Hoe organiseer je zelf een wijnproeverij?

Leestijd 3 min.

Hoe organiseer je zelf een wijnproeverij?


Natuurlijk ben je al een heel eind op weg met het bestellen van een proefpakket.. maar dan? Hoe gaat het wijn proeven in zijn werk? 

 

Stap 1 - Voorbereiding

We beginnen bij het begin: zet eerst de mousserende, witte en rosé wijnen koud. Houd hier een paar uur voor aan, dan zijn ze zeker op temperatuur. Ook voor de rode wijnen geldt dat die nog net even gekoeld moeten worden, maar daar is 20 minuten voldoende voor. Wil je helemaal zeker zijn van je zaak, gebruik dan een wijnthermometer. Hele handige vind je bij de wijntools.

 

Stap 2 - Wijnglazen en hapjes

De wijn staat nu lekker koel te worden, en we kunnen alvast wat dingen klaar gaan zetten. Heb je een wijnpakket van Wijn Wine Wein besteld? Die bestaat meestal uit 5 wijnen. Zet voor iedere wijnproever 5 glazen klaar. (Of je moet tussendoor willen spoelen).  Voor iedere wijnproever zijn er ook 5 proefnotitie formulieren, leg die ook alvast klaar. Daarop gaan jullie straks de wijnen beoordelen. Als je bijpassende hapjes wilt serveren, kan je op de wijnkaarten alvast spieken wat eventueel goede wijn en spijs combinaties zijn. Ook deze kan je nu alvast klaarmaken en klaarzetten. 

 

Lees ook 

De lekkerste wijn spijs combinaties maken in 7 stappen

Wijn Spijs overzicht - 125 combinaties

 

Stap 3 - Tafel klaarzetten

De glazen staan klaar, de hapjes zijn klaar en de wijnen zijn op temperatuur. De rest van de tools in het pakket, afhankelijk met hoeveel mensen je proeft, verdelen we over de mensen. We leggen de wijnkaarten, aromawielen, smaakrelatiekaarten en extra wijnspijs hulp op tafel. We kunnen beginnen! Laat de gasten maar komen!

 

Stap 4 - Het proeven kan beginnen

Zet de wijnen op tafel, dan kan iedereen ook even de fles bekijken. De volgorde: We gaan van witte, lichte wijnen, naar rosé, naar rood en eindigen met de zwaarste rode wijn. Hoe weet je welke wijn licht is en welke zwaar? Kijk hiervoor even naar het alcoholpercentage, dan ga je altijd goed. Als je een pakket hebt met een mousserende wijn, begin je daarmee. Bij het eerste glas pakken we de bijbehorende wijnkaart en de handleiding. Hierop vinden we alle informatie over het wijnhuis, de druif en de kenmerken van de wijn. In de handleiding lezen we dat we bij het proeven beginnen met kijken, daarna ruiken en daarna proeven. Kijk naar de kleur van de wijn en vergelijk met de handleiding: wat zegt de kleur van deze wijn?

 

Stap 5 - Het aromawiel gebruiken

Daarna gaan we naar de geur. Pak nu de aromacirkel: begin in het midden. Hier vinden we de primaire aroma's, kenmerkend voor de druif waar de wijn van gemaakt is. De tweede ring bevat secundaire aroma's, die ontstaan tijdens de gisting en zijn al wat lastiger te ontdekken. De buitenste cirkel bevat tertiaire aroma's die ontstaan tijdens het rijpen. Geef alle onderdelen stap voor stap een cijfer, zo leer je de wijnen en je eigen smaak kennen. Geen zorgen, alles wordt in de handleiding nog eens goed uitgelegd! Deze stappen herhalen we bij elke wijn. Als iemand vragen heeft tussendoor, kan je trouwens altijd naar het achterste deel van de handleiding bladeren: daar worden alle veel gestelde vragen over wijn beantwoord.

 

Stap 6 - En verder..

Jullie weten nu alles van het wijnproeven, ga met z'n allen aan de slag, proef en geniet! Leer welke wijnen kenmerkend zijn voor welk land en welke wijnen jullie nou eigenlijk écht lekker vinden. Kijk in het smaakrelatieprofiel, daar vind je welke druiven familie zijn van deze wijn en welke andere wijnen er op lijken. Zo kan je nóg meer lekkere wijntjes ontdekken! 

 

Wijnproeverij pakket
Wijnproeverij pakket bestellen
Hoe proef je wijn + video

Reactie schrijven

Commentaren: 0