Verschil Pinot Grigio en Pinot Gris

Verschil Pinot Gris en Pinot Grigio Smaak

Verschil Pinot Gris en Pinot Grigio

Pinot Gris vs Pinot Grigio: dezelfde druif, een wereld van verschil qua wijnen en smaak.

  

Wat het verschil is tussen de Pinot Gris en Pinot Grigio druif en wijn? Let's find out!

 

Laten we eens kijken naar de 5 belangrijkste verschillen, waaronder de kenmerken, belangrijke wijnregio's en -stijlen en beste wijn spijs combinaties.

 

Oorsprong van de druif

De Pinot Gris druif komt oorspronkelijk uit de Franse Bourgogne en stamt af, net als Pinot Blanc, van de Pinot Noir. Je vindt de druif door heel Frankrijk, al is hij nergens zo groot als in de Franse Alsace. 

 

Keizer Karel IV, een groot fan van de druif, bracht de druif en wijn naar andere delen van het Roomse Rijk, waaronder Italië, waarvan hij koning was vanaf 1355. Daar werd de Pinot Gris Pinot Grigio.


De wijn bleek een enorm succes. Vanaf zijn nieuwe thuisbasis groeide de wijn uit tot één van s' werelds meest populaire witte wijnen.

 

In de Verenigde Staten is Pinot Grigio zelfs de 2e meest gedronken witte wijn, en 2e meest aangeplante witte druif. Daarnaast groeit hij veel in Australië en Duitsland, waar hij Grauburgunder genoemd wordt. 


Pinot Gris is de ster van Frankrijk, en Pinot Grigio de held van Italië. 


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Pinot Gris en Pinot Grigio niet hetzelfde

Hè? Maar deze wijnen werden toch gemaakt van dezelfde druif? Klopt. 

 

In theorie zijn Pinot Grigio en Pinot Gris wijnen hetzelfde, aangezien ze beide van dezelfde druif worden gemaakt. In de praktijk verwijzen ze echter naar twee verschillende wijnstijlen: de Italiaanse Pinot Grigio stijl en de Franse Pinot Gris stijl. 

 

Het verschil zit hem dus meer in de manier waarop de wijnen worden gemaakt. Het begint al in de wijngaard: de grond waar de druiven op groeien en hoe rijp de druiven worden geplukt.

Kenmerken Pinot Gris en Pinot Grigio

Pinot Gris vs Pinot Grigio kleur

Het meest opvallende aan de Pinot Gris druif is dat hij niet groen is, zoals andere 'witte' wijndruiven, maar een donkergrijze, bijna paarsblauwe tint heeft. 

 

De donkere kleur van de schil geeft wijnen die diep goudkleurig zijn, zelfs koperkleurig. Toch zie je dit vooral bij de rijpere varianten uit de Alsace. 

 

De Italiaanse varianten zijn vaak juist bijna kleurloos. Hoe kan dat? Nou, de schil is erg dun. Zonder schilweking geeft dat een bijna kleurloze wijn. (Ook bijna smakeloos overigens...)

 

De resulterende droge witte wijnen kunnen hoog in zuren zijn, of juist hoog in suikers en alcohol. Afhankelijk van hoe vroeg ze geplukt zijn, en hoe rijp de druiven waren tijdens de oogst. 

 

PS. Wijnmakers wereldwijd gebruiken de donkere Pinot Gris druif graag om oranje wijn te maken. 


De schillen van Pinot Gris zijn niet groen zoals andere witte druiven, maar hebben een donkergrijze tint, vandaar de naam.


Lees ook de losse wijnguides Pinot Gris en Pinot Grigio!

Alles over de Pinot Gris druif en wijn
Alles ober Pinot Grigio druif en wijn

--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

De 2 Stijlen

Kenmerken pinot grigio

Italiaanse Pinot Grigio

De Italianen kunnen 'hun' Pinot Grigio niet vroeg genoeg oogsten, en gaan voor een droge, frisse wijn met een iets hogere zuurgraad. Ze zijn licht van smaak en knapperig, met aroma's van peer, groene appel, amandel, en soms iets van perzik.

 

Dit zijn echte allemansvrienden, makkelijk te drinken, maar wel lekker pittig. Lekker in het zonnetje op het terras! Deze stijl is enorm populair bij wijnliefhebbers in de VS.

 

 

Pinot Grigio komt vooral uit Noord-Italië, de grootste regio's: Lombardije, Veneto, Friuli, Trentino en de Alto Adige. Met name die laatste staat bekend om zijn top kwaliteit Pinot Grigio. 

Pinot Gris kenmerken

Elzasser Pinot Gris

De Fransen laten hun druiven liever iets langer hangen, waardoor de wijnen meer geur en smaak ontwikkelen, met meer suikers en minder zuren. Franse Pinot Gris wijnen zijn over het algemeen echte smaakbommetjes. Droog, maar rijker, met meer geur en smaakbeleving. 

 

De meesten van deze smaakbommetjes zijn droog. Al heb je ook een kleine hoeveelheid zeer geliefde, zoete Pinot Gris uit de Elzas. Ze zijn niet bang van een beetje Vendage Tardive, vaak zelfs met een deel botrytis om zo licht zoete, tot zoete dessertwijnen te maken. 

 

Vendage Tardive  betekent late oogst, en verwijst naar wijnen van druiven die aan de wijnstok zijn gedroogd om zo een zoetere wijn te maken. Botrytis betekent edele rotting, en verwijst naar druiven die zijn aangetast door een uitdrogende schimmel, wat nog zoetere wijnen geeft.

Pinot Gris of Pinot Grigio: welke wijn kies je?

Beide heerlijke droge witte wijnen, en toch totaal verschillend. Ga je voor een lekkere zomerwijn op het terras? Of vraagt het moment om een complexere wijn?

 

Pinot Gris en Pinot Grigio wijn spijs combinaties

Ben je op zoek naar de ideale wijn spijs combinatie bij een gerecht?

 

Pinot Gris uit de Elzas, met z'n fruitigheid, rokerigheid en mooie structuur gaat goed samen met gerechten met een fruitig of rokerig element. Probeer eens:

  • Buikspek
  • Eend a l'orange, of
  • Flammkuchen

 

Het lichte en de verfrissende zuren van Pinot Grigio gaat perfect samen met vis en zeevruchten. Sprenkel er wat citroensap over en smullen maar. Daarnaast is deze fijne dorstlesser juist vanwege z'n groene tonen ideaal bij een heel scala aan groentes. 

Pinot Gris vs Pinot Grigio in een Notendop

  • Pinot Grigio is lichter van kleur, frisser en minder uitbundig van geur en smaak. 
  • Pinot Gris is donkerder van kleur, sterk aromatisch en rijk van smaak. 

Ook interessant

Meer over Pinot Gris
Verschil Chardonnay en Sauvignon Blanc
Alles over Pinot Grigio

Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, gecertificeerd wijnliefhebber, boekenwurm en reisgek. 

 

Mijn favoriet? Dat is toch wel Pinot Gris... Heerlijk!

 

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor mijn wijnupdate! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Veel wijnproefplezier :)

 

Groetjes Kim


--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag met wijn proeven, gewoon thuis.

 

Meer weten over het idee achter Wijn Wine Wein? Lees meer over mij en Wijn Wine Wein

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.