Bruisende Bubbels #1: Sexy Sekt

Sekt schmeckt! Bubbels uit Duitsland of Oostenrijk zijn hartstikke lekker, maar ze hebben niet echt een goed imago. Zonde, want als je de goede kiest heb je een heerlijke bubbel, voor een zacht prijsje. 

Duits levenselixer: Wat is Sekt?

In het kort: Een mousserende wijn, oorspronkelijk uit Duitsland, vaak van de Riesling druif (Yay!). Al komt veel van de Duitse Sekt helemaal niet uit Duitsland. Say what? Yes, je leest het goed. 

 

In tegenstelling tot het woord 'Champagne' is 'Sekt' geen beschermde naam. In Duitsland mogen wijnmakers druiven, sap of wijn importeren om er daarna mousserende wijn van te maken.

 

Grote producenten kopen de goedkoopste druiven in bulk uit heel Europa, en maken hun Sekt op de Tankmethode, zoals Prosecco. 

 

Herken deze wijnen aan de vreemde termen op het etiket, zoals ‘Sekt uit Frankrijk’.

 

Klinkt nog niet heel positief, maar het wordt (een stuk!) beter. Als je weet waar je op moet letten, heb je een waanzinnige bubbel voor een klein prijsje:  Top Sekt is er al vanaf €15! Even ter vergelijking: een Vintage Champagne heb je pas vanaf €53.

Wat is Sekt Infographic


Het grootste Sektbedrijf van Duitsland, Rotkäppchen-Mumm produceert in z’n uppie al net zo veel als 90% van de gehele Champagnestreek, alle wijnmakers bij elkaar opgeteld. *


Hoe wordt Sekt gemaakt?

Op 3 manieren, met een groot verschil in kwaliteit: 

 • Tankmethode, ook wel Charmat methode of Cuve close
 • Typisch Duits: De Transfermethode
 • De Méthode traditionnelle – in het Duits Klassische Flaschengärung

1. Tankmethode

Een stille basiswijn gaat met extra gisten en suikers in een grote  RVS tank. De gisten en suikers zorgen voor een 2e vergisting. Het koolzuurgas wat bij de vergisting vrijkomt lost op in de wijn, zo ontstaan de bubbels. 

2. Transfermethode

Hierbij krijgt een wijn, net zoals in Champagne, een 2e vergisting op fles. Daarna wordt de wijn verzameld in een tank en worden gistresten verwijderd door filtratie onder druk. 

 

Voordelen voor de wijnmaker:

 • De arbeidsintensieve, en dus dure remuage en het degorgeren kan overgeslagen worden.
 • Hij mag de term ‘Flaschengärung’ op het etiket zetten, waardoor veel wijnliefhebbers op het verkeerde been worden gezet. 

3. Traditionele methode

Hoe wordt Sekt gemaakt remuage

De 'beste' manier om mousserende wijn te maken: de traditionele methode, ofwel de méthode champenoise.

 

De wijn krijgt een tweede gisting op fles. Na een aantal maanden flesrust worden de flessen beetje bij beetje gedraaid en gekanteld (een proces van weken) om het gistbezinksel naar de hals te brengen (de remuage). De gistprop wordt bevroren, en eruit geslagen door een expert. (degorgement). 

 

Herken deze topbubbel aan de term ‘Deutsche Sekt’ op de fles. 

Duitse Sekt

Een kwaliteits ‘Deutsche Sekt’ is dus op de traditionele methode gemaakt, en mag gemaakt worden van de druiven Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir en Chardonnay. Ook moet aan de volgende eisen worden voldaan:  

 • Minimaal 9 maanden rijping
 • Minimaal 3,5 bar
 • Minimaal 10% alcohol 

Sekt b.A

Nog iets betere Sekt herken je aan de term Sekt b.A (bestemmter Anbaugebiete). Die moet ook uit één van de 13 kwaliteitswijngebieden komen. Er zijn 199 wijngaarden die hieraan voldoen. 

 

WinzerSekt

De overtreffende trap van kwaliteitssekt. Het moet voldoen aan dezelfde eisen als een Sekt b.A. + de druiven moeten voor 100% bij het vermelde wijnbedrijf vandaan komen. 

Het Duitse wijn etiket

Hoe weet je welke kwaliteit je koopt wanneer de kurken moeten knallen? Op het etiket vind je alle aanwijzingen die je nodig hebt. Naast Sekt b.A. en Winzersekt kun je letten op de term ‘VDP’. 

 

Duitse wijnen worden ingedeeld door het Verband Deutscher Pradikäts- und Qualitätsweinguter. Alle Sekt wijnen met VDP keurmerk worden op dezelfde manier gemaakt als Champagne. Eind 2020 is de regelgeving zelfs aangescherpt, om een hogere kwaliteit te kunnen garanderen. Er waren altijd 4 klassen, die zijn nu teruggebracht naar 2: 

 • VDP Sekt - 24 maanden rijping
 • VDP Sekt Prestige - 36 maanden rijping

Staat er alleen Sekt op de fles? Grote kans dat de wijn gemaakt is op de fietspompmethode. Staat er VDP, Deutscher Sekt, Deutcher Sekt b.A of Winzer Sekt? Kassa! Die moet je hebben.  


Dosage en smaakstijlen

Dosage Smaak Sekt van droog naar zoet

Ook op het etiket: Hoe zoet is je bubbel? Na de 2e vergisting zijn alle suikers omgezet in alcohol en bubbels, de wijn is dan extreem droog.

 

Daarom voegen veel wijnmakers wat suiker toe. Dat noem je dosage. De smaakstijlen van droog naar zoet: 

 • Brut natur, of naturherb
 • Extra brut, of extra herb
 • Brut, of herb
 • Extra dry, of extra trocken
 • Trocken, dry, secco of asciutto
 • Halbtrocken, medium dry, demi-sec of aboccato  
 • Mild, sweet, doux, dolce

 

Ter vergelijking: Coca-Cola heeft 110 gram suiker per liter!


Door de groeiende vraag naar kwaliteitssekt focussen steeds meer jonge wijnmakers zich op het maken van Sekt van de allerhoogste kwaliteit. In Duitsland spreken ze zelfs van het ‘Sektwunder’. 


Sekt vs Schaumwein vs Perlwein

Schaumwein is de Duitse term voor mousserende wijn, maar wordt voor kwaliteitssekt niet gebruikt. De meeste Schaumwein wordt gemaakt door koolzuurgas in een stille wijn te spuiten, net zoals bij Coca-Cola. De Fransen noemen deze methode ‘Pompe bicyclette’, de fietspomp methode. De koolzuurdruk in een fles schaumwein ligt rond de 3 bar. 

 

Perlwein is een beetje een vreemde eend in de bijt: Met een druk van ongeveer 2,5 bar is de wijn of afschuwelijk, of een degelijke kwaliteitswijn met een beschermde oorsprongsbenaming (BOB). Er lijkt geen tussenweg te zijn. Een paar wijnmakers maken goede Perlwein, maar omdat Perlwein geen beschermde naam is, is het echt moeilijk om te verifiëren waar je aan begint.

Oostenrijkse Sekt

Oostenrijkse Sekt

Ja, in Oostenrijk maken ze ook Sekt, en deze bubbel heeft veel te bieden! Oostenrijk probeert grote Sekt-zus, Duitsland, te verslaan. En dat lijkt ze te lukken. Duitsland maakt uitstekende Sekt, maar ze missen de echt strenge regels die voor kwaliteit zorgen. 

 

Oostenrijk heeft het rigoureus aangepakt, en produceert nu topkwaliteit mousserende wijn tegen een mooie prijs. De verschillende soorten: 

 

Sekt & Sekt g.U.

Goedkope, ingespoten bubbelwijnen. De tweede, aka Qualitätsschaumwein heeft in ieder geval nog een minimale druk van 3,5 bar - hetzelfde als Prosecco. 

 

Sekt g.U. Klassik

Serieuze kwaliteit begint bij Klassik. Superlekker: Klassik wordt vaak gemaakt van de geweldige, pittige Grüner Veltliner druif. EN je betaalt vaak niet meer dan €15.

 • Alleen afkomstig uit  de beste wijnregio's
 • 9 maanden Sur Lie rijping. Dat geeft romigheid aan deze betaalbare bubbel!
 • Qua productienormen ligt Klassik dichter bij Prosecco dan bij Champagne 

Sekt g.U. Reserve

Premium Oostenrijkse Sekt met een beschermde oorsprongsbenaming. Deze wijnen worden op dezelfde manier gemaakt als Champagne. Wat wijnliefhebbers enthousiast maakt is de rijpingseis van maar liefst 18 maanden. Hiermee is deze bubbel meteen gelijk aan (of beter dan!) Niet-Vintage Champagnes.

 

Sekt g.U. Grosse Reserve

 • Uitzonderlijke Oostenrijkse mousserende wijn uit 1 dorp. 
 • Minimaal 30 maanden rijping, vergelijkbaar met Vintage Champagne (36 maanden).
 • De extra vereiste om uit 1 dorp te komen, lijkt erg op de Premier Cru / Grand Cru methode van Champagne.
 • En nog beter dan Champagne: de regels beperken zelfs het mengen van rode wijn met witte wijn om mousserende rosé te maken.

En het beste van de Grosse Reserve? Je hebt 'm al vanaf €20! Even ter vergelijking: een Vintage Champagne heb je pas vanaf €53.

 

Druiven Oostenrijkse Sekt

Gruner Veltliner, Riesling, Blaufrankisch, Pinot Noir en Chardonnay

 

 

*Gehele Champagneregio: 213 miljoen flessen per jaar, Rotkäppchen-Mumm 193.4 flessen per jaar. Cijfers 2020.


Hierna lezen

Mousserende wijn Guide
Wijngebieden Duitsland
Wat is Cremant?


Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

 

En, ga je binnenkort eens een Duitse of Oostenrijkse bubbel proberen? Ik ben benieuwd wat je er van vindt! BTW, mocht je op zoek zijn naar een alternatief voor Champagne, lees dan snel verder over andere heerlijke, en betaalbare opties! Crémant bijvoorbeeld...

 

Groetjes Kim

 

Ideeën of vragen? Roep maar! Stel ze, ik probeer je te helpen of schrijf er een blog over :)


Reactie schrijven

Commentaren: 0