Italiaanse Verleider: Wat is Pinot Grigio?
Hoe smaakt deze wijn? Is Pinot Grigio droog of zoet? Wat betekent Pinot Grigio Blush? En is het dezelfde wijn als Pinot Gris?
Alles over de Pinot Grigio druif en wijn, van smaak en geur tot wijn en spijs!
Wat is Pinot Grigio?
Pinot Grigio: enorm populair, vooral tijdens de warme dagen. Geliefd vanwege z'n lichte, frisdroge witte wijnen. Sommigen (meestal niet de beste) zijn zelfs zo licht dat je nauwelijks proeft dat je iets in je glas hebt.
Toch is een goed glas, simpele, koude, licht citroenige wijn fantastisch als dorstlesser op het terras. Of niet dan?
En... Gelukkig worden er ook spectaculair goede Pinot Grigio's gemaakt - en niet alleen in Italië.
De druif Pinot Grigio is een grijsroze mutatie van de Pinot Noir, en met 43.600 hectare wereldwijd een veelvoorkomende druivensoort.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Pinot Grigio Smaak en Geur
Kenmerken: Pinot Grigio is een vrij neutrale, droge wijn. Fris, met een lichte body, en lichte tot pittige zuurgraad. Vaak herken je smaken van citroen, limoen en groene appel.
Dit zijn echte allemansvrienden, makkelijk te drinken, maar wel lekker knapperig. Lekker in het zonnetje op het terras, of als elegante begeleider van verfijnde gerechten.
Uit Veneto en Friuli komen vaak iets vollere en fruitigere varianten, met hints van zomerfruit als honingmeloen.
Complexere versies, vaak uit de Alto Adige, hebben een fijne mineraliteit, met iets van krijt, en amandel.
Dezelfde druif, andere landen: Pinot Gris, Malvoisie, Grauburgunder, Ruländer (vaak zoet) en Szürkebarát.
Waar komt Pinot Grigio vandaan?
Pinot Grigio komt uit... Italië! Toch? Fout! Hoewel de meesten denken dat Pinot Grigio zijn oorsprong heeft in Italië, werd hij eigenlijk geboren, zoals vele andere populaire druiven ter wereld, in Frankrijk, waar hij bekend staat als Pinot Gris.
Nu staat veruit de meeste Pinot Grigio aangeplant in Italië (ruim 24.000 hectare). Een ruime voorsprong op de nummer 2: de Verenigde Staten met 8000+ hectare, en nummer 3: Duitsland, met 6000+ hectare.
Pinot Grigio wijnen zijn dus afkomstig uit Frankrijk, groot geworden in - vooral - Noord-Italië, en hebben vanuit daar de hele wereld veroverd, van Hongarije tot aan Nieuw-Zeeland.
Wijnweetje: In de VS is de Pinot Grigio de 2e meest gedronken witte wijn (na Chardonnay), en hier noemen ze 'm ook Pinot Grigio.
Pinot Grigio vs Pinot Gris vs Grauburgunder
Grauburgunder? Jazeker! Dat is de Duitse versie van deze druif (ook erg lekker...) En ook Pinot Gris is dezelfde druif. Maar er zijn wel verschillen:
Italiaanse Pinot Grigio
Licht, elegant en verfrissend, met smaken als appel en citrus. Ideaal als zomerse dorstlesser in de (Italiaanse) zon! Deze wijnen zijn vaak droog en mineralig van karakter, door de hogere zuren en lichtere smaak.
Amerikaanse Pinot Grigio
Deze Pinot Grigio wijnen uit voornamelijk Oregon en Californië hebben een fruitiger karakter, en een iets hoger alcoholpercentage. Het warmere klimaat en het zonnetje zorgen voor aroma's van citroenrasp, gele appel en perzik.
Franse Pinot Gris
Vol, complex en soms een rokerig randje. zeker als het om een Pinot Gris uit de Elzas gaat. Deze wijnen zijn droog, maar zoeter en kenmerkend fruitig en bloemig, met aroma's van perzik, meloen en honing.
Duitse Grauburgunder
Droog en fruitig, met een flinke frisse kick. Ze hebben een gemiddelde body, en zijn voller dan de Italiaanse counterparts. Opvallend aan de Duitse variant zijn de intense aroma's en kruidigheid.
De Pinot Grigio druif herken je in de wijngaard aan z'n grijsroze kleur.
Pinot Grigio Blush en Rosé
Same, same, but different. Pinot Grigio Blush: een lichte witte wijn met een gezonde roze blos op de wangen. Maar wat is eigenlijk het verschil met rosé?
Het geheim zit 'm in het schilletje.
Rosé wijnen worden gemaakt op 4 manieren:
Schilweking - Hierbij maak je een rosé wijn van rode druiven, door de schillen kort in contact te houden met het sap - wat een rosé gekleurde wijn geeft.
Directe Pers/Vin Gris- Hierbij maak je een rosé wijn door rode druiven direct te persen, zonder contact met de schillen. Dit is genoeg voor een heel licht gekleurde wijn.
Saignee - Een complexere variant, waarbij je een gedeelte van het sap van een rode wijn weg laat 'bloeden' en daar samen met witte druiven een rosé wijn van maakt. (saignee = bloeden in het FR).
Samen - Rode en witte druiven samen laten vergisten tot rosé.
Pinot Grigio Blush - Hier komt de roze blos van de kleur van de Pinot Grigio druif. Een witte druif, maar toch met een flinke kleur in zn schilletje. Als je die iets langer laat mee weken, of de druiven meerdere keren perst - komt er meer kleur van de schilletjes, en kleurt je witte wijn dus rosé.
Voilà: Daar is je Pinot Grigio Blush.
Oh ja... En een beetje rode wijn bij een witte doen? Dat mag niet :)
Serveer 'm goed gekoeld, op zo'n 8 graden, dan is hij het lekkerst. Hiervoor leg je de wijn 3,5 uur in de koelkast.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Wat eet je bij Pinot Grigio wijn?
Bij welk gerecht drink je een Pinot Grigio het best?
De lichte Pinot Grigio is een ideale wijn voor vegetariërs, omdat hij met z'n zuurtje en knapperigheid goed combineert met een heel scala aan groentes, zoals Aubergine.
- Het lichte en de verfrissende zuren gaan perfect met vis en zeevruchten. Sprenkel er wat citroensap over en smullen maar.
- Avocado's
- Panzanella: Italiaanse tomatensalade met brood en mozzarella
- Risotto met groene asperges - of zeevruchten
- Vollere varianten - uit Duitsland of Friuli, gaan goed bij Thaise groene curry met kokosmelk.
- Brie
De Pinot familie: Pinot Noir, Gris en Blanc. In de wijngaard zie je nauwelijks verschil, totdat ze rijp zijn. Pinot Blanc blijft wit, Pinot Gris, of Grigio kleurt roze en de Noir kleurt rood.
Wijnen zoals Pinot Grigio
Ben jij fan van deze Italiaanse wijnen? Proef dan ook eens een Grauburgunder, of Pinot Gris. Dezelfde druif, toch een wereld van verschil! Of een wijn van deze druiven, die vind je vast ook lekker!
- Pinot Gris
- Grauburgunder
- Pinot Bianco
- Albariño
- Friulano
Dit vind je vast ook leuk:
Geschreven door Kim, wijnliefhebber, reisgek en boekenwurm. En wijnschrijver!
Wist je dat deze witte druif in Italië zelf (maar) op de 9e plek staat van meest aangeplante druivenrassen? En op de 5e plek qua wit?
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox :)
Groetjes Kim
Wijn Wine Wein
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
Reactie schrijven