De 25 bekendste wijnsoorten + smaakoverzicht

19-02-2019

Wijnsoorten: 25 bekendste druivensoorten en smaakoverzicht

Wijnsoorten: De 25 populairste druivenrassen

Wijn wordt gemaakt van... druiven. En die druiven, die zijn heel bepalend voor de smaak van de wijn. Sommige wijnsoorten zijn heel soepel en fruitig terwijl andere krachtig en vol zijn. Maar welke druif is nu verantwoordelijk voor welke smaak? Leer meer over de 25 bekendste wijnsoorten en hun bijbehorende smaken.

Welke wijnsoorten zijn er?

Van de 10.000 druivensoorten zijn er 4020 unieke druivensoorten bekend waar wijn van gemaakt wordt.¹ Tel daarbij op dat wijn ook vaak van meerdere druivensoorten wordt gemaakt en je komt op ontelbare mogelijkheden. Toch worden er op 50% van alle wijngaarden wereldwijd maar 33 verschillende soorten druiven geteeld. Daarvan is de meest aangeplante druif de Sultanina. Daar wordt alleen niet heel veel wijn van gemaakt. De meeste eindigen, je raadt het misschien al, als rozijn. Voor de wijnmakerij zijn er 25 druivensoorten echt interessant. Die 25 druivensoorten hebben allemaal hun eigen, unieke smaak. Daarom hieronder een overzicht van deze druivensoorten en waar je ze aan kunt herkennen. 

Wijnsoorten: bekendste witte en rode wijnsoorten

Wijnsoorten van wit naar rood

Witte wijnsoorten van licht tot vol

We kunnen de witte wijnsoorten verder nog indelen van licht tot vol. Klik op de druif en navigeer direct naar de smaakomschrijving van de wijnsoort.

 

Witte wijnsoorten

1. Pinot Gris

 

Wijnsoort die ook wel bekend staat als Pinot Grigio. Het is een lichte, droge wijnsoort die veel voorkomt in Duitsland, Italië en Hongarije. De Duitse Pinot Gris is wat voller dan de Italiaanse Pinot Grigio. Herken hem aan een lichte mineraliteit, het lijkt soms wel alsof er een heel fijn bubbeltje in zit. Pinot Gris kan heel vlak zijn, maar ook weelderig met aroma’s van bloemen, bessen en noten.

 

2. Pinot Blanc 

 

De Pinot Blanc is een lichte wijnsoort die samen met Pinot Gris afstamt van de Chardonnay. Hij wordt vooral geteeld in Duitsland en Noord-Italië. Een Pinot Blanc is vaak iets voller dan een Pinot Gris en heeft aroma’s van niet te rijp fruit, als peer, lychee en appel. Verder herken je hem aan aroma’s als boterbabbelaar en amandelen. 

 

3. Grüner Veltliner

 

Een lichte, spannende droge wijnsoort uit Oostenrijk met veel zuren en best wat pit. De wijn is sappig en herken je aan zijn zuren en kruidigheid. Het lijkt vaak ook wel of deze wijn een licht bubbeltje heeft. Aroma’s die deze wijn kenmerken zijn peper en bessen. 

 

4. Riesling

 

Een zeer aromatische wijnsoort uit Duitsland die wijnen oplevert van droog tot zeer zoet. Het is een lichte wijn met aroma’s van limoen, groene appel en jasmijn. Het aroma waar de Riesling om bekend staat is echter petrol. Dit aroma tovert een lach op het gezicht van menig Riesling fan. 

 

Wijnsoort Sauvignon Blanc

5. Sauvignon Blanc

 

Een zeer populaire en onvergetelijke witte wijn die bekend staat om zijn intense aroma’s en hoge zuren. Deze wijnsoort heeft in koude klimaten aroma’s van groene appels, grapefruit, buxus, kruisbessen en gemaaid gras. In warme klimaten openen de aroma’s zich verder en ruik je tropisch fruit en passievrucht. Een opvallend wijnaroma dat veel gebruikt wordt in het omschrijven van Sauvignon Blanc is kattenpis. Volgende keer toch op zoek naar die kat en de buxus in je glas?

 


6. Verdejo

 

Een fijne, lichte wijnsoort uit voornamelijk de Rueda, Spanje. Een zacht frisse wijn met aroma’s van limoen, meloen, bleekselderij, grapefruit en witte perzik. 

 

7. Chenin Blanc

 

Cheninc Blanc is een verfrissende zachte wijnsoort die we kennen uit de Loire, Frankrijk en Zuid-Afrika. Hier wordt de wijn ook wel Steen genoemd. De wijn heeft een licht tot medium body en kan je herkennen aan aroma’s als bloemen, honing, noten, peer en kiwi. 

 

8. Airén

 

De meest aangeplante witte wijnsoort, voornamelijk in Spanje. Verassend, want lang niet iedereen kent deze druif. Misschien komt dat omdat de meeste Airén druiven gebruikt worden voor brandy. De Airén druiven die wel in wijn terecht komen, zitten vaak in een blend met Viura, Verdejo en Sauvignon Blanc. Airén wijnen hebben een medium body en aroma’s van appel, ananas, banaan, grapefruit en rozen.

 

Wijnsoorten wijnproeverij

9. Trebbiano

 

De meest aangeplante druif in Italië, ook wel Ugni Blanc genoemd wordt. Een stevige, droge witte wijn met een fruitige geur van citrus, noten, appel en groene kruiden. 

 

10. Gewürztraminer

 

Een ongewone, aromatische wijnsoort uit Duitsland. De wijn heeft een medium body, is laag in zuren en heeft intense aroma’s van gember, lychees, bloemen en mandarijn.  

 


11. Viognier

 

Een rijke, droge, witte wijnsoort die snel aan populariteit aan het groeien is. Oorspronkelijk uit Frankrijk, maar groeit nu ook veel in Californië, Australië en Nieuw-Zeeland. Viognier wijnen hebben een medium body en zijn te herkennen aan aroma’s als bloemen, abrikoos en perzik. Ze worden ook wel eens opgevoed op hout, waarna ze iets rokerigs kunnen hebben. 

 

12. Chardonnay

 

Misschien wel de meest bekende witte wijnsoort. Chardonnay druiven worden over de hele wereld aangeplant en laten zich gemakkelijk vinifiëren. Een Chardonnay kan dan ook licht en fris zijn, maar ook vol, romig en houtgerijpt. Typische Chardonnay aroma’s zijn perzik, tropisch fruit, citrusvruchten, boter, toast en ananas. 

 

Rode wijnsoorten van licht naar donker

We kunnen de rode wijnsoorten verder nog indelen van licht tot donker. Klik op de druif en navigeer direct naar de smaakomschrijving van de wijnsoort.

Rode wijnsoorten

1. Pinot Noir

 

Heel herkenbaar aan zijn lichte kleur. Pinot Noir is heel populair, en kan je terugvinden in rode, witte, rosé en mousserende wijn. Pinot Noir als rode wijn kan een beetje boers ruiken, maar is vaak heel verfijnd. De wijn heeft veel rood fruit en wat kruidigheid. Denk aan rode bessen, aardbeien en viooltjes. Pinot Noit wordt vaak gerijpt op Franse eikenhouten vaten, die de wijn fluweelzachte vanille geuren meegeven. 

 

2. Gamay

 

Lichte, fruitige wijnsoort met een lichte tot medium body. De wijn heeft vaak wat aards en kan je herkennen aan zijn lichte kleur. Typische Gamay aroma’s zijn aarde, frambozen, viooltjes, kersen, aardbeien en sappig fruit.

 

3. Grenache

 

Ook wel Garnacha genoemd. De druif komt veel voor in Frankrijk en Spanje, maar is het meest bekend als de druif die de bekende Châteauneuf du Pape zijn smaak geeft. De druif geeft vaak medium tot full body wijnen met een hoog alcoholpercentage. Herken de wijnsoort aan geuren als bramen, peper, kersen, leer, aardbeien, pruimen en gedroogde kruiden. 

 

4. Zinfandel

 

Een fruitige, maar stoere wijnsoort, geliefd vanwege zijn zachte rode fruit en rokerige exotische kruiden. Oorspronkelijk komt deze druif uit Kroatië, maar je vindt hem tegenwoordig ook in Italië en Californië. Zinfandel heeft aroma’s als bramen, bessen en peper, gedroogde perzik, kaneel en tabak. 

 

Wijnsoort Merlot

5. Merlot

 

Merlot, wie kent hem niet? Deze wijnsoort is bekend als 1 van de druiven in de wereldberoemde Bordeaux blends, die tegenwoordig voornamelijk uit Cabernet Sauvignon bestaan. Merlot heeft een medium tot volle body, zachte tannines en veel fruit. Karakteristieke Merlot aroma’s zijn kersen, bessen, pruimen, chocola, laurierblad en vanille in geval van houtrijping. 

 

6. Carménère

 

Een zwaar ondergewaardeerde wijnsoort, behalve in Chili. Daar is de Carménère uitgeroepen tot nationale druif. Carménère geeft zachte wijnen, met medium tannine, zuren en body. Herken de wijnsoort aan zijn intense kleur en de aroma’s als paprika, peper, frambozen, pruimen en vaak vanille. Carménère heeft een stevige, volle afdronk.

 

7. Sangiovese

 

De trots uit Toscane en de ster achter de bekende Chianti wijnen. Sangiovese is de meest aangeplante blauwe wijndruif in Italië. De druif geeft stevige wijnen met redelijk wat tannine en zuren. Herken Sangiovese aan zwarte bessen, bramen, oregano, koffie en bosbessen. 

 

8. Nebbiolo

 

De koning onder de Italiaanse druivensoorten. Nebbiolo is de druif waar de wereldberoemde Barolo wijnen van gemaakt worden, die bekend staan als ‘de koning der wijnen en de wijn der koningen’. Het is een moeilijke druif die eigenlijk alleen in Noord-Italië groeit. De druif is vernoemd naar ‘Nebbia’, de mist die s’ochtends altijd neerdaalt in de dalen rondom Piemonte waar de druif groeit. Piemonte betekent overigens ‘aan de voet van de berg’. De Nebbiolo geeft warme en complexe wijnen met aroma’s van pruimen, chocolade, paddenstoelen, leer en anijs. 

 

9. Tempranillo

 

Spanje's bekendste wijnsoort, groot gemaakt in de Rioja. Tempranillo wijnen worden vaak jaren houtgelagerd. Het zijn zachte, maar vrije stevige wijnen. Herken de wijnsoort aan tabak, gedroogde vijgen, ceder, dille, kersen, aardbeien, rozijnen en veel tannine. 

 

10. Cabernet Sauvignon

 

S ’werelds meest aangeplante wijnsoort. Cabernet Sauvignon is een kruising tussen de Cabernet Franc en de witte Sauvignon Blanc. Verrassend genoeg resulteert deze kruising in vrij donkere, volle rode wijn. Cabernet Sauvignon is vrij stevig met krachtige aroma’s. De meest herkenbare zwarte bessen en cassis. Daarnaast peper, tabak, hout, vanille en kersen.

 

Wijnsoorten

11. Pinotage

 

Pinotage is een kruising tussen Pinot Noir en Cinsault, ook wel Hermitage genoemd. Ook deze druif kwam verrassend donker en 3x zo stoer uit de kruising. Pinotage kan je herkennen aan zijn diepdonkere kleur, volle wijnen en hoge zuren. Typische aroma’s voor deze wijnsoort zijn: kersen, bramen, vijgen, munt, tabak, kruidnagel, kaneel en peper. 

 

12. Shiraz

 

Oorspronkelijk uit Frankrijk, maar nu de meest aangeplante druif in Australië. Shiraz of Syrah, is een volle, krachtige en kruidige wijnsoort. In Shiraz herken je veel specerijen, bramen, peper en zwarte bessen. 

 

13. Malbec

 

Malbec is de absolute trots van Argentinië. In Frankrijk noemen ze deze druif ‘Côt’. De wijnen zijn bekend vanwege de warme fruitsmaken en chocolade in de afdronk. De Malbec geeft volle, stevige, maar fluweelzachte wijnen na houtrijping. Herken de wijnsoort aan de donkere kleur en aroma’s van rijp rood fruit, tabak, chocolade, vanille en bramen. 

 

Invloeden op wijnsoorten en smaak

Voor witte én rode wijnsoorten geldt dat wanneer zij in een warm klimaat groeien, ze een warmere en rijkere wijn geven. Door de warmte worden de druiven zoeter, bevatten ze meer suiker en minder zuren. De wijn wordt daarom zoeter en heeft vaak ook meer alcohol. Het klimaat heeft ook een grote invloed op de geur en smaak. Een Chardonnay uit een koud klimaat bevat aroma’s als zure appel, limoen en meloen. Diezelfde Chardonnay uit een warm klimaat neigt naar rijper, voller en exotischer fruit, zoals ananas en gele appel. Een jonge Cabernet Sauvignon uit een koud klimaat herken je aan groene paprika en in warme klimaten aan rode paprika.

 

Ben je helemaal klaar om te beginnen met proeven? Kijk dan eens bij onze proefpakketten of bij de mogelijkheden voor een wijnproeverij bij jou thuis. Of lees gezellig verder, bijvoorbeeld dit artikel met tips over hoe je wijn en spijs combinaties maakt. 

 

Wijnsoorten wijngaard
Kim Modder wijnliefhebber en oprichter van Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, oprichter van Wijn Wine Wein. 

Kim maakt wijn proeven graag makkelijk, en natuurlijk zo leuk mogelijk. Ze is gepassioneerd over wijnen, lekker eten, wielrennen, lezen en reizen.

LinkedIn logo

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Antoon (zaterdag, 13 juli 2019 21:14)

    Een heel leerzaam artikel. Ik woon in Italie bij Giomici PG en betrek de rode wijn van de plaatselijke boer die er zijn hobby van heeft gemaak. Hij heeft Sagrantino Montefalco druiven geplant. Het hele wijnproces is traditioneel en wordt ter plaatse op bestelling gebotteld. Ik ben geen wijnkenner maar de wijn is voortreffelijk, niet wrang of zuur en staat niet in verhouding met de supermarktwijnen. Omdat de wijn enigszins aan het glas hangt en wilde weten wat dit betekent ging ik op zoek en vond dit artikel, zoals gezegd, zeer leerzaam.

  • #2

    Kim - Wijn Wine Wein (maandag, 15 juli 2019 09:59)

    Dank je wel Antoon!
    Sagrantino, krachtig Umbrisch rood. Dat kan inderdaad erg lekker zijn! Het zou trouwens zo maar kunnen dat dit je ook helpt: https://www.wijnwinewein.nl/101-wijntermen-uitgelegd/#Viscositeit

    Giomici PG, betekent dat dat je in het kasteel woont, tussen de wijnvelden? Wat een droom :)