Wat is Vonkelwijn & Cap Classique
Vonkelwijn, dat klinkt toch alleen al heel gezellig? Vonkelwijn is Afrikaans voor ‘mousserende wijn’, waarin de bubbels je tegemoet vonkelen.
Onder 'Vonkelwijn' vallen alle mousserende wijnen van Zuid-Afrika. Waarschuwing: ook hier worden goedkope bubbels gemaakt door koolstofdioxide in te spuiten, of met een goedkope fermentatie op tank.
De premium bubbels worden gemaakt op de Cap Classique methode. Net als Champagne, met een tweede gisting op fles.
Op zoek naar een topwijn? Herken ze aan de term MCC, of Methode Cap Classique op het etiket.
Die wijnen, daar gaan we het hier over hebben. Laat die proppe klap! (=Proost).
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
50 jaar Kaapse Vonkel
1968: Er was eens… een Zuid-Afrikaanse wijnmaker op wijnreis in Europa. Frans Malan belandde in de Champagnestreek en werd op slag verliefd op de Franse bubbels.
Malan, eigenaar van Simonsig Estate in Stellenbosch, was naast wijnmaker, ook een expert in chemie. De processen in de Franse Champagnekelders en de plotselinge verschijning van bubbels na een tweede gisting op fles: dat was niets minder dan pure magie.
Terug in Zuid-Afrika ging hij meteen aan de slag met de magische ‘Methode Traditionelle’. De klassieke Franse manier om mousserende wijn te maken.
En met resultaat: in 1971 bracht hij ‘zijn’ premium mousserende wijn op de markt. Natuurlijk van Chenin Blanc, de trots van Zuid-Afrika. Hij noemde zijn Zuid-Afrikaanse wijn met bubbels Kaapse Vonkel.
En nu? 50 jaar later produceren meer dan 250 Kaapse wijnmakers 10 miljoen+ flessen per jaar.
Wat Methode Cap Classique?
Methode Cap Classique, of MCC is de Afrikaanse naam voor de 'methode traditionnelle'. In het leven geroepen door de Cap Classique Producers Association (CCPA) in 1992.
Al jaren voor Frans Malan zijn premium bubbel introduceerde, werden er namelijk al mousserende wijnen gemaakt in de Kaap. Helaas vaak door er kooldioxide in te spuiten, net als Coca-Cola.
Om de kwaliteit te bewaken, kwamen zij met hun eigen methode en keurmerk.
Regels MCC
- Wijnen worden gemaakt met een tweede gisting op fles. (Die 2e gisting zorgt voor de bubbels).
- Minimaal 12 maanden gistrijping.
- Druiven mogen uit alle (36) gebieden komen. Er zijn wel favoriete regio’s. Zo komt veel Chardonnay uit het kalkrijke Robertson.
- Alle druiven mogen gebruikt worden: zo zie je Chenin Blanc, Pinotage maar ook Sauvignon Blanc, Cabernet Franc en Syrah. Dat zorgt voor spannende blends.
Druiven
Eerst speelde Chenin Blanc de hoofdrol, maar nu worden top Vonkelwijnen voornamelijk gemaakt van de klassieke Franse blend, met een aanvulling van Chenin Blanc:
- Chardonnay
- Pinot Noir
- Pinot Meunier
- Chenin Blanc
Smaak
Vaak een tikkeltje fruitiger dan Franse bubbels, en met een zachter mondgevoel.
Het warme klimaat van Zuid Afrika geeft romige mousserende wijnen, met een verfijnde bubbel, een licht zoetje en veel rood fruit aroma’s. Heerlijk! Ga op zoek naar aardbei, citrus en kers.
Lange rijping – vaak wel 7 jaar
Hoe langer de gistrijping, hoe meer nuances van toast.
En net als de meest exclusieve Champagnes, rijpen sommige Vonkelwijnen soms wel 7 jaar! Het resultaat? Iets dat zeker het wachten waard is. Zoals verleidelijke aroma's van brioche broodjes, room, gebrande noten en honing…
De lange rijping en het warme klimaat, dat is wat Vonkelwijn zo bijzonder maakt.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Verleidelijk voordelig
En het beste van deze verleidelijke Vonkelwijn? Je hebt al een goede vanaf zo’n 12 euro. Mede door het gebruik van gyropallets -houtrakke- kan er voordeliger geproduceerd worden.
De beste Vonkelwijn
Kleine Zalze, een bekende grootschalige producent, blies iedereen omver tijdens de laatste Amorim Cap Classique Challenge (2021). 135 wijnmakers deden mee, en zij gingen naar huis met de eerste prijs voor hun Cap Classique. Kosten? 16 euro.
3x Vonkelwijnweetjes
1. Vonkelwijnse etikettentaal
- Zero dosage (Brut Nature)
- Ekstra droog (Brut)
- Droog (Sec)
- Semi-soet (Demi-sec)
- Soet (Doux)
In de volksmond heb je het over 'n baie droë vonkelwyn (een brut) en een effense soet (sec).
2. Stille Champagne
Wist je dat er ook 'Stille Champagne' gemaakt wordt in Z-A? Wijnmaker Achim von Arnim van wijnhuis Haute Cabriere houdt van experimenteren. Gebaseerd op de traditionele Champagneblend maakt hij nu een niet-mousserende wijn, van Pinot Noir en Chardonnay. Erg geliefd in Franschhoek, waar ze het 'Stille Champagne' noemen.
3. Baie soete Vonkelwyn
Nu populair in Zuid-Afrika: Geïnspireerd op de Nectar Imperial van Moët & Chandon: zoete Cap Classique. Restsuikers van 30/40 gram per liter...
Laat die proppe klap! Oftewel: Laat de kurken maar knallen :)
Meer mousserende wijn kennis
En, ga je binnenkort eens een andere bubbel proberen? Ik ben benieuwd wat je er van vindt! BTW, mocht je op zoek zijn naar een alternatief voor Champagne, lees dan snel verder over andere heerlijke, en betaalbare opties! Bijvoorbeeld:
Cava, Prosecco, Franciacorta, Crémant of Sekt...
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Groetjes Kim
Ideeën of vragen? Roep maar! Stel ze, ik probeer je te helpen of schrijf er een blog over :)
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
Reactie schrijven