Nederlandse wijndruiven: wat zit er in je glas?
Nederlandse wijn is in opkomst, en met het groeiende aantal wijngaarden en steeds slimmere wijnmakers komen er steeds meer lekkere wijnen bij. En van interessante druivenrassen!
Maar welke druiven groeien hier eigenlijk het meest? In dit blog neem ik je mee langs de 15 meest voorkomende wijndruiven in Nederland + smaak overzicht.
Welke wijndruiven staan hier veel aangeplant?
- Johanniter
- Solaris
- Souvignier Gris
- Regent
- Cabernet Cortis
- Pinotin
- Chardonnay
- Gewürztraminer
- Riesling
- Pinot Noir
- Auxerrois
- Rondo
- Cabernet Blanc
- Dornfelder
- Muscaris
Het lijkt erop dat er een verschuiving is van de klassieke rassen, naar de hybride druiven, ofwel PiWi's.
Wijndruiven Nederland Smaakoverzicht
1. Johanniter (wit)
Dit witte druivenras is een hybride druif, ook wel PiWi. Deze kruising met Riesling doet het geweldig in ons klimaat.
Johanniter = Riesling x Seyve-villard x Gutedel x Ruländer.
Smaak en aroma's
Groene appel, abrikozen, grapefruit, soms wat meloen of peer of een vleugje honing, en een licht bittere afdronk.
Qua smaak: aromatisch, levendige zuren, de suikers in balans en de wijn is doorgaans elegant en lekker fris.
Johanniter is een krachtige groeier, en heeft een goede resistentie tegen vorst en verschillende soorten meeldauw.
Hij is populair in Duitsland, Nederland en Zwitserland. In Nederland is hij toegestaan in elke BGA (beschermde geografische aanduiding), en in sommige BOB's (bescherming oorsprongsbenaming).
2. Solaris (wit)
Een van de vroegst rijpende druiven, wat ideaal is in ons wisselvallige klimaat. Net als Chardonnay is dit een echte wijnmakers druif. Afhankelijk van wat die ermee doet, geeft Solaris een heel palet aan smaken!
Smaak
Solaris geeft ronde, tropisch fruitige wijnen met tonen van ananas en honing. De zuren zijn milder en de wijnen hebben vaak een volle body.
Qua smaak zijn ze redelijk neutraal, vol en zwoel, met toch een lekker zuurtje. Door de vroege rijping kunnen ze veel suikers, en dus alcohol ontwikkelen.
3. Souvignier Gris (wit)
Souvignier Gris is een van de nieuwe schimmelresistente (PIWI) rassen, één van de grootste.
PIWI staat voor PIlzWIderstandsfähig, Duits voor schimmelbestendig. Duitsland loopt voorop in de ontwikkeling van deze nieuwe, hybride rassen.
Waar je de Souvignier Gris aan herkent? Aan zijn heerlijke, romige mondgevoel, en uitgesproken geur! Het is een druif die wijnen geeft met een lichte kruidigheid en tonen van perzik en citrus. De zuren zijn aanwezig, maar subtiel en de wijnstijl is fris tot soepel.
4. Regent (rood)
Regent: dé druif van Nederlandse bodem? In Nederland is Regent inmiddels een van de meest aangeplante blauwe druivenrassen. Hij is aantrekkelijk voor NL wijnbouwers omdat:
- Hij rijpt relatief vroeg (handig met ons korte groeiseizoen)
- Je kunt er lekkere droge rode wijn, lichte rosé of zelfs mousserende wijn van maken
- Hij heeft weinig bestrijdingsmiddelen nodig. Goed voor biologische en duurzame wijnbouw.
Regent geeft diep robijnrode, sappige wijnen met tonen van bramen en een vleugje kruidigheid. De wijnen zijn vaak vriendelijk, met milde tannines en een mooie balans tussen fruit en zuur. Hij wordt vaak vergeleken met klassieke rassen zoals Merlot of Dornfelder.
Deze wijnen kunnen laagdrempelig zijn, maar ook serieus als hij op hout heeft gelegen of is geblend (bijvoorbeeld met Cabernet Cortis of Rondo).
5. Cabernet Cortis (rood)
Een nakomeling van Cabernet Sauvignon x Solaris. Deze druif is minder bekend dan Regent, maar met veel potentie – vooral voor serieuze rode wijnen uit koelere klimaten.
De Cabernet Cortis geeft krachtige diep roodpaarse wijn met aroma’s van zwarte bes, peper en kruiden. Meer structuur dan Regent en geschikt voor rijping.
Om je een idee te geven: Denk aan een mix tussen Cabernet Sauvignon en Zweigelt met een hint van Syrah-kruidigheid.
6. Pinotin (rood)
De naam verraad het al: Pinotin wordt vaak vergeleken met een jonge Pinot Noir of Gamay. Licht, fruitig, sappig, maar soms ook verrassend complex.
Qua smaak: Een licht robijnrode, soepele, fruitige wijn met zachte tannines. Aroma’s van rood fruit zoals kersen, aardbei en frambozen en soms iets lichts aards.
7. Chardonnay (wit)
Deze kennen we natuurlijk! In het koele Nederland geeft deze klassieker aroma's van groene appel, citroen, meloen en peer. Hij wordt zowel gebruikt voor witte wijnen, als voor mousserende wijnen.
Leuk om naast elkaar te proeven zijn de Vijlen en Mergelland BOB, 2 regio's waarin Chardonnay is toegestaan voor de kwaliteitswijnen
8. Gewürztraminer (wit)
Ook Gewürztraminer is een klassiek ras, met een bekendere naam.
Een aromatische druif met intense bloemige geuren en tonen van lychee, rozenblaadjes en exotisch fruit. De zuren zijn laag en de wijnstijl is vaak rond en weelderig.
9. Riesling (wit)
Mij maak je altijd blij met een goed glas Riesling. Dus, ga zo door Nederlandse wijnmakers!
Riesling wijn is bijzonder aromatisch, licht, elegant en heeft een hoge zuurgraad, vaak in evenwicht gebracht door een mooi zoetje.
Kenmerkende aroma’s zijn limoen, groene appel en jasmijn. Maar HET aroma wat een lach tovert op het gezicht van menig Riesling fan, is petrol. Dat heb ik alleen nog niet vaak geproefd in de NL wijnen!
10. Pinot Noir (rood)
Pinot Noir, bekend van de grote Bourgogne wijnen, heeft de harten van wijnliefhebbers wereldwijd veroverd. Geliefd vanwege zijn souplesse, elegantie én zijn vele gezichten.
Nederlandse varianten hebben een flinke fruitigheid en een iets hogere zuurgraad, met aroma’s van rood en zwart fruit, zoals:
- Cranberry
- Framboos
- Blauwe bes
- Bloemen
- Paddenstoel
In warmere klimaten komen de aroma's van kers en aardbei pas naar voren.
11. Auxerrois (wit)
De lage zuren maken deze druif een ideale keuze voor ons koele kikkerlandje.
Helder lichtgeel van kleur, met zachte aroma's en fluweelachtig in de mond. Ze zijn vaak licht, en hebben iets minder alcohol.
Auxerrois wijnen zijn soepel, rijk en fruitig met smaken van groene appel, citrus en peer. Een dagje langer in de wijngaard, of wat meer zon geeft aroma's van sinaasappel en perzik.
Deze druif zie je veel in blends en bubbels.



12. Rondo (rood)
De onofficiële huisdruif van de Nederlandse rode wijnbouw. Stevig, betrouwbaar, productief. En: hij geeft kleur én karakter, zelfs in een regenachtig jaar.
Populair vanwege zijn sappige, fruitige rode wijnen met tonen van kersen, pruimen en aardbei. Zacht en toegankelijk.
Rondo is krachtiger dan Pinotin, maar soepeler dan Cabernet Cortis.
13. Cabernet Blanc (wit)
Een verrassend volle witte wijn, licht- tot bleek strogeel, en met aroma’s van kruisbes, citrus en een hint van kruiden. De zuren geven de wijn een levendige frisheid.
Met zijn groene tonen en gemaaide gras aroma kan hij soms wat aan Sauvignon Blanc of een Verdejo doen denken.
Druif | Rijping | Resistentie | Smaak | Vergelijkbaar met |
Cabernet Blanc | Middelvroeg | Zeer hoog | Citrus, kruidig, kruisbessen. | Sauvignon Blanc |
Johanniter | Vroeg | Hoog | Appel, peer, fris & aromatisch. | Riesling light |
Solaris | Vroeg | Hoog | Voller, tropisch met ananas en een vleugje honing. | Pinot Gris, Chardonnay |
Souvignier Gris | Zeer vroeg | Hoog | Romiger, maar ook fris met levendige zuren. | Gewürztraminer light |
Tabel: Cabernet Blanc in vergelijking met andere witte PIWI druiven
14. Dornfelder (rood)
Een bekende voor de wijnliefhebber die gek is op Duitse wijnen! En één van de weinige niet-PIWI rassen die het hier goed doet
Deze druif staat bekend om zijn diep robijnrode tot paarsrode kleur en rijke fruitigheid. Aroma’s van bramen, pruimen en een vleugje kruiden, soms wat drop. Soepel en vol, en ook lekker als je hem licht gekoeld serveert.
Druif | Rijping | Resistentie | Smaakprofiel | Vergelijkbaar met |
Cabernet Cortis | Middelvroeg | Hoog | Kruidig, zwart fruit, meer structuur | Bordeaux blend-achtig |
Dornfelder | Middelvroeg | Redelijk | Jeugdig, fris en fruitig of houtgerijpt en krachtig | Zweigelt, Spätburgunder |
Pinotin | Vroeg | Hoog | Zacht, licht en rood fruit | Pinot Noir stijl |
Regent | Vroeg | Hoog | Diep, bessig, kruidig | Cabernet Franc light |
Rondo | Zeer vroeg | Hoog | Donker fruit, kruidig, zwoel | Shiraz light |
Tabel: Dornfelder in vergelijking met andere NL blauwe druiven
15. Muscaris (wit)
Voor liefhebbers van aromatische wijnen!
Ook deze druif is groeiend. Hoewel hij nog minder aangeplant is dan bv. Johanniter of Souvignier Gris, groeit zijn populariteit door de lage ziektedruk en expressieve geur.
Denk aan Muscat, maar dan met meer zuren. Heerlijk bloemig, met aroma's van perzik, mango en limoen + een lichte kruidigheid.
Ook interessant

Geschreven door Kim, ondernemer in de wijn en schrijver. Organiseert graag de leukste wijnproeverijen bij je thuis of op de zaak, en in ons nieuwe proeflokaal in Hillegom!
En, ben jij al bekend met de pareltjes onder de Nederlandse wijnen? Of ben je nu heel benieuwd en klaar om te proeven?
Als ik je daarmee kan helpen, neem ik je graag mee op wijntour door NL! Bijvoorbeeld met een wijnproeverij pakket, of met een wijnproeverij.
Ga je zelf aan de slag? De afbeeldingen hierboven zijn allen ook beschikbaar als wijnposter.
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel wijnproefplezier :)
Groetjes Kim
Reactie schrijven