carignan Wijn Guide
Wijnguide Carmenere

Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, wijnliefhebber, boekenwurm en reisgek. 

 

En, heb ik je nog iets nieuws kunnen vertellen over deze heerlijke wijn en druif? 

 

PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Veel wijnproefplezier :)

 

Groetjes Kim


--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag met wijn proeven, gewoon thuis.

 

Meer weten over het idee achter Wijn Wine Wein? Lees meer over mij en Wijn Wine Wein

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.