Overzicht wijn en spijs – 125 x welke wijn bij...

Overzicht wijn en spijs - 125 x welke wijn bij

Diner op de planning? Kies gemakkelijk de beste wijn bij jouw gerecht met dit handige overzicht wijn en spijs!

 

Klik meteen door naar het gerecht of hoofdingrediënt van jouw keuze, kies je kruiden of bereidingswijze en lees welke wijn bij jouw gerecht past. Eet smakelijk!

 

Staat je gerecht er niet bij? Laat het me weten in de comments, en ik denk met je mee. Je kunt ook zelf aan de slag met deze 7 stappen voor het maken van de lekkerste wijn en spijs combinaties

Overzicht Wijn en Spijs. Welke wijn bij...

125 x van gerecht naar wijn. Klik meteen door naar het gerecht van jou keuze. Of inspiratie nodig voor een mooie fles die je nog hebt staan? Gebruik ctrl+f en zoek op je wijn. Santé!


Overzicht Wijn en Spijs - Welke wijn bij...

Welke wijn bij Aardbeien

1. Aardbeien

Rode, zoete, heerlijk geurende aardbeien. Niet van die waterige uit een kas, maar van die ‘wilde’. Zalig.

 

Automatisch denk ik bij aardbeien aan wit, misschien omdat ze zo zomers, fris en fruitig zijn.

 

Maar Cabernet is verrassend genoeg de ideale partner bij deze zomerlekkernij. Delicate Cabernet Franc’s en Sauvignons, met redelijk wat tannine en wat minder houtrijping, geven een fenomenaal huwelijk. 

 

Andere overheerlijke wijnen bij aardbeien:

  • IJskoude droge rosé uit de Provence
  • Demi-sec Champagne!
  • Moscato d’Asti

2. Aioli

Perfect voor de zomeravond met een heerlijke droge rosé uit de Provence. 

3. Ansjovisfilets

Zout! Deze bruine visjes schreeuwen om een verfrissende, zure wijn die het zout breekt en de smaakpapillen neutraliseert. Op een pizza heerlijk met Valpolicella, op een toastje lekkerder met een gekoelde Manzanilla Sherry, of een vrolijke mousserende wijn. 

 

Zie ook Boquerones

4. Artisjokken

Het stofje cynarine in deze bijzondere groente zorgt ervoor dat zelfs water zoeter smaakt na het eten van artisjok. Een wijn kan dan flauw en metaalachtig smaken, maar er zijn mooie combinaties die wijn en gerecht naar een hoger niveau tillen. Bijvoorbeeld:

  • Oranje wijn
  • Witte Italianen met wat bitter: zoals Vermentino
  • Sherry, Manzanillo of Fino
  • Een Aligote of Assyrtiko zonder houtrijping als er een felle vinaigrette op zit
  • Past een rode wijn beter bij de overige smaken van je gerecht? Kies dan een Beaujolais, Dolcetto of Nebbiolo
Welke wijn bij asperges

5. Asperges

Groene asperges 

Een smakelijke combi met ‘groene’ wijnen met een zuurtje. Groene asperges hebben zo’n opmerkelijke smaak dat een paar stukjes het gerecht al overnemen. De wijnen die hierbij passen?

  • Sauvignon Blanc
  • Gruner Veltliner
  • Australische Semillon
  • Vermentino en Verdicchio uit Italië

Witte asperges 

Een stuk minder grassig dan hun groene counterparts.  Romig, rond en zacht. Het witte goud gaat goed samen met:

  • Weissburgunder, de Duitse Pinot Blanc.
  • Zuid-Afrikaanse Semillon
  • Saumur Blanc op leeftijd

6. Avocado 🥑

Zacht, groen, boordevol gezonde vetten en subtiel van smaak. Buitengewoon smakelijk met een zachte, subtiele Pinot Grigio. 

 

Welke wijn bij barbecue

7. Barbecue

Brandend houtskool, vuur en de geurige kruiden van rubs, marinades en kruiden komen je tegemoet. Daar moeten stoere rode wijnen bij, zoals:

  • Pinotage uit Zuid-Afrika
  • Malbec uit Argentinië
  • Carmenère uit Chili 
  • Of een temperamentvolle Spanjaard of Portugees

Je kunt ook voor contrast gaan, en juist kiezen voor een frisse, witte wijn met wat zuren. 

 

Eigenlijk kun je over wijn bij barbecue een heel eigen artikel vullen, en dat hebben we ook gedaan! Dus meer inspiratie nodig? Lees: Welke wijn bij barbecue, inclusief lekkere recepten en tips

8. Beef Wellington

De klassieke wijn spijs combinatie bij dit gerecht is een hartige Pinot Noir, een fijne combi met de champignons, het rundvlees en het bladerdeeg. Ook erg lekker: een Saint-Emilion, Bordeauxwijn. 

 

 9. Beurre Blanc

Sjalotjes, azijn, witte wijn en veeel boter. Met groente lekker bij Vermentino, over een visgerecht heerlijk met Chablis, Gruner Veltliner of natuurlijk: een Muscadet Sur Lie. 

 

10. Bietjes

Op zichzelf fantastisch met de aardse Pinot Noir, in een salade met geitenkaas lekkerder met Sauvignon Blanc.

 

11. Boeuf Bourguignon

Met een rode Bourgogne natuurlijk! 

 

12. Bolognesesaus

Deze pastasaus van gehakt en tomaat is heerlijk bij een droge, rode Lambrusco, Barbera of een Chianti. 

 

Welke wijn bij Boquerones

13. Boquerones

Verse ansjovis, gemarineerd in azijn en olijfolie, op smaak gebracht met knoflook en peterselie. Deze bekende Spaanse tapa drinkt vrolijk weg met wijnen als:

  • Verdejo
  • Witte Rioja zonder houtrijping
  • Manzanilla of Fino Sherry
  • Albariño
  • Muscadet

14. Boter

Gerechten met boterige en romige sauzen schreeuwen om een weelderige, houtgerijpte Chardonnay, Marsanne, Rousanne of Chenin Blanc. 

 

Beurre Blanc vanwege zijn zuren en sjalotjes, is hier een uitzondering op.  

 

15. Bouillabaisse

Een rijkgevulde, mediterrane vissoep, heerlijk met verschillende soorten rosé. Van licht en delicaat uit de Provence, tot zacht en diep van kleur uit Spanje. Spaanse Verdejo of Portugese Vinho Verde zijn dorstlessende witte opties. 

 

Welke wijn bij buikspek

16. Buikspek

Met kaneel, steranijs, kruidnagel, gember en 5 kruiden poeder. Heerlijk bij een fruitige Viognier of Chenin Blanc, of, als je liever een rode wijn hebt (en dat is toch wel erg lekker bij buikspek!) een hartige en kruidige Zinfandel, Chileense Carmenère Of Pinot Noir. 

 

17. Burgers

 

Verrukkelijk met verschillende rode wijnen, van Pinot Noir tot Cabernet Sauvignon. Het geheim zit ‘m in de kruiden, sauzen en toppings. 

Welke wijn bij burgers

Houd je het simpel met gesmolten kaas en ketchup? Dan smaakt zo’n beetje elke rode wijn lekker. 

 

Ga je aan de haal met blauwe kaas, rokerige barbecuesaus, hete pepers of augurken, dan heb je zwaarder geschut nodig:

  • Chileense Carmenère
  • Argentijnse Malbec
  • Amerikaanse Zinfandel
  • En voor het zwaarste geschut; Zuid-Afrikaanse Pinotage

18. Burrata

De zachtere variant van mozzarella. Heerlijk. Serveer hem met een zachte Soave of een rosé met een licht zoetje. 

19. Cajun

De Cajun keuken: spicy, rokerig en sterk van smaak. Cajun kruiden geven je gerechten een extra kick. Lekker bij stevige, maar zwoele Amerikaanse Zinfandel, Chileense Carmenère of Primotivo’s uit het mooie Zuid-Italië. Liever wit? Cajun gamba’s en krab gaan lekker samen Albariño.

20. Calamares

Een knapperig beslaglaagje om een zachte inktvisring. Hemels! Een traktatie waar veel mousserende en scherpe witte wijnen met een zuurtje bij smaken. Enkele wijnen die er bovenuit steken:

  • Cava
  • Prosecco
  • Vinho Verde
  • Malvasia 
  • Manzanilla Sherry

21. Camembert

Mousserende wijnen hebben een hoge zuurgraad en veel koolzuur. Dit geeft een heerlijk verfrissend effect bij romige, plakkerige kazen zoals camembert. Een fijne Crémant verricht wonderen. 

22. Carbonara

Smeuïge pasta met ei, knoflook, spekjes en zwarte peper. Een smakelijk klef gerecht, die vraagt om een zachte, neutraliserende wijn: Soave. 

23. Carpaccio

Dit wereldberoemde voorgerecht is heerlijk bij lichte rode wijn als Pinot Noir. Met wat zwaardere smaken als Parmezaan of truffel is een Chianti of Barbera echt genieten. 

24. Charcuterie

Typisch een gevalletje van ‘If it grows together, it goes together’. Een Condado de Huelva met Pata Negra of Jamón ibérico , en een heerlijke Chianti met een vette wildzijn salami. 

25. Chili con carne

Dit warme behagelijke troostvoer van bonen, gehakt en peper, op smaak gebracht met kruiden, chocolade en chili’s schreeuwt om wijn die je een knuffel geeft. Een Zuid-Afrikaanse Cabernet Sauvignon of een Chileense Merlot voelt als een warme jas. 

 

Ga je all-in met avocado, kaas en wraps? Dan is een donker biertje misschien een betere optie. 

26. Chili's

Welke wijn bij chili's

Het werkzame stofje in pepers en pepperspray: capsaïcine. Dit stofje activeert onze zenuwuiteinden in de mond, waardoor we daadwerkelijk een heet gevoel ervaren. Het verhoogt ook je waarneming van tannine’s, die worden dus uitvergroot. 

 

Traditionele Indiase Lassi blust het best: caseïne, een eiwit, beïnvloedt diezelfde receptoren en verzacht de hitte. 

 

Wil je er een wijntje bij? Bubbels blussen mooi af. Iets zoetere witte wijnen, een Riesling Kabinett of een rijpere Sauvignon Blanc uit Chili geven ook een mooie harmonieuze combinatie. Qua rood vermijd je de houtgerijpte wijnen met veel tannine: of je moet dat hete gevoel juist willen aanwakkeren ;) 

27. Chinees

Het lastige van de Kantonese keuken is dat de gerechten vaak zoet, vet en zuur zijn, en dat botst met de tannine in rode wijn. Het kwistige gebruik van kruiden maakt het niet veel makkelijker. Een mousserende wijn die je smaakpalet neutraliseert, werkt misschien nog wel het best met alle verschillende smaken. 

 

Daarnaast werkt een houtgerijpte witte wijn goed met umami, de textuur en de kruidigheid. Boterige Californische Chardonnay anyone?

28. Chocolade

Chocolade en wijn klinkt als een match made in heaven, en dat is het ook. Als je de juiste wijn erbij combineert. 

  • DE chocoladewijn bij uitstek? Banyuls: een ‘Vin Doux Naturel’, uit de Roussillon. 
  • Maury bij chocolademousse met rood fruit. 
  • Grand Marnier met chocoladedesserts met een sprankje sinaasappel
  • Jong vintage port met chocoladetaart
  • Brachetto d’Acqui met pure chocolade
  • Bij witte chocolade is een witte Grenache = een lichtzoete rosé, het liefst uit Californië, echt zalig

29. Chorizo

Chorizo en soepele, Spaanse rode wijn = fenomenaal. Ga voor een jonge Tempranillo, Garnacha of Cariñena. 

30. Citroen

Citroen is een gamechanger. Zo zuur, zo verfrissend, dat de meeste wijnen er maar flauwtjes bij afsteken. Je redding? Witte wijnen met een levendig zuurtje. 

  • Gavi
  • Sauvignon Blanc
  • Riesling
  • Verdejo 
  • Assyrtiko

31. Comté

Een stevige, brokkelige kaas die heerlijk combineert met rode Bordeaux of Vin Jaune. 

32. Coq au Vin

Kip in wijn wordt – natuurlijk - gekookt in wijn, meestal rode wijn. Betekent dat dat je hem het best kunt combineren met de wijn waarin je het hebt gekookt? Ja! Het liefst een lichte tot medium volle met een licht zuurtje: 

  • Bourgogne Pinot Noir.
  • Beaujolais.
  • Een tikje goedkoper: Rode Côte du Rhône of Languedoc wijnen. 
  • Als je voor een Coq au vin au Alsace gaat, een witte variant, is deze perfect met Elzasser Riesling. 

33. Coquilles

Welke wijn bij cquilles

De klassieke wijn spijs combinatie met coquilles: Chardonnay, maar dan wel een witte Bourgogne. 

Heb je frissere, groene nuances bij je coquilles?

 

Ga dan voor een rijpere Sauvignon Blanc, zoals uit Nieuw Zeeland. Serveer je hem met een beurre blanc? Dan is een net niet droge Riesling perfect. 

 

34. Curry

Intens kruidige gerechten van over de hele wereld, vooral uit de Indische en Aziatische keuken. De ene curry is de andere niet, maar als vuistregel geldt: neem een wijn met een zoetje, die neutraliseert de kruidigheid. 

  • Fruitige rosé en Gewürztraminer hebben dat zoetje.
  • Een curry met romige kokosmelk match je met een fruitige Pinot Grigio.
  • Thaise groene curry of curry met limoen is lekkerder met een off-dry Riesling.

35. Dal

Bij dit Indiase linzengerecht is een Portugese Dão of een Chileense Carménère errug lekker. De kruidigheid en de aardse smaak van de linzen gaan beter samen met rode wijn dan met witte. 

36. Dessert

Het ene dessert is het andere niet, maar als vuistregel kun je aanhouden: kies iets zoets en hoog in alcohol. Wat overheerlijke voorbeelden, ter inspiratie: 

  • Pure chocoladedesserts met Brachetto d’Acqui: zoete bubbels snijden dwars door de zware chocolade, en het rode fruit sprankelt je tegemoet. Net alsof je een aardbei in chocolade doopt.. 
  • Tiramisu met Vin Santo: deze Italiaanse hazelnootachtige wijn zal heerlijk combineren met de koffiesmaak van de Tiramisu. 
  • Appeltaart – en appeldesserts, met zoetere Riesling, een Kabinett of Auslese. 

Zie ook Chocolade.

37. Dorade

  • Hele gegrilde dorade gekruid met citroen, oregano en tijm. Een klassieke wijn spijs combinatie met Grieks wit zoals Assyrtiko uit Santorini.
  • Hele dorade in zoutkorst – dan mag de wijn heel zuur zijn, als een frisse zeebries: Vinho Verde.

38. Eend

Eend en Pinot Noir zijn een gouden duo. Het lichte en verfrissende karakter breekt het vet van de eend, en beide zijn qua structuur mooi delicaat. Ook Gamay en Dolcetto passen daarom goed. Speel met de nuances voor andere interessante combi's: 

Welke wijn bij eend
  • À l'orange – een Falaghina heeft aroma’s van mandarijn en een fris zuurtje, en een off-dry Riesling (Kabinett) is heerlijk bij de groene kruiden en heeft ook dat lekkere zuurtje - dat dwars door het vet heen snijdt. 
  • Confit de canard – een Cahors of Bergerac als je trekt hebt in iets stevigs, een Gaillac als je meer in bent voor iets fris roods. 
  • Gebraden eend met geroosterde groenten, in het speciaal wortel - gaat goed met de herfstachtige tonen van een Brunello di Montalcino of een Barbaresco.

39. Entrecote

Een rood gebakken entrecote met een randje vet is op z’n best met Cabernet Sauvignon en Merlot, zoals de bekende Bordeaux wijnen. Sangiovese is ook een heerlijke combi.

 

Bedenk bij het kiezen van je wijn: complex bij complex. Serveer je een complex gerecht? Kies dan ook een wijn met flink wat houtrijping. 

 

Komt de entrecote van de barbecue of grill? Kies dan voor een krachtige rode wijn die zelf naar rokerig eiken smaakt: Shiraz of een gerijpte Pinotage uit Zuid-Afrika.

40. Fazant

Een zachte rode Bordeaux, zoals Saint-Émilion, of een Bergerac zijn heerlijk bij stoofschotel met fazant. Ga je voor gebraden fazant? Dan is een lichtere, verfrissende rode beter op zijn plek. Denk aan een Pinot Noir, bijvoorbeeld uit de Bourgogne. 

41. Flammkuchen

Welke wijn bij Flammkuchen? Dat ligt een beetje aan de toppings, maar een knapperige Sauvignon Blanc matcht goed met de warme, brosse tarte flambée, zoals deze in de Elzas ook wel genoemd wordt.

 

Andere mooie wijnen zijn een Duitse Silvaner, of Weissburgunder. Trek in een rode? Kies dan een Spätburgunder. 

42. Forel

Verse forel is lekker bij lichte, elegante wijnen met een zuurtje. Kies een Oostenrijkse Grüner Veltliner of een Duitse Riesling, met name uit Pfalz en Baden. 

43. Gamba's 🦐

Gebakken in knoflook met een flinke spritz citroen. Zalig! Vooral met een verfrissende droge witte wijn, met een citroenig randje: Spaanse Albariño, Griekse Assyrtiko, of een Vinho Verde. Ga je voor gamba’s met een bite, met flink wat peper? Dan is een Sauvignon Blanc of een Nieuwe Wereld Riesling heerlijk.

44. Gans

Welke wijn bij gans

Wilde gans, in NL valt dat onder schadewild. Waarom? Omdat we steeds meer ganzen hebben en ze schade veroorzaken. Bijvoorbeeld rondom Schiphol. Daarom wordt de jacht gestimuleerd.

 

Helaas is ganzenvlees hier niet populair. Zonde, want het is oerlekker, biologisch en eerlijk vlees. Vleziger dan kalkoen, met een echte wildsmaak. 

 

Denk aan gestoofde of gekonfijte ganzenbout, of ganzenfilet in marinades. Of deze klassieke wijn spijs combinatie: een hele gebraden gans uit de oven, met appel. 

  • Een droge spätlese Riesling is de beste match bij een appel- of pruimenvulling. Die snijdt dwars door het vet en geeft een subtiel vleugje zoetheid. 
  • Pinot Noir is heerlijk als je rode kool, zoete aardappelen of andere rijke groenten serveert. 
  • Barolo en Barbaresco hebben beide de structuur en zuurgraad om goed om te gaan met de rijke smaak van het vlees. Ik zou er echter geen rode kool bij serveren.

45. Garnalen

Romigere gerechten, zoals wraps met avocado en garnalen, romige pasta met garnalen, of garnalen risotto zijn fenomenaal in combinatie met Chardonnay. Zowel Chablis als Macon bieden een mooie balans tussen zwoele rondingen en scherpe zuurtjes.  

 

Bij een Hollandse garnalencocktail met sherrytomaat is een Sauvignon Blanc uit de Loire, bijvoorbeeld Sancerre, een perfecte combi met zijn grassige, frisgroene zuren. 

46. Geitenkaas

Nog zo’n klassieker: Sauvignon Blanc met Crottin de Chavignol, een geitenkaas uit de Loire-vallei, Frankrijk. Heerlijk met verschillende Franse top Sauvignons, zoals Touraine, Sancerre en Pouilly-Fumé. 

 

Een Griekse salade met veel tomaat, en feta (geiten- en schapenmelk) is ook een fantastische combinatie met SB, maar hierin is de tomaat wel de doorslaggevende factor. 

 

Standaard geitenkaas is ook erg lekker met.. Malbec! Geitenkaas wordt vaak geserveerd met jam, toch? Dit is een beetje hetzelfde, maar dan beter!

47. Gerookte zalm

  • Chenin Blanc uit de Loire, bijvoorbeeld Vouvray, is een meesterlijke combi met het machtige van de gerookte zalm. De zwoele rondheid en frisse zuren van deze wijnen laten de zalm nog sappiger smaken. 
  • Citrusachtige wijnen met veel zuren combineren als een kneepje citroen. Een Sauvignon Blanc uit Frankrijk of Nieuw-Zeeland of een Oostenrijkse Gruner Veltliner. 
  • Serveer je de zalm op geroosterd brood? Dan is een op hout gerijpte Semillon-Sauvignon Blanc blend ook prachtig. 

Zie ook Graved Lax.

48. Gevulde eieren

Welke wijn bij gevulde eieren? Elke keer verwonder ik me weer over deze vraag. Eieren en wijn zijn niet de beste combi. Als jij bij gevulde eieren toch een wijn wilt serveren, zou ik voor een Pinot Blanc gaan, uit de Elzas. 

 

Ps. Nu we het toch over eieren hebben: Mocht je bij het ontbijt wijn willen serveren zou ik toch voor een Champagne gaan… 

49. Goulash

De paprika en paprikapoeder gaan fantastisch samen met Carménère, die ook iets van paprika en rode peper heeft. Ook Cabernet Sauvignon en Merlot, de broer en zus van Carménère, hebben deze eigenschap. Het aroma in deze wijnen varieert van groene paprika uit koude klimaten, naar rode paprika uit warme klimaten.

 

Een Portugese Dão combineert ook goed. 

50. Graved Lax

Welke wijn bij graved lax

Er is maar één wijn die zo mooi harmonieus combineert met het vette van de zalm, de dille en het zoete van de mosterddressing.

 

Een net niet droge Gewürztraminer is de perfecte combi.

 

51. Gyros

Vettig, aan een grote spies gegrild varkensvlees, (of kip), met veel kruiden en een berg tzatziki.

 

Dat vraagt om een wijn met zuren die heerlijk door het vlees snijdt, en die past bij de kruiden van het vlees en de tzatziki. DE wijn spijs combinatie is een mooie Assyrtiko, ook uit Griekenland. 

 

Geen tzatziki, en meer trek in rood? Dan past een Syrah met zijn kruidigheid. Kies er een uit een koel klimaat, zoals Frankrijk, anders overpowert de wijn je maaltijd. Balans zoeken in je wijn is de sleutel.  

52. Hapjes

Welke wijn bij hapjes

Een ideale wijn bij hapjes of de borrel is een alleskunner, moet iedereen te vriend houden en tegelijkertijd wat te melden hebben. Een wijn die bij verschillende hapjes past, die vaak qua smaak ook nog flink uiteen lopen, is toegankelijk, iets hoger in zuren en heeft toch wat body om op te kunnen tegen al die smaken. 

  • Qua wit: een Torrontès, Verdejo of Chenin Blanc
  • Qua rood: een simpele en fruitige Pinot Noir, Bobal of Cinsault
  • Qua mousserende wijn past alles: neem bijvoorbeeld een lekkere Cava, de bubbels zullen je smaak neutraliseren. Op naar het volgende hapje!

 Welke wijn bij deze specifieke hapjes: 

  • Bitterballen, met hun krokante laagje gaan goed met bubbels of een wijn hoog in zuren. Liever rood? Ga dan voor een houtgerijpte Australische, Shiraz-Grenache blend. De ragout is zacht, zoet en bevat geen hompen vlees, dus liever geen stevige tannines. Die zijn normaal wel aanwezig in Shiraz, maar zijn dan lekker rond door het warme klimaat en de rijping. De kruidigheid van deze blend en de houtrijping accentueren het krokante laagje. 
  • Saucijzenbroodjes, zijn lekker bij een smeuïge, rijke Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc, of een warme Pinot Noir, bijvoorbeeld uit Nieuw-Zeeland of Californië. 
  • Zalm in bladerdeeg, heerlijk met een licht houtgerijpte Chardonnay. 
  • Spiesje met Mozzarella, pesto tomaat en basilicum: een verfrissende witte met een groene toets: Vermentino. 
  • Wraps met zalm zijn lekker met Chenin Blanc, met avocado en garnalen zijn ze lekker met Chardonnay. 

Zie ook

CharcuterieGarnalen, Gerookte ZalmGevulde EierenKaasNacho'sPateTapa’s

53. Harissa

Een pittige smaakmaker op basis van rode peper, paprika en komijn, vaak gebruikt als rub voor kip, kwartel en vis. Vooral als er ook rozenblaadjes in deze vurige chilipasta verwerkt zitten, combineert hij heerlijk met een rozige Pinot Gris. Een ijskoude, net niet droge rosé heeft hetzelfde kalmerende effect. 

 

Als je harissa gebruikt bij de barbecue, bijvoorbeeld met lam, dan kun je het vuur nog wat verder opstoken met een Portugese blend. 

54. Hert

Een geduldig pruttelende, kruidige hertenstoof vol krachtige aroma’s vraagt om stevige jongens. 

  • Een Syrah uit de Noordelijke Rhône of Australische Shiraz voor nog wat meer oemf.
  • Een stoere Portugese Touriga Nacional.
  • Een kruidige Carignan met houtrijping.
Welke wijn bij hert

Bij hertenbiefstuk- of entrecote passen soepelere, fruitigere wijnen.

  • Rood gebakken, helemaal in combinatie met rode kool en jus – Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland
  • Rose gebakken, gaat goed samen met de herfstige fruitaroma’s van een jonge Châteauneuf-du-Pape of andere Grenache uit de Rhône. 
  • Hertenbiefstuk- of entrecote met veel paddenstoelen is heerlijk met Duitse Spätburgunder, Bourgogne Pinot Noir of houtgerijpte Barbera en Montepulciano d’Abruzzo. 

55.IJs

Elke zoete wijn kan bij elke soort ijs, zolang de smaken van wijn en ijs elkaar maar aanvullen. 

  • Sinaasappelijs met gegrilde ananas en Tokaji Aszu.
  • Chocolade ijs met verse rode vruchten en Brachetto d’Acqui.
  • Karamel zeezout ijs met Pedro Ximinez.
  • Vanille roomijs met noten en gewelde rozijnen in Tawny Port  en… diezelfde Tawny Port.
  • Of: Schenk een scheut Pedro Ximinez over een paar bollen vanille ijs in een sorbetglas: verrukkelijk!

56. Inktvis 🦑

  • Op z’n simpelst gegrild met knoflookolie en besprenkeld met citroen is inktvis het lekkerst met een Albariño. Maar, eigenlijk is dit gerecht lekker met elke frisse rosé en jonge witte wijn zonder houtrijping. 
  • Inktvisringen, geen calamares, hooguit door een licht beslag gehaald vragen om een droge witte met flink wat zuur, en misschien een bubbel om het vetlaagje te breken: Cava. 
  • Gegrild met limoen en peper is Riesling je beste vriend. 

Zie ook Calamares

57. Kaas

Van kaas en wijn wordt ik helemaal enthousiast. Jij toch ook? Toch past niet alle kaas bij wijn. Zodra je wat sterkere kazen wilt serveren, vaag je de delicate aroma’s van kostbare, geduldig geouderde wijn compleet weg. Geen dure flessen opentrekken dus. Maar wat dan wel? 

  • Mozzarella met een donkerdere rosé
  • Burrata met Soave
  • Brie met Prosecco
  • Camembert met Crémant
  • Comté met Bordeaux
  • Crottin de Chavignol met Sancerre
  • ‘Standaard’ geitenkaas met Malbec
  • Brokkelige Parmezaan met Amarone
  • Mont d’or en Savagnin
  • Munster met Gewürztraminer
  • Blauwe schimmelkaas met Riesling Kabinett of Port

Over kaas en wijn kan ik hele pagina’s volschrijven, en dat heb ik ook gedaan! Voor alle lekkerbekken: 6 tips voor kaas en wijn combinaties.

58. Kaasfondue

Welke wijn bij kaasfondue

Zó lekker. Een pot pruttelende gesmolten gruyère, emmentaler, of mix van kazen. Op smaak gebracht met een sjalotje, wat knoflook en witte wijn. Echt een guilty pleasure.

 

Mijn favoriete wijn bij dit goddelijke goedje? Een Riesling. Andere heerlijke opties: Oostenrijkse Grüner Veltliner of een grassige Sauvignon Blanc, bijvoorbeeld uit de Loire.

 

59. Kaasplankje

 One wine to rule them all. Als je één wijn wilt schenken bij je kaasplankje, welke wijn kies je dan? Een witte wijn is eigenlijk altijd beter dan rood, kies een wulpse wijn met flink wat fruitigheid. Zoete witte wijnen zoals een off-dry Riesling of een versterkte wijn fungeren net als vruchten en noten als een fijne combinatie. 

 

Ga je toch voor rood? (Ik snap het) Kies dan een Pinot Noir. 

60. Kabeljauw

Een vis met een stevige structuur en zacht vlees doet het goed met een mediumvolle wijn met lichte zuren, zoals Chablis, witte Macon, witte Rioja, witte Douro. Of Grüner Veltliner, als de vis bereidt is met veel groene kruiden.

 

Bacalao al pil-pil, een romige Baskische specialiteit, vaak geserveerd met rode paprika, is heerlijk met een Crianza. 

61. Kalfsvlees

Medium volle wijnen met een zuurtje doen het goed bij kalfsvlees, helemaal in combinatie met romige sauzen. Denk aan Nebbiolo, of Barbera. Het aardse van een Rioja en Brunello, of het lichte en aardse gecombineerd in een Pinot Noir doen het ook goed. 

  • Kalfsoester: In boter gebakken kalfsoester gaat beter bij vollere Gavi of Chablis.
  • Kalfswang: De wang is één bonk spier. Wat wil je ook met al dat herkauwen? Een paar uurtjes stoven op lage temperaturen geeft echter een heel rijk, zacht gerecht. Een feestje met Valpolicella of Dolcetto.
  • Kalfsschenkel: de Milanese klassieker, is hemel op aarde met Barolo.

Zie ook OssobuccoVitello Tonato en Wiener Schnitzel

62. Kalkoen

Een fruitige wijn gaat goed samen met de licht droge kalkoen. Kies een:

  • Dolcetto
  • Beaujolais
  • Pinot Noir
  • Jonge Garnacha

Liever wit? Het zachte aroma van Pinot Gris doet het vlees boterzacht smaken.

63. Kebab

Lekker aankliederen met knoflooksaus, sla en pitabroodjes. Kipkebab vraagt om een simpele witte, lamskebab vraagt om wat donkerdere rosé of een stevigere rode, bijvoorbeeld Touriga Nacional. 

64. Kip

Geen veelzijdiger stukje vlees! Je kunt er alle kanten mee op. Ter inspiratie: 

Welke wijn bij kip
  • Gebraden kip, uit de oven met veel boter – een houtgerijpte Chardonnay.
  • Kippenlevertjes – Sangiovese, bijvoorbeeld een jonge Chianti met niet teveel houtrijping. Deze wijn heeft voldoende zuur en iets aards dat mooi combineert met de levertjes. 
  • Roti – Heerlijk! Spicy en toch zacht. Dit eet ik graag met een frisse Riesling of een sprankelende Bardolino.
  • Gegrilde kipfilet – Nieuwe wereld Sauvignon Blanc.
  • Gestoofde kip met veel knoflook, tijm en groente – een Franse klassieker. Lekker met een lichte witte wijn van Marsanne, Roussane, Viognier of Grenache Blanc. Een Rhône wijntje is perfect. 

Zie ook Coq au Vin

65. Konijn

Heerlijk met fruitige en lichte wijnen als Gamay, Cabernet Franc, Pinot Noir en Sangiovese! Een herfstige Chianti maakt een vrolijk paar. 

66. Krab

Een cold climate Chardonnay, een frisse Albariño of Riesling zijn de perfecte wijnen bij krab. 

67. Kreeft

Een niet al te zware, houtgerijpte Chardonnay is hemels bij kreeft. Ga bijvoorbeeld voor… Chablis of Champagne!

68. Kwartel

Licht gekruid, met niet veel meer dan alleen peper en zout, en met delicate bijgerechten is een Pinot Noir heerlijk. Ga je voor stevigere kruiden, dan past ook een stevigere wijn: Een Brunello of Nebbiolo. 

69. Lam

Alsof ze voor elkaar gemaakt zijn: Cabernet Sauvignon, de klassieke wijn spijs combinatie bij lamsvlees. Naast die klassieker past lamsvlees eigenlijk bij verschillende rode wijnen, zolang ze maar stoer zijn en ruggengraat hebben. Welke wijn het best past, hangt af van de bereidingswijze:

  • Lam gemarineerd met citroen, verse groene kruiden, kappertjes en olijven is heerlijke met wit: probeer een Assyrtiko uit Griekenland. 
  • Als je je lamsvlees met knoflook, tijm en rozemarijn serveert, pak dan een fles Chianti Classico. 
  • Lamsbouten met couscous en rozijnen is heerlijk met een Rioja Reserva, een pittige couscous is weer heerlijk met Cabernet Sauvignon of Pinot Noir. 
  • Lamsrack – van de barbecue, met een rub van groene kruiden, chilipepers of gekruide marinades vraagt om een stevigere wijn, een Shiraz uit Australië. 
  • Lamsrack - uit de oven met een korst van groene kruiden is weer heerlijk met een lekkere Cabernet Sauvignon, of een Carmenère, die gaat heerlijk bij de groene kruiden.  
  • Langzaam geroosterde lamsschouder - Een vetter, smaakvoller gerecht. Een pittige Rhône of een Ribera del Duero is hier heerlijk bij.
  • Zuiglam – een delicatesse die vraagt om een verfijndere wijn met al wat jaren houtrijping. Ga voor een top Bourgogne, Bordeaux of Rioja. 

70. Lasagna

De meeste van ons kennen lasagne als dat pastagerecht in laagjes met Bolognesesaus. Deze pastasaus van gehakt en tomaat is heerlijk bij een droge, rode Lambrusco, Barbera of een Chianti.

 

Maar er zijn talloze lokale variaties. Bij twijfel: Sangiovese is vaak een goede keus (ook bij vega opties). Laat je in alle andere gevallen leiden door de vulling, zoals PaddenstoelenTruffels...

 

71. Lever

‘I ate his liver with some fava beans and a nice Chianti’. Jahaa, die Hannibal was zo gek nog niet, Chianti is namelijk een hele mooie combinatie met lever!

 

Kippenlevertjes gaan goed met elke Sangiovese, (de druif voor Chianti) kalfslever met Barbera, Beaujolais, Chianti of Valpolicella Ripasso. 


72. Limoen

Bij gerechten met veel limoen drink je wijn die ook hoog in zuren is. De wijn en spijs combinatie: Riesling, die heeft zowel de zuren als aroma’s van limoen. 

73. Macaroni met kaas

Gerechten met veel gesmolten kaas combineer je met witte wijn met flink wat zuur. Ga voor een Gavi, of Friscati. 

 

74. Makreel

Kies bij deze vette vis een wijn die aanvoelt als een frisse bries, een rode Gamay of witte Vinho Verde. 

75. Mezze

Bij zo’n tafel vol eten, waarvan de Midden-Oosterse geuren je tegemoet komen, past een robuuste rode:

  • Sangiovese is qua zuren en fruitigheid een goede match
  • Rode wijnen uit Griekenland, Libanon en Marokko
  • Steviger rood uit Portugal, een lekkere Dão

Donkere, fruitige rosé past ook. 

76. Mexicaans

Mexicaans! Lekker hoor :) Bij een enchillada met kip zit je altijd goed met een Chenin Blanc. Bij andere enchillada's passen simpele en fruitige rode wijnen zoals Merlot zonder houtrijping, het liefst uit een warm oord. Of een Spaanse Monastrell of Garnacha zonder houtrijping. 

 

Deze wijnen doen het ook goed bij Fajitas, al is Carménère ook echt beste vriendjes met deze smakelijke maistortilla met kip of rund,  knapperige paprika, salsa, zure room en guacamole. 

 

Nacho's gaan goed met wijnen die fris, strak en knapperig in zuren zijn. Heb je ook een tomaten-groene chili salsa? Dan is de Spaanse Albariño perfect. Andere goede opties: Sauvignon Blanc en droge Riesling. 

77. Mosselen

Welke wijn bij moselen

Een klassieke mosselpan: mosselen, prei, uien, paar takjes bladselderij, laurierblaadjes en een glas droge witte wijn. Fantastisch, kan je de rest van de wijn mooi tijdens het koken of bij het diner opdrinken. Zo’n pruttelend pannetje is heerlijk met een Muscadet Sèvre et Maine. 

 

78. Moussaka

Laagjes lamsgehakt, bechamelsaus en aubergine, lekker bij Griekse Agiorgitiko, Chileense Carménère of Zuid-Afrikaanse Pinotage. 

 

79. Nasi (Goreng)

Droge Riesling, Vin Gris rosé of een lichte rode, zoals een Beaujolais. 

80. Octopus🐙

Pulpo a la Galega, een Spaanse delicatesse van in plakjes gesneden octopus is heerlijk met Albariño. 

81. Oesters

Decadente, zilte oesters met een hemelse romigheid. Kies de verkeerde wijn, en die zal alle delicate smaken overschreeuwen, of erger nog, naar metaal smaken! Maar met deze wijnen zit je gegarandeerd goed:

  • Muscadet, eventueel Sur Lie.
  • Chablis, ook wel oesterwater genoemd.
  • Picpoul de Pinet, vol van smaak met een heerlijke limoenige toets.
  • Vinho Verde, de beste keus bij Oostkust oesters uit bv Wallace Bay, Nova Scotia. De iets zoetere smaken komen mooi naar voren door de knapperige zuren van Vinho Verde. De andere wijnen zijn dan iets te flauw. 
  • Sancerre, zeker de beste keus als je je oesters eet met een gesnipperd sjalotje en rode wijnazijn.
  • Mousserende wijnen, de bubbels en het zilte karakter van oesters passen goed bij elkaar.

82. Ossobucco

Gestoofde kalfsschenkel, een klassieker uit Milaan. 

  • Barolo, uit Piemonte, Italië is rijk en vol, met een sterke zuurgraad en tannines. Perfect voor Ossobuco! 
  • Andere rode wijnen uit diezelfde regio: Nebbiolo, Barbera en Dolcetta zijn ook heerlijk. 
  • Ook Brunello, een Toscaanse volle wijn, past uitstekend bij Osso Bucco.
  • Californische wijnen, zoals grotere en gedurfdere Zinfandel en Pinot Noir.

Liever wit? Kies dan een mooie volle Rhône. 

83. Paddenstoelen

Welke wijn bij paddenstoelen

Geurige, aardse wijnen zijn een goede keuze bij deze vlezige groente. Pinot Noir is geknipt voor elk paddenstoelengerecht en kan altijd. Verder: 

  • Cantharellen en eekhoorntjesbrood zijn krachtiger, en smaken heerlijk met Barolo of Barbaresco en Sangiovese.
  • Gemengde paddenstoelen, of de aardsere champignon (ook kastanje) combineren goed met herfstige wijnen. Pinot Noir kan, maar een Mencia, Portugese Dão of Spaanse Rioja zijn ook heerlijk. 
  • Sommige witte wijnen doen het nog beter, zij versterken het umami component. Ga voor een volle houtgerijpte Chardonnay, witte Rioja of Australische Semillon-Sauvignon blend. 

84. Paella

  • Met kip, vis en zeevruchten: Albariño of witte Rioja.
  • Met chorizo en varkensvlees: Rioja of Ribeire del Duero. Eigenlijk kan elke Tempranillo hier prima bij. 

85. Paling

Gerookte paling welteverstaan. Onze eigen Nederlandse delicatesse is heerlijk met een droge witte Grenache, of een Moezel Riesling met én wat zuren én een licht zoetje. 

 

86. Parelhoen

Parelhoen heeft net een wat wildere smaak dan kip. Een goede wijn bij dit stukje vlees is een lichte Pinot Noir of Beaujolais. Liever wit, of serveer je er zuurkool bij? Ga dan voor een Pinot Gris uit de Alsace of een Duitse Riesling. 

87. Pasta's

Zoveel pasta’s, zoveel smaken, zoveel wijnen. Als vuistregel: Italiaans rood bij sauzen met tomaat, Italiaans wit bij ‘witte’ sauzen. Een paar hints: 

  • Pasta Vongole met venusschelpen: Muscadet, Picpoul de Pinet of Verdicchio. 
  • Cacio e pepe: spaghetti, peperkorrels en pecorino, heerlijk met Frascati.
  • Bolognese: Chianti. 
  • Carbonara: Soave.
  • Macaroni met kaas: Gavi of Friscati. 
  • Pesto: Vermentino.
  • Truffels: Nebbiolo.

88. Paté

Past eigenlijk bij heel veel rode tafelwijnen, kies een niet te wilde uit Spanje, Portugal, Italië of Frankrijk. 

89. Pesto

Vermentino is een perfecte match.

90. Picanha

Welke wijn bij picanha

Een mals stuk staartstuk van de barbecue is fantastisch met Argentijnse Malbec. Bordeaux blends, houtgerijpte Tempranillo en Priorat wijnen en Cabernet Sauvignon doen het ook goed. Veel peperkorrels als rub? Kies dan een Shiraz. 

 

91. Pizza

Don’t worry, be happy: drink erbij wat je wilt. Als het kan een rode Italiaanse. 1 uitzondering: bij pizza’s met ansjovis en olijven is een rode wijn met veel zuur een uitkomst: Valpolicella. 

92. Pompen en Kalebas

Geroosterd, gekruid of gegrild. Verwerkt tot een spicy pompoensoep. Wat je ook doet met deze warme herfst groente, pak een volle, hartige wijn. Ga voor warmte: volle houtgerijpte Chardonnay of volle rode wijnen, zoals een Merlot, die volop zon heeft gehad in de Nieuwe Wereld landen. Sangiovese benadrukt het hartige karakter. 

 

93. Pulled Pork

Griekse Xinomavro, Californische Zinfandel en Chileense Pinot Noir passen perfect bij pulled pork met barbecuesaus. 

 

Zie ook Buikspek

 

94. Ravioli

Een Ravioli met spinazie en ricotta is heerlijk met een Gavi, Vermentino of Soave. 

 

Voor andere sauzen, zie Pasta’s

. 

95. Rendang

Een vol, krachtig gerecht met meerdere smaaklagen door de kruiden en het urenlange pruttelen. De juiste wijn voor dit Indonesische stoofvleesgerecht is daarom ook een krachtpatser: ga voor warmte met een Australische rode wijn als Cabernet Sauvignon or Merlot, of ga voor contrasterend met een Chileense of Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc. 

96. Risotto

Welke wijn bij risotto
  • Klassieke risotto: Sjalot, kippenbouillon en saffraan: Barbera
  • Risotto met asperges – Oostenrijkse Gruner Veltliner
  • Risotto met inktvisinkt: Soave
  • Paddenstoelenrisotto: Houtgerijpte Chardonnay, witte Rioja of Australische Semillon-Sauvignon
  • Truffelrisotto: Nebbiolo
  • Risotto met lentegroente en veel tomaat: Loire Sauvignon Blanc.
  • Risotto met zeevruchten: Muscadet, Trebbiano of Pinot Grigio. 

97. Rundvlees 🥩 

Pinot Noir is de klassieke go-to wijn bij rundvlees, maar een Nebbiolo of Bordeaux smaakt ook zalig bij biefstuk. Over het algemeen geldt: hoe vetter het vlees, hoe meer zuren in de wijn. 

  • Jonge Bordeaux of een iets oudere Chianti bij biefstuk met nog veel rood vlees.
  • Doorbakken biefstuk: Sappigere wijnen zoals Cabernet Sauvignon-Merlot blends uit warme klimaten.
  • Ossenhaas: Pinot Noir. Bij gebraden ossenhaas met tijm en rozemarijn eerder een Argentijnse Malbec. 
  • Ribeye: Oudere Bordeaux, Brunello di Montalcino of een aardse Rhône. 
  • Entrecote: Cabernet Sauvignon.

Zie ook Barbecue, Burgers, Carpaccio, EntrecoteSteak Tartaar, Stoofvlees, Stoofvlees met bier, Picanha, Stroganoff, Tournedos, Kalfsvlees

 

98. Sardientjes 

Sardientjes a la Plancha, lekker Spaans en super makkelijk om zelf te maken. Heerlijk met een diepgekleurde Spaanse rosé of Albariño. Hartigere gerechten met tomaat, basilicum, kappertjes en olijven kunnen ook prima met rood: bijvoorbeeld een Ribeira del Duero, Portugese Dão of Sangiovese. 

 

99. Saté

Een lastige, want een biertje zou eigenlijk prima smaken. Een lekker gemarineerd stukje vlees, en de saus weg laten naast een fijne wijn. Marineer de stukjes kip, rund, varken of gamba en grill ze lekker af. Kies de wijn bij de hoofdsmaakmaker: of het vlees, of de kruiden. 

 

Ga je voor de pindasaus? Zo'n stevige smaakmaker vraagt om een stevige combinatie. Breek het vet door hem te combineren met bitter of zoet; kies een fruitige rosé, een stevige kruidige Shiraz of een zoetere witte: Gewürztraminer. 

 

100. Slakken

Slakken, of escargots, in een knoflook en botersaus. Lekker met Chardonnay. Neem bijvoorbeeld een Chablis, met toch een zuurtje om tegenwicht te bieden aan het vet, of een lichte Pinot Noir als je meer in bent voor rood. 

 

101. Stoofperen

Stoofperen kun je met praktisch elke soort wijn maken, de specerijen van kaneel, kruidnagel en steranijs bepalen de smaak. Met een witte wijn krijg je fruitigere peertjes, steviger rood geeft meer smaak en een mooie dieprode kleur, versterkte wijnen geven zoetere tonen aan de peertjes. 

 

Drink er de wijn bij die je ook gebruikt hebt om de stoofperen te maken.

 

102. Steak tartaar

Een bolletje rauw rundvlees, met een eidooier, kappertjes, sjalotjes en kruiden is heerlijk met een Beaujolais. Iets te vieren? Een vrolijke Spumante is ook fantastisch.  

Welke wijn bij Stilton

103. Stilton

De klassieke combinatie bij deze blauw dooraderde kaas is Port. Oloroso Sherry geeft ook een hartverwarmende combi. Liever een witte wijn? Ga dan voor een zoetere Riesling. Als nagerecht in combinatie met een Tokaji Aszu ook heerlijk. 

 

104. Stoofvlees

Ultraslow gegaard rundvlees, in een pruttelend pannetje op het vuur. Heerlijk. Eigenlijk kunnen alle rode wijnen erbij, gebruik een wijn die je zelf erg lekker vindt ook bij het bereiden van je vlees, en geniet daarna van datzelfde glas tijdens het koken en tijdens het diner. 

 

Oh ja: Welke wijn bij stoofvlees met bier? Die bier die je gebruikt hebt bij het bereiden dus, Duh! 

105. Stroganoff

Een goed gevuld rundvleesgerecht met veel groente, warm door het pruttelen en stekelig door de wodka. 

Zelf drink liever geen wodka bij mijn avondeten, en kies ik liever voor een warme, boerse Hongaarse Kékfrankos. Deze wijn verricht wonderen bij dit oorspronkelijke Russische vleesgerecht, vernoemd naar de familie Stroganov.

 

106. Sushi

Vaak wil je voor verschillende soorten sushi, 1 soort wijn. Goede opties die bij verschillende soorten passen zijn niet te uitgesproken, maar hebben wel een lekker zuurtje. 

  • Pinot Blanc uit Duitsland - zachte wijn, neutraal bij de sushi.
  • Pinot Gris – floraler en zachter, maar combineert goed met de zoete rijst.
  • Albariño – licht, friszuur en met een vleugje zeebries.
  • Oostenrijkse Gruner Veltliner – het mineralige neutraliseert je smaakpapillen. 
  • Franse Sauvignon Blanc uit de Loire – geeft een heerlijke frisse toets. 

Bij sahsimi zou ik gaan voor een Gruner Veltliner of een mousserende wijn. 

 

107. Tajine

Pittig, lichtzoet van het fruit en gekruid eten. Een witte Viognier is erg lekker, of als je gerecht meer vlees bevat ga je voor een houtgerijpte stevige wijn. Een Gran Reserva Rioja is zacht en biedt genoeg structuur. 

 

108. Tandoori

In een tandoor blijven de smaken van het vlees of vis mooi behouden, ten opzichte van bijvoorbeeld curry’s waar de sauzen het gehele gerecht overnemen. 

  • Vis tandoori is lekker met een vrolijke Moscatel.
  • Kip tandoori is heerlijk met een houtgerijpte Chardonnay.
  • Gamba’s uit de tandoor zijn erg lekker met Gewürztraminer.
  • Lamstandoori heeft genoeg bite voor een soepele, fruitige Pinot Noir. Kies een betaalbare. 

Welke wijn bij tapas

109. Tapa's

Sherry, fantastisch met de verschillende smaken van tapa’s. Ja, ik weet het: we zijn er hier in Nederland niet zo dol op: toch gewoon een keer proberen! Kies een Manzanillo of Fino. 

 

Bubbels neutraliseren je smaak tussen de happen door, een Cava is daarom een mooie keuze.

 

Er is zoveel te proeven dat er niet een specifieke wijn uitrolt die bij tapa’s past, dus kies een lokale rode of witte Spaanse waar je trek in hebt. Of bij één van je losse tapa's. 

 

Zie ook Aioli, Ansjovisfilets, ArtisjokkenBacalao, Boquerones, Calamares, Chorizo, Gamba, Hapjes, Inktvis, Kaas, Octopus, Paella, Sardientjes, Slakken

 

110. Tomaten

Tomaten hebben verrassend veel zuren. Een wijn met weinig aciditeit smaakt dan al snel slap. Combineer ze daarom met wijnen met een zuurtje. De groene aroma’s van Sauvignon Blanc passen perfect bij (rauwe) tomaten. 

 

Ook in warmere gerechten met veel tomaat kies je een wijn met een hogere zuurgraad, denk aan een Valpolicella. 

 

111. Tong

Delicaat, in boter gebakken vis past goed bij delicaat, op hout gerijpte witte wijn, zoals een witte Bourgogne.

 

112. Tonijn

Licht aangeschroeid smaakt dit stevige visje lekker met een licht gekoelde jonge wijn. Een Pinot Noir, Valpolicella of Bardolino. Met een peperkorstje past een Syrah uit een koel klimaat beter. 

 

113. Tournedos

Tournedos smaakt goed met zo’n beetje elke rode wijn, maar welke smaakt nu het best? Zelf neig ik naar lichte rode Loire wijnen als Chinon en Saumur, of steviger Bordeaux rood. 

 

114. Truffels

Truffels & de koning der wijnen Barolo zijn een gouden duo. Er zijn talloze gastronomen die verschillende wijnen aanbieden van Champagne tot en met Pomerol, vaak nog prijziger dan ‘gewoon’ een goede Barolo. Maar voor mij is er maar één optie: Nebbiolo wijnen zijn altijd subliem bij truffels.

 

115. Uiensoep

Viognier: Waarschijnlijk de beste wijn om de soep mee te maken, en daarnaast ook te drinken. Deze wijn zal de gekarameliseerde zoetheid van de uien complimenteren, en is licht floraal wat subliem smaakt bij de kaas en knoflook. 

116. Varken

Welke wijn bij varkensvlees

Varken is gelukkig met wit en rood. Een witte wijn in contrast met het vette randje van varken kan je gerecht zelfs nog malser en sappiger laten smaken. 

  • Karbonade – Riesling, Chenin Blanc of houtgerijpte Chardonnay.
  • Varkensrollade – Viognier, witte Rhône.
  • Speenvarken – geroosterd speenvarken is mals en sappig, daar mag best wat serieuze tannine tegenover staan. Een Rioja Crianza is een fantastische combinatie. 
  • Slow roasted varkensschouder – Zuid-Afrikaanse Syrah of Pinotage. 
  • Buikspek – Viognier of Carmenere.
  • Varkensvlees met gekarameliseerde appels (of appelmoes) – met Riesling Auslese.

Zie ook Buikspek

117. Vis

Welke wijn bij vis

Rode wijn bij vis, kan dat? Ja, natuurlijk! Maar net zoals bij andere gerechten, houd je rekening met de structuur, bereidingswijze en kruiden. Een paar voorbeelden:

  • Groene, frisse smaken of gefrituurde vis is lekker met een frisse wijn, een Muscadet, Verdejo, Vinho Verde of Albariño.
  • In boter gebakken, zachtromige vis als kabeljauw en tong gaan goed met een houtgerijpte Chenin Blanc of Chardonnay. 
  • Vette vis als sardientjes, forel, zalm en tonijn lenen zich vaak beter voor rode wijn. Welke, dat hangt af van de bereiding.
  • Rijke visgerechten vragen om stevig rood. Bacalao al pil-pil is zalig met Tempranillo Crianza en visstoof met tomatensaus, een Portugese specialiteit, vraagt om een stevige Dão.

Zie ook

AnsjovisfiletsBoqueronesDoradeForelGerookte ZalmGraved LaxKabeljauwMakreelPaling, Sardientjes, Tong, Tonijn, Zalm, Zeebaars, Zeeduivel en Zwaardvis

118. Vitello tonato

Een bijzonder gerecht dat heerlijk smaakt met witte wijn als Vermentino en Verdicchio, Provençaalse rosé wijnen of, misschien wel het lekkerst: een gekoelde Valpolicella. 

 

119. Wiener schnitzel

Kalfsoester in een krokant gebakken paneerlaagje, heerlijk met Gruner Veltliner of droge Riesling. 

 

120. Witte chocolade

Bij witte chocolade is een witte Grenache = een lichtzoete rosé, het liefst uit Californië, echt zalig.

 

121. Zalm 

Zalm is een vlezige vis, en past zowel bij vollere zwoele witte wijnen als bij rode wijnen. Chradonnay en Pinot Noir zijn voor de hand liggende keuzes. 

  • Gepocheerde zalm met hollandaisesaus: Chardonnay, zowel de frissere als volle zwoelere varianten.
  • Gegrilde zalm met een krokant jasje: Pinot Noir, Bierzo of Gamay.
  • Zalmtartaar Chenin Blanc, Pinot Gris of Vouvray.

Zie ook Gerookte Zalm en Graved Lax

 

122. Zeebaars

Simpel bereidt is zeebaars heerlijk met Weissburgunder of witte Rhône wijnen. Zeebaars met limoen en gember vraagt om een frisse Riesling. Serveer je hem met trostomaatjes dan smaakt een Sauvignon Blanc ook erg lekker. 

 

123. Zeeduivel

Qua stevigheid een van de vlezigste vissen. Erg lekker met Albariño of een witte Rioja met houtrijping. Serveer je hem met rijst, safraan, tomaat en artisjok, zoals in Spanje, dan is een rode Rioja of Ribeira del Duero genieten. 

124. Zuurkool

Welke wijn bij zuurkool

Wijn bij zuurkool? Jazeker! Onze Oosterburen weten daar wel raad mee. Zuurkool is sterk van smaak, en zuur (die zag je niet aankomen, he?).

 

Hier past een intens smakende, fruitige en zure wijn bij, die overeind blijft naast de zuurkool. Dus of je ‘m nu serveert als schotel of met rookworst: zoetere wijn, zoals Riesling Spätlese, is je vriend. 

 

Serveer je gevogelte bij je zuurkool? Dan kan een Spätburgunder ook. 

125. Zwaardvis

Nog zo’n robuuste vis, vaak geserveerd met citroen-knoflooksaus. Heerlijk bij Sauvignon Blanc zonder houtrijping, of Assyrtikko met houtrijping. Serveer je hem als steak? Ga dan voor een jonge Garnacha. 


Kim Modder oprichter Wijn Wine Wein
LinkedIn logo

Geschreven door Kim, oprichter van Wijn Wine Wein. 

 

En heb je een mooie wijn kunnen vinden bij jouw gerecht? Laat me weten wat je er van vond :)

 

Stond jouw gerecht er niet tussen? Laat me weten voor welk gerecht je een wijn zoekt en ik denk met je mee. 


Lees tips

Zelf de beste wijn spijs combinaties maken
kaas en wijn combinaties
Meer over wijnsoorten en smaken

Reactie schrijven

Commentaren: 0