Zin in Zinfandel - Californische Zon in je Glas
Zinfandel, de meest aangeplante druif van Californië. 'Zin' noemen de Amerikanen 'm.
Wat is Zinfandel?
Een gedurfde, fruitige rode wijn, geliefd om zijn jamachtige fruit en rokerige kruidentonen.
Beroemd van de Old Vine Zinfandels, wijnen van enorme wijnstokken van 100+ jaar oud. Net zo berucht als beroemd is de 'White Zinfandel', een zoete rosé die ook van dit druifje gemaakt wordt.
Zinfandel zou dezelfde druif zijn als Primitivo. Een hardnekkige mythe, volgens de Californische wijnuniversiteit - EN ze hebben bewijs... Hoe zit het nou? Is Zinfandel nu wel of niet dezelfde druif als Primitivo?
Kortom: er is genoeg te ontdekken! Daarom, alles over Zinfandel: van smaak tot wijn en spijs.
Zinfandel wordt liefkozend Zin genoemd in de VS
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Geur en Smaak Zinfandel
Zinfandel is lichter van kleur dan Cabernet Sauvignon en Merlot. Maar schijn bedriegt, dit is niet zomaar een licht 'glaasje' rood: Deze wijnen zijn gul, rond en absoluut hartverwarmend. Ze hebben vaak een stevige body, intense smaken en wel tot 16% alcohol.
De Zinfandel druif rijpt vroeg, heeft een dunne schil en houdt van de zon. Omdat ze zo vroeg rijpen, en dan een heel seizoen genieten in de volle zon - ontwikkelen ze gemakkelijk veel suiker, en dus ook veel alcohol.
Wat rode Zinfandel wijnen onderscheidt is het hoge fruitgehalte, bijna jammig, zwarte peper en de rokerige kruidentonen.
Primitivo, de naam van z'n Italiaanse broer, komt van het Latijnse woord 'primativus' = 'vroegrijper' en het oude Italiaanse woord 'primaticcio' = 'eerst rijpend'.
5 stijlen Zinfandel uit Californië
Zinfandel smaakt uit iedere regio anders...
#1 Lodi
Deze regio is beroemd vanwege zijn oude wijnstokken, vaak wel 100+ jaar oud. Verwacht rijp fruit, van bramen, pruim en perzik, bijna jammig, kruiden van kaneel - en die lichte smoky goodness.
#2 North Coast, Napa
Napa Valley heeft veel vulkanische bodems wat zorgt voor rijke, tanninerijke en rokerige Zinfandel-wijnen.
#3 North Coast, Sonoma
Voor lichte Zinfandels. Hier was Zinfandel de grootste druif voordat de Pinot Noir-rage het overnam. Sonoma County is koeler en heeft meer mist in vergelijking met Napa Valley. Dit + de stijl van de wijnmakers maakt deze wijnen licht en weelderig.
#4 North Coast, Mendocino
Overdag hoge temperaturen, maar 's nachts is het koel. De bodems zijn hier rijk en goed gedraineerd, waardoor de wijn wat meer zuren en tonen van rode en zwarte bessen krijgt.
#5 Sierra Foothills
In de Sierra Foothills, helemaal in Amador, vind je de meest jammy Zinfandels. Verwacht smaken van framboos, kers, braam, cranberry en zoete kruiden. Deze wijnen zijn nog iets aromatischer en hebben een lichtere kleur vanwege de bodem. De hoogte en koele nachten zorgen voor voldoende zuur.
En... Puglia, Italië?
Z'n Italiaanse broer is droger, heeft meer alcohol en veel minder jammigheid. Een fruitige krachtpatser, met een ingetogener karakter en een volle body. In Manduria vind je een ingedroogde stijl: Primitivo di Manduria, een zoete krachtpatser!
White Zinfandel ≠ wit... maar roze!
White Zinfandel
Love it or hate it - bijna 85% van de totale productie van Zinfandel is White Zin! De ervaren wijnsnob haalt zijn neus op voor deze witte wijn, of eigenlijk rosé wijn, maar White Zinfandel biedt alles voor de beginnende wijnliefhebber: (en misschien ook wel voor de ervaren proever..?)
- Laag alcoholgehalte - 9-10% ABV
- Weinig calorieën - 125 calorieën per groot glas
- Aangename zoete smaak
- Verwacht aroma's van helder rood fruit, aardbei, framboos, kers en rijke citrus.
White Zin is eigenlijk per ongeluk ontstaan in de jaren 70. Volgens wijnhuis Sutter Home liep een tank van hun Oeil de Perdrix (een saignée roséwijn) tijdens de gisting 'vast'. De gisten stierven voordat alle suikers waren omgezet, en de wijn was verpest!
Toen de wijnmaker het mislukte brouwsel proefde, ontdekte hij dat de bitterheid in de wijn was 'verdwenen' door de restsuiker. Amerikanen waren instant verliefd op de zoetere rosé: White Zin was geboren.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Waar komt Zinfandel vandaan?
Lang dachten de Amerikanen een 'eigen' druif te hebben, tot in 2002 na DNA onderzoek bleek dat Zinfandel dezelfde druif was als de Zuid-Italiaanse Primitivo.
Toch verzet het California Wine Institute hier zich nog steeds tegen - na hun eigen onderzoek hebben ze bewijs dat het NIET dezelfde druiven zijn...
Verschillende soorten Primitivo en Zinfandel werden verzameld en naast elkaar aangeplant. Over tientallen jaren zijn de resultaten geanalyseerd.
Hoe zit het?
Primitivo en Zinfandel zijn qua DNA bijna 100% hetzelfde, maar net niet helemaal. Wel is Zinfandel inderdaad afkomstig uit Kroatië. Hij heeft daar nog wat oerbroers, zoals Plavac Mali. De druif is waarschijnlijk in 1822 via de keizerlijke plantencollectie in Wenen in Californië terechtgekomen.
Oeps... toch geen Primitivo?
Zinfandel vs Primitivo
UC Professor Carole Meredith legt uit: Ze zijn niet hetzelfde, maar eerder aan elkaar verwant als broer en zus, met duidelijke overeenkomsten in het DNA.
Over de jaren hebben de druiven zich afzonderlijk van elkaar net iets anders ontwikkeld. UC Davis zag dat er duidelijke verschillen zijn in grootte van de druif en de trossen, en in de plantgroei. Ook zorgen een andere aanpak in wijngaard en wijnkelder voor heel verschillende stijlen wijn.
Op dezelfde manier zijn deze druiven verwant met de Crljenak Kaštelanski en de Tribidrag, beide Kroatische druiven.
Zinfandel Wijn en Spijs
De kracht van Zin, en z'n smoky goodness maken hem een goede begeleider van de barbecue - voor diegenen die daar een glaasje rood bij willen. Maar diezelfde krachtige kruidigheid gaat ook heel goed samen met een knisperend haardvuur en een goed boek...
Door het zoete in de smaak voelt Zinfandel zich goed bij hartig en zoet:
- Zoete groenten, met volle smaken. Zoals wortel, paprika & pompoen.
- Zoete aardappel.
- (Gekarameliseerde) Ui.
- Kruiden: kruidnagel, paprikapoeder, nootmuskaat, cayenne, koriander, gember en kaneel.
- Mexicaans.
- Buikspek.
- Flink gekruide Spare Ribs.
- Barbecue en barbecue sauzen.
- Kippendijenfilet uit de oven met cranberrysaus.
Fan van Zinfandel?
Ook verliefd geworden op deze heerlijke druif en wijn? Probeer dan ook eens wijnen van deze druiven, grote kans dat je die ook lekker vindt:
Meer lezen
Geschreven door Kim, wijnliefhebber en oprichter van Wijn Wine Wein.
Wanneer heb jij voor het laatst zo'n wijn zoals deze gehad? Ik kan deze intense wijn wel waarderen - maar niet iedereen denkt er zo over: wat vind jij?
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel proef en leesplezier :)
Groetjes Kim
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
Reactie schrijven