Silvaner of Sylvaner - Wijn Guide + Infographic

Wat is Silvaner Wijn Infographic

Silvaner Wijn - Een Duitse Verrassing

Wordt jij blij van geurige, frisse witte wijnen, die zacht, maar wel helemaal droog zijn? Dan is het hoog tijd om Silvaner te ontdekken! Deze druif combineert het prettig drinkbare van Pinot Blanc met het frisse van Riesling, en het kruidige van Gruner Veltliner. Spannend!

Smaakprofiel Silvaner

Silvaner is een zwaar ondergewaardeerde wijn. Deze wijnen heb je van fris groen en speels, explosief fruitig tot intens kruidig en complex. 

 

De lekkerste uit Franken hebben een gemiddelde zuurgraad, lijken wel een licht bubbeltje te hebben en zijn vol van smaak – met een onverwachte zachtheid.

 

Laat je verrassen door zomerse perzikaroma’s en subtiele tonen van kruiden en mineralen. Silvaner wordt wereldwijd, behalve in Duitsland, gespeld met een 'y'. De naam komt van het Latijnse woord Silva - bos of woud.


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Silvaner – liefde op het tweede gezicht?

Sylvaner hectare en aandeel per land
Op de achtergrond: Silvaner wijngaarden in Rheinhessen

Silvaner: een echt werkpaard, betrouwbaar en sterk. Lange tijd was deze druif het belangrijkste Duitse druivenras. In 1964 stond er nog 18.781 hectare, één op de twee wijnstokken was Silvaner.

 

En nu? Nu is daar nog maar 4.664 hectare van over. Hoe kan het dat deze druif zo gedaald is in populariteit? 

 

Nou, gek genoeg waren de wijnboeren het zat dat Silvaner op iedere grond een andere smaak gaf. Deze witte druivensoort is van zichzelf niet bijzonder aromatisch, maar geeft wel de invloeden van het terroir perfect weer. Vooral als de opbrengsten laag worden gehouden. (Minder druiven aan de stok = meer smaak per druif).

 

Maar Silvaner werd gezien als werkpaard, en die moest ‘gewoon’ leveren. De afgelopen jaren moest Silvaner daarom steeds vaker wijken voor Müller-Thurgau – dit heeft het aandeel van de druif in Duitsland tot 5% doen dalen. 

 

Maar, wie weet is het tij aan het keren. De vraag naar kwaliteitswijn stijgt, en we waarderen het nu juist wél als het terroir weerspiegelt in een wijn. De laatste jaren schittert Silvaner in topwijnen uit Franken, en ook is de druif sinds kort toegestaan in de ‘A.O.C. Alsace Grand Cru’...


In Franken wordt Silvaner nog steeds wel Österreicher genoemd. 


Waar komt Silvaner vandaan?

Onze druif is geboren in Oostenrijk, als kruising van Savagnin x Österreichisch-Weiß. Nu is hij daar bijna niet meer te vinden, en komt de meeste Silvaner wijn uit Duitsland.

Alsace

Silvaner uit Alsace

In de Alsace heb je één wijnhuis, Zotzenberg, die met de Silvanerdruif een ‘A.O.C. Alsace Grand Cru’ maakt. Eerst mochten alleen de 4 ‘edele druivenrassen’ uit de Franse Alsace dat keurmerk dragen: 

  • Riesling
  • Gewürztraminer
  • Muscat
  • Pinot Gris

Wijnmaker Albert Saltz begon toen een juridische strijd, vastberaden om aan te tonen dat deze bijzondere Sylvaner van de Zotzenberg ook de eretitel Grand Cru verdiende. In 2006 kreeg hij gelijk! Ondanks dit succes is Silvaner nog steeds de minst bekende druif uit de Alsace.


Al vind je in de Alsace, of Elzas goede Sylvaner wijnen, ze zijn vaak niet zo goed als die uit Franken.


Rheinhessen

Het grootste wijngebied van Duitsland met ongeveer 1/4 van het hele Duitse wijngaardoppervlak. De druif van Rheinhessen? Silvaner. Nergens ter wereld staat er zoveel aangeplant als hier. 

 

Rheinhessen wijnen rangen van aangename, gemakkelijk drinkbare wijnen tot kwaliteitswijnen met een ongeëvenaarde diepte en complexiteit.

Franken

Silvaner uit Franken + bocksbeutel

 

Al staat de meeste aangeplante Silvaner in Rheinhessen, de druif schittert pas echt in Franken. Het enige wijngebied in bierstaat 'Beieren'. Een koeler, heuvelachtig gebied ten oosten van Frankfurt, waar de druiven groeien op de steile hellingen van de Main, op kalkbodems, rijk aan mineralen.

 

Silvaner is DE specialiteit van dit gebied, er worden hier écht topwijnen van gemaakt. Unieke witte wijnen, die je lang kunt bewaren. Droog, geurig en kruidig. 

 

 

Je herkent ze meteen aan de traditionele Bocksbeutel - een platte, rondbuikige fles. Heel onhandig in de koelkast, maar wel opvallend. 

--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Silvaner Wijn Spijs combinaties

Silvaner wijn spijs combinaties

Een Silvaner uit Franken of Rheinhessen is perfect bij verse asperges. Bak, grill of stoom hier een stukje zalm bij, met wat groene kruiden, en je avondmaal is helemaal af.  

 

Silvaners uit de Alsace gaan goed bij visgerechten. Ga langs de visboer op de markt en stel een flinke schaal zeevruchten samen, en je hebt een gouden combi. Vul aan met een salade met Franse vinaigrette. 

 

Ook optimaal bij fruitsalades, flammkuchen en lichtere vlees of tofu gerechten – helemaal in combinatie met vers geurende kruiden. 

Fan van Silvaner?

Probeer dan ook eens:

  • Pinot Blanc
  • Griekse Malagousia
  • Pinot Gris
  • Verdicchio
  • Portugese Fernão Pires

Meer lezen

Top 15 Duitse wijnen
Riesling wijn guide
Wat is Sekt?


Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

En, ga je binnenkort zo'n Silvanerwijn proberen? Ik ben heel benieuwd of hij in de smaak gevallen is! 

 

Mocht je in de tussentijd nog over andere wijnsoorten willen lezen, lees dan gezellig door over Pinot Noir, Chardonnay of een relatief onbekende: Carignan...

 

PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Veel leesplezier :)

 

Groetjes Kim


--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag met wijn proeven, gewoon thuis.

 

Meer weten over het idee achter Wijn Wine Wein? Lees meer over mij en Wijn Wine Wein

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.